Új kötettel jelentkezik az instaköltő, Rupi Kaur

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Sorköz

Az instaköltészet és a szerző már nem ismeretlen a Narancs olvasói előtt.

Healing Through the Words címmel  új verseskötetet jelentet meg a pandzsábi szikh családban született, Kanadában nevelkedett Rupi Kaur – írja a Könyves Magazin. 

Az Instagramon fellépett költőgeneráció legismertebb tagja interjút adott az Entertainment Weeklynek a könyvről, amely interaktív kötet lesz. Az olvasó gyakorlatokat talál benne, amelyek írásra ösztönzik, végső soron a saját írásain keresztül jut el az önismeret és a gyógyulás felé.

Rupi Kaur úgy tapasztalta, hogy neki sem megy könnyen az írás, le kell győznie alkotói válságát. Erre különböző módszereket ötlött ki, ezeket is bemutatja. A könyv megszületésében közrejátszott, hogy a járvány idején az online térben kényszerült megtartani kreatív írásról szóló foglalkozásait, és közben látta, milyen sokan tekintenek az írásra öngyógyító gyakorlatként.

A költőről és az instaköltészet jelenségéről korábban a Narancs is írt. 

Rupi Kaur írást és retorikát tanult a University of Waterloo-n. Hiába küldte el az irodalmi lapoknak a verseit, nem jelentek meg, ezért inkább magánkiadásban jelentette meg a Tej és méz című könyvét 2014-ben – és nem keltett vele nagy feltűnést.

Egy év múlva azonban a vizuális retorika kurzusra a menstruációról készített fotósorozatot a költő testvére, és az egyik fotót – amelyen Kaur látható, véres pizsamanadrágban – az Instagram levette. Ő visszatette, de megint levették. Rupi Kaur ezt az eljárást sértőnek találta, arra hivatkozva, hogy bezzeg a bikinis képek, a női test tárgyiasító, szexista ábrázolása nem sértő az Instagramnak, csak a vér látványa, ami pedig csak azzal szembesít, hogy a női testben való létezés velejárója a menstruáció. Kiállásából újsághír lett, híradóban szerepelt – az Instagram elnézést kért, neki pedig közben rengeteg követője lett. Publikálta a verseit, és a világ legnépszerűbb költője lett, akinek felolvasásaira pillanatok alatt elfogytak a jegyek. 

 

 

 

Arról, hogy a versek milyenek, ebben a cikkben írtunk.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk