Az 1999. tavaszi futballidény: Esélytelenek nyugalma

  • - sj -
  • 1999. március 4.

Sport

Egy teljesen elfogulatlan MTK-törzsdrukker szerint a hat ponttal vezetõ csapat tuti bajnok, a Gyõr lehet második, bár úgyis kipukkad, a félidõben még harmadik Diósgyõr nyilvánvalóan összeomlik a második körben, a Dunaferr bent lehet az elsõ hatban, a Vácnak annyi, a Fradi talán kicsit följebb nyomul, a többiek meg nem játszanak. Egy fradista talán másképp látja a helyzetet, nem beszélve a BVSC kemény magjának tagjairól, de annyi már biztos, hogy a profi futballbajnokság elsõ fordulójában napozni remekül lehetett.

Az 1999. tavaszi futballidény

A téli holtszezon legjobb igazolása a hazai futballszakértõk szerint Szabadi "Szovjet" Béla berántása volt a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium csapatától a Fradiba. A magyar profibajnokság szereplõi a bajnoki szünetben nem igazoltak

a vérfagyasztó tekintetû

földmûvelésügyi államtitkár

kvalitásait akár csak megközelítõ tehetségû külföldi játékost. A bármire is esélyes klubok közül az MTK és a Gyõr összeállítása lényegében nem változott, leszámítva Szekér Istvánt, akit a holland Willem II. cserepadjáról rabolt el két kék-fehér ruhás MTK-ügynök.

A bajnokság félidejében hatpontos elõnnyel elsõ MTK és a második Gyõr egész simán nyert az elsõ fordulóban, úgyhogy egyre valószínûbb, hogy a két csapat utolsó fordulóbeli meccse akár bajnoki döntõ is lehet.

A Nemzeti Sport felmérése szerint a 18 profiklub közül 11 vezetõi gondolják azt, hogy az idény hátralévõ részében az a valószínûbb, hogy nem mennek csõdbe. A hét halálra ítélt egyike a félidõben harmadik helyen álló Diósgyõr. A téli szünet alatt sokáig úgy tûnt, hogy a magyar nemzetet egykor Fükõvel és az egykori sportriporter szerint "nevéhez méltóan sasként vetõdõ" Veréb kapussal megajándékozó klub totális csõdbe megy, és a csapatból - ha egyáltalán folytatni tudja a bajnokságot - az összes menõ eligazol. A tulajdonosok ráadásul kirúgták Tornyi Barnabás edzõt. A magyar futball nagy és máig feltáratlan rejtélyeinek egyike, hogy a klubot mûködtetõ kft. hogyan szerzett az utolsó pillanatban mégis annyi pénzt, hogy szinte a teljes csapatot egyben tartsa.

Szinte, mivel a végén mégiscsak kénytelenek voltak elpasszolni Kuttor "Kutyát" a Videotonnak, Julius "Csodakapus" Notát a Dunaferrnek és Kulcsár Sándor csatárt a Fradinak. A DFC éppen az eddig meglepõen jó Dunaújvárossal játszott 1-1-et az elsõ körben.

Kulcsár leigazolásának sztorija ismét fényesen bizonyította, hogy a kisgazdák annyira hülyék, hogy még a szolid üzletmenet látszatára sem ügyelnek a pár óra alatt rohammal elfoglalt "nemzeti kincsnél". A Diósgyõr csatárát ugyanis az átigazolási idõszak vége elõtt pillanatokkal Simon Tibor, a zöld-fehérek játékos-pályaedzõje fizette ki, még csak nem is saját zsebbõl, hanem - nyilatkozatai szerint - a B-közép néhány tagjának pénzébõl. De az alku megkötésekor még csak nem is készpénzzel, hanem terepjárójának papírjaival fizetett a méltán népszerû "Simi".

A félelmetes Torgyán-Szabadi "Szovjet" belsõ kettes már korábban bombát robbantott azzal, hogy 100 plusz havi 5 ezer márkáért leigazolták Marian Vlak mestert, aki a Croatia Zagreb kispadján eltöltött pár hónap után

egészen a kiesésig

vezette következõ csapatát a horvát elsõ osztályban. Szintén a távlatos csapatépítés jegyében a zöld-fehérek beszerezték Fodor "Matuzsálem" Tibort a Gyõrtõl és Eszenyi "Öreg Rája" Dénest az Újpesttõl.

A Fradi nem játszott az elsõ fordulóban. A nemzet csapatának remek morális egységét szépen jelezte, hogy Vincze Ottó sztárjátékos az egyik utolsó edzésen úgy megrúgta saját csapattársát, Nyilas Eleket, hogy a sasszemû Vlak mester kivágta a tréningrõl.

A közvélemény nem Fradi-drukker része gyanakszik, hogy a hányatott sorsú nemzeti kincs csapata nem lesz veszélyes a Gyõrre és az MTK-ra. Akárcsak az Újpest. A bajnokság elsõ félidejében végig a csõdtõl rettegõ klub Sebõk középhátvéd árából nagyjából egyben tartotta a tavalyi bajnokcsapatot. Sõt meg tudta szerezni a válogatott Szekeres balhátvédet a dúsgazdag MTK-tól. Hogy hogyan? Az MTK meghitelezte a teljesen fizetésképtelen lila-fehéreknek a pénzt.

Lõrincz P. Emil

MTK-Zalaegerszeg 2-1 (2-1)

Kellemes meglepetés, hogy a Hungária körúton a fiatal lányok is megjelennek. "Béla..." - visítják szolid önkívületben, amikor Illés túl hosszan szökteti magát, majd izgalomtól szikrázó szemeikkel a lelátót pásztázzák. A lelátó viszont éppen maga alatt van: vezet a Zalaegerszeg, és tényleg nincs semmi sansz, ha már a Béla is túl hosszan szöktet. Illés valóban önálló kaszt, látszik a mozgásán, még ha most nem is nyújt semmi extrát. "Bé-la, Bé-la!" - skandál végül a tribün is, miután a félisten bevágja a - legalábbis gyanús - egyenlítõ tizenegyest.

Pár perc múlva Kenesei középen lefordul egy beadással, és a sarokba lõ, az egész jelenet teljesen olyan, mintha tudnának focizni, ami még a bírót is meghatja, aki innentõl jegeli az eredményt.

Az MTK legnagyobb igazolása ebben a bajnokságban egyébként egy új mûsorközlõ volt (még az õszi idény közepén), aki kenterbe veri a sokáig legyõzhetetlennek hitt angyalföldi kollégáját. "Megkérjük a kedves szurkolókat, elsõsorban a vendég zalaegerszegieket, hogy sportszerûen biztassák csapatukat. A futball nem errõl szól, hanem valami egészen másról."

- sj -

Figyelmébe ajánljuk