Rögtön megjelenése napján rekordot döntött Harry herceg könyve

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 12.

Sorköz

A memoár Michelle Obama önéletrajzi könyvének számait is megdöntötte. 

A megjelenés napján több mint 1,4 millió példány kelt el Harry sussexi herceg Spare (Tartalék) című önéletrajzi könyvéből az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában – jelentette be a kötet kiadója, a Penguin Random House.

Ez az első nap eladott példányszám a kiadó szerint rekordnak számít a nem fikciós művek tekintetében. Mint írták, Michelle Obama Így lettem (Becoming) című könyve 2018-ban egy hét alatt érte el az 1,4 milliós eladott példányszámot.

A Spare eladott példányaiba a keményfedelű köteteteken kívül a hangoskönyv- és e-könyv-változatokat is beleszámolták.

A memoár címe arra a keserűségre utal, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a "tartalék" a brit királyi családban. Az elterjedt mondás szerint ugyanis a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare). 

Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban, bátyja, Vilmos ugyanakkor az első, aki édesapja, III. Károly után majdan az Egyesült Királyság következő uralkodója lesz.

A könyv már most botránykönyvnek számít, Harry herceg ugyanis olyan dolgokról ír benne, mint hogy apja hogyan mondta el neki, hogy meghalt az édesanyja, Diana hercegnő; hogy Vilmos herceggel bár támogatták apja kapcsolatát Camilla Parker-Bowles-zal, azt kérték, ne vegye feleségül; hogy 25 tálib harcossal végzett ő maga afganisztáni szolgálata során; hogy poszttraumás stressz szindrómája volt és pánikrohamai; hogy Vilmos herceg nem akarta őt esküvői tanúnak, mert félt, hogy nem fog tudni sok ember előtt beszélni; vagy hogy a mostani III. Károly hogyan mondta el neki és Meghan Markle-nek, hogy nem fogja tudni finanszírozni őket.  

A Spare című 407 oldalas mű magyarul március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában, Tartalék címmel.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk