Ők nyerték el idén a Nemzet Művésze díjat

  • MTI
  • 2019. november 5.

Sorköz

"Két nagyszerű irodalmár" - köszöntötte őket Kásler Miklós.

Bodor Ádám és Czakó Gábor írók nyerték el a Nemzet Művésze díjat - jelentették be kedden a Pesti Vigadóban.

A Nemzet Művésze díjat öt évvel ezelőtt alapította a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére az Országgyűlés, így már hatodik alkalommal adják át a magyar művészeti élet legmagasabb rangú elismerését - emlékeztetett a díjátadón mondott köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke.

Bodor Ádám

Bodor Ádám

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a magyar irodalom azért játszott rendkívüli szerepet a magyar nemzet történetében, mert mindig a magyar emberek életszemléletét, világlátását, törekvéseit fejezte ki.

"Ezúttal is két nagyszerű irodalmár veheti át a Nemzet Művésze díjat, amely nemcsak a kormány nagyrabecsülését, hanem az olvasóközönség tiszteletét és szeretetét is kifejezi" - közölte Kásler Miklós.

Korábbi interjúnkat Bodor Ádámmal itt olvashatja:

Nemesebb és nehezebb

Tizenkét év szünet után jelentkezik megint vadonatúj kötettel a kortárs magyar próza egyik legünnepeltebb alakja. A Verhovina madarai mellett a börtönről, filmekről, műfajokról és sértődékeny medvékről beszélgettünk vele. Magyar Narancs: Öt éve Balla Zsófia készített magával életútinterjút. Innen idézek: "...én attól lettem író, hogy olyan életanyag birtokába kerültem legfogékonyabb éveimben, amely egy életre szólóan ellátott töltéssel".

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.