Ők nyerték el idén a Nemzet Művésze díjat

  • MTI
  • 2019. november 5.

Sorköz

"Két nagyszerű irodalmár" - köszöntötte őket Kásler Miklós.

Bodor Ádám és Czakó Gábor írók nyerték el a Nemzet Művésze díjat - jelentették be kedden a Pesti Vigadóban.

A Nemzet Művésze díjat öt évvel ezelőtt alapította a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére az Országgyűlés, így már hatodik alkalommal adják át a magyar művészeti élet legmagasabb rangú elismerését - emlékeztetett a díjátadón mondott köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke.

Bodor Ádám

Bodor Ádám

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a magyar irodalom azért játszott rendkívüli szerepet a magyar nemzet történetében, mert mindig a magyar emberek életszemléletét, világlátását, törekvéseit fejezte ki.

"Ezúttal is két nagyszerű irodalmár veheti át a Nemzet Művésze díjat, amely nemcsak a kormány nagyrabecsülését, hanem az olvasóközönség tiszteletét és szeretetét is kifejezi" - közölte Kásler Miklós.

Korábbi interjúnkat Bodor Ádámmal itt olvashatja:

Nemesebb és nehezebb

Tizenkét év szünet után jelentkezik megint vadonatúj kötettel a kortárs magyar próza egyik legünnepeltebb alakja. A Verhovina madarai mellett a börtönről, filmekről, műfajokról és sértődékeny medvékről beszélgettünk vele. Magyar Narancs: Öt éve Balla Zsófia készített magával életútinterjút. Innen idézek: "...én attól lettem író, hogy olyan életanyag birtokába kerültem legfogékonyabb éveimben, amely egy életre szólóan ellátott töltéssel".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?