Újabb német díjat zsebelt be a Harkivban élő, segélyakciókat szervező ukrán író

  • narancs.hu
  • 2022. július 20.

Sorköz

Szerhij Zsadannak ítélték a Hannah Arendt-díjat a politikai gondolkodásért. 

Szerhij Zsadan ukrán író, költő zenész kapja az idei Hannah Arendt-díjat is – számol be a Könyves Magazin.

A díjról a brémai szenátus és a Heinrich Böll Alapítvány közösen dönt, a zsűri olyan nagyszerű mesélőnek nevezte Zsadant, aki folytatja, egyúttal forradalmasítja a közép-európai irodalmi hagyományt. Szerintük a kortárs európai irodalomban egyedülálló, ahogyan Zsadan betekintést enged az olvasóinak az ukrán társadalomba, és ahogyan 2014 óta a háború túléléséről beszél. Könyveiben megmutatja, hogy a háború és a háborús nehézségek által traumatizált hétköznapi ember hogyan képes újra és újra a szolidaritásra.

Zsadan az indoklás szerint nem egyszerűen leírja Ukrajna világát, hanem segít megérteni azt. A díjjal a zsűri egyúttal elismerte az író humanitárius erőfeszítéseit is, olyan emberként jellemezve őt, aki aktívan segíti honfitársait a háborús konfliktusban. 

Zsadan a mai napig Harkivban él, a háború kitörése óta többször metróállomásokon és kórházakban adott koncertet, így próbálja tartani az emberekben a lelket, ezenkívül rendszeresen gyűjt adományokat. Néhány hete a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetsége is neki ítélte a Német Könyvkereskedők 2022-es Békedíját

Szerhij Zsadan 2004-es első regénye, a Depeche Mode 2010-ben magyarul is megjelent, akkor itt írtunk róla:

Legutóbbi regénye (amely angolul The Orphanage, azaz Az árvaház címmel jelent meg) a 2014 utáni donbászi eseményekre reflektál és egy olyan régióban játszódik, amely jelenleg is az orosz támadások helyszíne, egy tanárról szól, aki egy megszállt városba tart, hogy kimenekítse az unokaöccsét az árvaházból. A könyv jövőre jelenik meg magyarul a Magvetőnél Körner Gábor fordításában.

A 10 ezer euróval járó Hannah Arendt-díjat december 2-án fogják átadni a brémai városházán. Korábban olyan alkotók és gondolkodók kapták meg, mint Heller Ágnes vagy Timothy D. Snyder.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk