Spiró szerint ma ott tartunk, ahol az első világháború előtt

  • narancs.hu
  • 2019. április 13.

Sorköz

Úgy véli, a politikusok nem tanultak a XX. század rémségeiből.

A napokban jelenik meg Spiró György Egyéni javaslat című humoreszkgyűjteménye, ennek apropóján adott interjút a Népszavának, amelyben elmondta, hogy szerinte bármilyen ostobaságban képesek vagyunk hinni, még akkor is, ha az a vesztünket okozza.

Az interjúban szóba került a menekülteket érintő kormánypropaganda is, amellyel kapcsolatban Spiró úgy vélekedett, hogy a magyarság a XX. század elejéig befogadó volt, s mint mondja, mindig a lelkileg erős országok a befogadók, és épp a gyengék jellemzője, hogy nem azok.

„Nehéz lelkileg követni azt a tébolyt, ami mára szinte az egész világon kialakult. Kétszáz éve minden nép nemzetállamot akar, ma is vannak, akik ezért küzdenek, hullatják érte a vérüket bőségesen, de ha végre megvalósul az álmuk, rögtön elkezdik kiválasztani magukból a belső ellenséget. Kérdés, hogy a XIX. század végén kezdődött szélsőséges elzárkózás, amely világháborúkat okozott, meddig tarthat még. A XX. század rémes dolgokat hozott ki az emberből. A második világháború után egy ideig azt lehetett hinni, hogy ezen túlléptünk. De hát ugyanott tartunk, ahol az első világháború előtt. A politikusok nem emlékeznek a háborúra, bárhol éljenek is, és fogalmuk sincs, hogy mi lesz a tetteik következménye" – mondta Spiró.

Figyelmébe ajánljuk