Bronzérmesnek járó pénzdíjat ad a bokszszövetség Hámori Lucának

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 4.

Sport

Vigaszdíj? Talán nem csak a meccs, hanem az azután lezajlott interjú-jelenet miatt is.

Hámori Luca szombaton a párizsi olimpia negyeddöntőjében egyhangú pontozással veszített az algériai Imane Helif ellen a női bokszolók 66 kilós súlycsoportjában. Ennek ellenére bronzérmesnek járó pénzjutalomban részesül, ugyanis a Magyar Ökölvívó Szövetség testületi tagja, Berkó Lajos vasárnap bejelentette: kiegészítik Hámori pénzdíját a harmadik helyezésért járó összegre. Hámori így összesen 31 millió forintot kap a szerepléséért.

Ugyan a szövetség posztjában nem indokolta a megemelt jutalmat (míg a szintén ötödik helyezett Kovács Richárd csak egy kiemelt gratulációt kapott), vélhetően Hámori ellenfele, Imane Helif az oka. Az algériai versenyző olimpiai indulása azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült: az oroszok vezette bokszszövetség (IBA) – a tajvani Lin Jü-tinggel együtt – kitiltotta a 2023-as női világbajnokságról. Az IBA elnöke, Umar Kremlev a kitiltásról azt nyilatkozta: a sportolók nem feleltek meg a felállított szabályoknak, és mindkettőjüknél találtak X és Y kromoszómákat is. Az IBA a tavalyi világbajnokságon végzett tesztekről csak annyit közölt, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak, ennek eredményét azonban nem hajlandók nyilvánosságra hozni, mondván azok „részletei bizalmasak”.

A hír, illetve egy olasz bokszoló, Angela Carini 46 másodperc utáni visszalépése Helif ellen a hazai és a nemzetközi internet egyik fő témájává tette a két bokszoló indulását. Cikkekben, kommentekben, fórumokban azt taglalják, hogy Helif transznemű, túl magas a tesztoszteronszintje, valójában férfi – holott a kevés hivatalosan kiadott információ miatt nagyon keveset tudni. Az viszont valószínűsíthető, hogy Helif és Jü-ting is interszexuális, aminek semmi köze nincs a transzszexualitáshoz. Az interszexualitás azt jelenti, hogy a genetikai nem, a nemi szervek és a másodlagos nemi jellegek között ellentmondások észlelhetők, vagyis elsődleges vagy másodlagos nemi szerveit tekintve az egyén nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. 

Hámori Luca végül az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia ökölvívótornáján, miután a szombati negyeddöntőben egyhangú pontozással kikapott az algériai Iman Heliftól. 

A 23 éves versenyző a meccs előtti napokban közösségi oldalairól eltávolított minden olyan tartalmat, ami leendő ellenfelére vonatkozott. Egyik ilyen videóban azt mondta: „Mint már nagyon sokan értesültek róla, itt most párizsban az olimpián történt egy olyan dolog, ami nagyon sok embernél kiverte a biztosítékot, köztük nálam is egyébként”. Instagramon pedig azt írta, „ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. Nem tudom erre a kérdésre a választ, ez most nem igazán érdekel, így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül legyőznöm. Személyesen nem ismerem, edzésen sem bokszoltam vele, versenyeken nyilván már láttam. Nem kerültünk még szemtől szembe egymással, de nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem.” 

Hámori Luca a Heliffel vívott mérkőzés után úgy nyilatkozott, tisztelettel, sportszerűen állt riválisához, ahogy érzése szerint Helif is így állt hozzá és nem is tud rá semmi rosszat mondani.

A meccs után a magyar közszolgálati televíziónak nyilatkozó Hámori és edzője még részese lehetett egy furcsa jelenetnek (amit aztán az internetre kitett anyag végéről már levágott az MTVA):

Helif és csapata nem várta meg, míg a magyarok befejezik az interjút, hanem a riporterekkel együtt benyomultak az erre a célra fenntartott kicsiny területre – vagyis Hámoriék élő adásába. Szabályosan kiszorították őket, ekkor lehetett látni, hogy a magyar boxoló a könnyeivel küzd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk