Janne Teller és Bridget Collins is érkezik az idei PesTextre

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 23.

Sorköz

Skandináv sztárszerzőkkel, művészeti programokkal, a francia könyvillusztráció legnagyobbjaival várja a látogatókat a 2023-as nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A rendezvény ideje alat több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban várják programok az érdeklődőket. 

„Amikor öt évvel ezelőtt először rendeztük meg a PesTextet, éreztük, hogy ez valami nagyon más lesz. Olyan nemzetközi fesztivált álmodtunk meg, amely a világirodalmat helyezi a fókuszba, ugyanakkor külföldön is jó hírét kelti a magyar kultúrának” – fogalmazott Kollár Árpád, a PesText alapítója, a MISZJE igazgatója. „Azóta minden évben kiváló szerzőket hívtunk el hazánkba, akik izgalmasabbnál izgalmasabb párbeszédeket folytattak a magyar olvasókkal. Idén sem lesz ez másként. Mindazon nehézségek ellenére, amelyek mostanság jellemzik világunkat, mi továbbra is itt vagyunk, hiszünk abban, hogy az irodalom összeköt bennünket. A művészet, a kultúra képes hatni a nyitott emberekre” – tette hozzá. 

A PesTexten fellépő szerzők között található többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző; A könyvkötő című művével világhírűvé vált Bridget Collins; valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. Az esemény vendége Rébecca Dautremer, a francia könyvillusztráció legismertebb alakja is. Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá a három fiatal tehetség, a történelmi regényt megújító Stacey Halls, a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge, valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője. Őket olyan ismert hazai irodalmárok kérdezik, mint Berg Judit, Keresztes Balázs, Tótfalusi Ágnes, Smid Róbert és Vajna Ádám.

A PesText hagyományosan nagy figyelmet fordít az irodalomhoz kapcsolódó társművészetekre. A Minden színben című kiállítás a francia könyvillusztráció legizgalmasabb alkotóit mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szokás szerint lesznek performatív programok is: a rendhagyó és provokatív megoldásairól ismert TÁP Színház Janne Teller Ha háború lenne nálunk című írása alapján készített előadást Vajdai Vilmos rendezésében. Vecsei H. Miklós és előadótársai irodalmi koncertszínházat visznek a Három Hollóba, ahol Pilinszky János és Csoóri Sándor életművéből válogatnak a színház, zene, irodalom és performansz határterületein mozogva. Pátkai Rozina különleges Petőfi-estjére pedig neves képregényművészek és illusztrátorok fognak élőben rajzolni.

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött. Teljes programlistát a fesztivál honlapján, vagy az esemény Facebook-oldalán lehet találni! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.