86 éves korában elhunyt Ali Mitgutsch

  • narancs.hu
  • 2022. január 12.

Sorköz

A böngésző gyerekkönyvek mesterének munkáin generációk nőttek fel.

Alfons Mitgutsch 1935-ben született Münchenben, szerény körülmények között nőtt fel három testvérével, akik közül a legidősebb a második világháborúban hunyt el. A harcok elől az akkor nyolc éves Mitgutsch családjával Allgäuba menekült. Saját bevallása szerint gyerekként ott kívülállóvá vált, és saját gazdag fantáziavilágában keresett menedéket. Sötét fürtjei miatt ekkoriban kapta az Ali becenevet.

Pályáját a háború után grafikusként kezdte. Az 1950-es évek végétől jelentek meg képes gyerekkönyvei, melyek gyakran Mitgutsch utazásait dolgozták fel. Széles körű ismertséget 1968-ban szerzett Mi történik a városomban című könyvével, amely az első emblematikus böngészője lett. Ez a munkája 1969-ben elnyerte a Német Ifjúsági Könyvdíjat is. Azóta több mint 70 böngészője, képes mese- és rejtvénykönyve jelent meg. Munkáit a világ számos országában – így Magyarországon is – nagy sikerrel adták ki.

Böngészőivel Mitgutsch új műfajt teremtett – csak Németországban több mint ötmillió példányt adtak el ezekből a szöveg nélküli gyerekkönyvekből. Egy 80. születésnapján adott interjúban úgy fogalmazott Mitgutsch: „Minden egyes apró tárgy az én részem. Böngésző könyveim azért készültek, hogy a gyerekeket bevezessék a képzelet kertjébe, és hogy az ott látottakat tovább tudják vinni magukat.”

Ali Mitgutsch 2017-óta a közélettől visszavonultan élt szülővárosában, Münchenben, ahol január 10-én hunyt el.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk