Lehet, hogy nem volt fair play, de ez a meccs nem arról szólt, hogy férfi püföl nőt

  • - CsM -
  • 2024. augusztus 3.

Sport

Hámori Luca elveszítette a meccset Iman Helif ellen a ringben, akit azzal vádoltak meg, hogy férfiként versenyzik a nők között. Ez semmiképpen nem igaz. Az azonban igen, hogy a NOB-nak újra kell gondolnia, milyen gendertesztet alkalmaz a sportolókon.

Szombaton délután Hámori Lucán volt a világ szeme, amikor a magyar bokszoló a ringbe lépett az algériai Iman Helif ellen, akit gyűlölködő kommentekben férfinek, csalónak, a „woke-izmus termékének” neveznek. Csak gyanítjuk, hogy Helif interszexuális lehet, egyes, nem hivatalosan publikált vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY-kromoszómával rendelkezik.

Annyi biztos, hogy ez a meccs nem arról szólt, hogy egy férfi püföl egy nőt.

Noha az algériai ellenfél fölényét végig érezni lehet, Hámori Luca jópár ütést bevitt neki, és ő maga egyszer sem ingott meg a bekapott horgoktól. Az viszont feltűnő volt, hogy mintha tartana Heliftől, aki pár napja úgy megütötte kétszer az olasz Angela Carini, hogy az negyven másodperc alatt kiszállt a mérkőzésből.

A harmadik játékrész előtt edzője, Varsányi Áron kiabálva biztatta Hámorit, hogy üssön, mert csak úgy lehet meccset nyerni. Az is hallatszik a tévéközvetítésben, hogy a bokszoló a küzdelem hevében azt üvölti vissza, hogy nem tud nyerni.

De megdöbbentő volt az is, hogy Helif, akihez az online bullying minden formája elért ezekben a napokban, zokogva vonult le a pályáról.

Itt ő most nem győzhetett, legalábbis szimbolikusan nem. Legfeljebb saját honfitársai üdvözölték hősként.

Hámori viszont sportszerűen nyilatkozott róla a meccs után: „Az ellenfelemre sem lehet mondani egyetlen rossz szót sem. Az elmúlt pár nap mindenkinek nehéz volt. Tisztelettel vagyok felé, nincs egy rossz gondolatom sem felé, erről a helyzetről nem ő tehet. Mindketten kiálltunk küzdeni, ez most így alakult, a jövőben ez lehet másként is. Egyáltalán nem tette tönkre az olimpiámat a kialakult helyzet.”

Hisztéria a ring körül

Ha valaki nem egy kő alatt élt az elmúlt héten, láthatta, hogy Iman Helif és Hámori Luca meccse sokkal többről szólt, mint a boksz.

Nagy meglepetésre és felháborodásra az idei olimpián versenyezhet a tajvai Lin Yu-ting és az algériai Helif, akiket a 2023-as világbajnokság döntője előtt diszkvalifikáltak. A Nemzetközi Bokszszövetség szerint azért, mert a két nő elbukott a bajnokság idején elvégzett teszteken, így „versenyelőnnyel bírnak a többi női versenyzőhöz képest”. Mivel nem árulták el pontosan, hogy ez mit jelent, a napokban is számos álhír és dezinformáció jelent meg Iman Heliffel kapcsolatban.

A szellem akkor szabadult ki a palackból, amikor az első fordulóban Angela Carini negyven másodperc után feladta a mérkőzést, sírva fakadt, és kezet fogni sem volt hajlandó. Később azt nyilatkozta, olyan erős ütéseket kapott, mint még soha életében. Pár nap múlva aztán megenyhült: „Szeretnék tőle, és mindenki mástól bocsánatot kérni. Dühös voltam, mert füstbe ment az olimpiám.”

Paris Olympics Boxing

 
Az algériai Imane Helif, miután az olasz Angela Carini feladta a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívótornája 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében vívott mérkőzést.
Fotó: MTI/AP/John Locher
 

 

Az interneten terjedő álhírek egyike, miszerint Iman Helif transznemű lenne, könnyen cáfolható: sosem volt férfi, nőként született, már csak azért sem eshetett át nemváltoztató műtéten, mert a muszlim vallású Algéria súlyosan homofób törvényei között lehetetlen az ilyesmi. Helif gyerekkori képein egyértelműen egy kislányt látunk. A vele készült videóriportokból pedig azt is halljuk, hogy női hangon beszél. Akkor is, ha mozgását, izomzatát sokan férfiasnak – inkább fiúsnak – tartják.

Az idei olimpiát ugyanis nem előzte meg kromoszóma vizsgálat: a visszatérő kritikák szerint jóformán az útlevélben megjelölt nemet fogadták el valósnak.

A Magyar Olimpiai Bizottság tárgyalt volna nemzetközi partnerével arról, hogy szabályos-e Helif szereplése.

A hisztérikus állapot Hámori Lucára is átragadt, amikor néhány perces TikTok-videóban és Facebook-posztjában arról beszélt, hogy ellenfelét „ha fiú ha lány, én le akarom győzni.” Egy, az ellenfelére sértő képet is megosztott az Instagramján, amit kicsivel később törölt.

Thomas Bach, a NOB elnöke azonban kitartott, és szombaton azt mondta riportereknek, hogy a két nő esetében nem beszélhetünk eltérő nemi fejlettségről (DSD). „Ez nem a DSD esete. Ez arról szól, hogy egy nő részt vesz a nőknek szóló versenyen, és azt hiszem, ezt már sokszor elmagyaráztam.”

De percekkel a sajtótájékoztató után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rögtön korrigálta az elnökét, közölve, hogy Bach arra gondolt, egyikük sem transzgender. Ami viszont egész mást jelent.

Az elnök mindenesetre határozottan kiállt Helif és Lin kvalifikációja mellett: „Két bokszolóról beszélünk, aki nőnek született, nőként nevelték fel, az útlevelükben nőként szerepelnek, és éveken át nőként versenyeznek.” Hozzátette, hogy sokan ki akarják sajátítani a nő definícióját, és azt is leszögezte, hogy a bizottság nem akar részt venni „egy politikailag motivált kultúrharcban.”

A tökéletes ellenség

Iman Helif pár nap alatt valóban ellenséggé vált a szexuális és genderkérdések ügyében amúgy is kiélezett kultúrharcban. Egy ponton úgy tűnt, hogy balos, jobbos, férfi, nő, fideszes és nem fideszes egyetért abban, hogy az algériai bokszolónak nem szabad nők között versenyeznie.

Merő Vera nőjogi aktivista csütörtökön arról írt: „Az, hogy a tesztoszteron-teszten megbukott transz- vagy interszexuális nő indulhatott az Olimpián, szégyen. Angela Carini álmát ellopták. És az övével együtt jó időre ellopták a transznemű és interszexuális emberek álmát is, hogy békében, előítéletek és megkülönböztetés nélkül élhessenek.”

Rengetegen összekötötték „a nyugatot megrontó” woke-izmussal azt, hogy Helif bezzeg versenyezhet Párizsban. Ami különösen kínos az olimpia szervezőinek, akik először a játékok történetében arra törekedtek, hogy egyforma arányban versenyezhessenek a férfiak és a nők. Ennek megfelelően 124 férfi és 124 női bokszoló érkezett az ötkarikás játékokra. Hámori Luca az első magyar női bokszoló, aki kijutott az olimpiára.

K. Rowling drámai tweetben reagált a Helif-Carini-meccsre: „Egy fiatal női bokszolót mindentől megfosztottak, amiért dolgozott, mert megengedték, hogy egy férfi nemű ringbe szálljon ellene. Szégyen! (...) Mi kell ahhoz, hogy véget vessünk ennek az őrületnek? Egy női bokszoló, aki életveszélyes sérüléseket szenved? Egy megölt női bokszoló?”

Rétvári Bence, a belügy államtitkára arról beszélt, hogy a magyar versenyzőnek „egy liberális genderjogi trükkel bejuttatott ellenféllel, egy genetikailag férfival kell megküzdenie”.

A jobboldali holdudvarból egyedül Schmitt Pálnak volt különvéleménye. A bukott köztársasági elnök, a MOB volt elnöke a HírTV-ben azt mondta: „Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolónőt, de azért ő nőként született, az útlevelében nőként van bejegyezve, az itteni tudományos vizsgálatok, köztük a tesztoszteron-szintje is azt igazolja, hogy ő nőként versenyez.”

Jake Paul egykori youtuber, bokszoló Angela Carininek üzent, akinek „őrült politikai agendák miatt nem valósult meg az álma”, egyben meghívta saját szervezésű bajnokságába, ahol „igazságos keretek között” harcolhat. Israel Adesanya UFC-harcos egyszerű annyit közölt: „Férfiak nem bokszolhatnak nőkkel.”

Kovács ’Kokó’ István az ATV-nek sarkosan fogalmazott: „Hívhatja magát hűtőszekrénynek is, de akkor is férfi.” Arra hivatkozott, hogy az AIBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) főtitkáraként bebizonyították, hogy Helif XY-kromoszómával rendelkezik, így a nem is indulhatott a szövetség versenyein. „A sport világa egy tiszta, világos és egy végtelenül naiv világ, ebben senki nem kezdte azt kutatni, hogy vajon milyen gendervizsgálatnak vetik alá a nőket.”

Még Donald Trump is megszólalt a kérdésben, aki persze megígérte, hogyha megválasztják elnöknek, nem lesznek hasonló esetek. Orbán a mérkőzés után Hámori Lucát az egri nőkhöz hasonlította , akik – ezt már nem fejtette ki – nyilván pogány férfiak ellen küzdöttek.

De kicsoda ez a nő?

Nem férfi. Már csak azért sem, mert ha férfiakkal kerülne ringbe a váltósúlyban, szívnánk a fogunkat. Iman Helifről  keveset tudunk. Nem igazán ad interjúkat, és közösségi oldalán sem kommentálja a személye körül kialakult botrányt. „Hála Istennek az isteni igazságosságért” – ennyit üzent az olasszal való meccs után.

A huszonöt éves sportoló egy, az Unicef oldalán közzétett interjúban elmondta, hogy tizenhat évesen focit szeretett játszani a nyugat-algériai kis faluban, Tiaretben, de a helyi fiúk gyakran veréssel fenyegették. Érdekes módon akkor merült fel benne, hogy bokszolna, amikor a fiúk ütéseit ki tudta védeni. Apja nem örült a hobbijának, mondva, hogy a boksz nem lányoknak való, és még az is problémát okozott a családnak, hogy összegyűjtsék a buszjegyre valót, amikor a lány edzésre utazott a szomszédos faluba. Az első sikereket 19 évesen aratta, amikor tizenhetedik lett az Új-Delhiben rendezett világbajnokságon 2018-ban, egy évvel később pedig harmincharmadik Oroszországban.

2022-ben a 63 kilogramosok súlycsoportjában Amy Broadhurst simán megverte a nála magasabb, szálkásabb Helifet. Nem véletlenül üzent most a vita hevében, megvédve az algériai kollégát: „Személy szerint nem gondolom, hogy bármit is tett, az csalás lenne. Szerintem egyszerűen így született, ez nem olyasmi, amit irányítani tudna. Az a tény, hogy már kilenc nő legyőzte korábban, mindent elmond.”

 
Hámori Anna Luca (kék) az algériai Imane Khelif elleni küzdelemben, a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

 

Örülhetnek a wokebusterek

Van valami pikáns abban, hogy a francia olimpia legnagyobb botrányát éppen egy algériai sportoló okozza. Talán nem kell magyarázni, miért húzódhat mosolyra az egykori francia gyarmaton mindenkinek a szája, ha arra gondol, hogy most a fél világ a párizsiakat kárhoztatja.

De az elszabadult indulatoknak örülhet az európai szélsőjobb is, na meg az EP szélsőjobboldali pártjainak egy részét ténylegesen támogató Vlagyimir Putyin. Az LMBTQ-ellenesség ugyanis az oroszok legerősebb fegyvere, és trollhadseregeik mindent megtesznek, hogy problémát csináljanak belőle.

Érdekességként megjegyzendő, hogy Helifet korábban épp az orosz befolyás alatt működő Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) diszkvalifikálta, amelynek elnöke, Umar Kremlev Putyinnal is kapcsolatot ápol. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azért fosztotta meg az IBA-t szervezési feladataitól, mert nem volt hajlandó diszkreditálni az orosz színben induló sportolókat. (Az IBA most 50 ezer dolláros pénzjutalmat ad Angela Carininak, az edzőjének és a szövetségének pedig 25 ezer dollárt. Ez afféle „bezzeg én megmondtam” gesztus.)

Orbán Viktor megmondóemberei számára a színes, szélesvásznú „wet dream”, amikor egy harmadik világbeli, férfinak kinéző sportoló, aki talán LMBTQ-személy, de szemükben mindenképpen a woke-ok kitartottja, magyar lányt ver.

Az Origón egyszerűen „algériai férfinek” nevezik a versenyzőt. A jobboldali véleményvezérek már meg is ágyaztak a narratívának, amikor az ügyet összekötötték az általuk botrányosan tartott megnyitó ceremóniával, amely szerintük gúnyt űzött Az utolsó vacsora című Leonardo-festményből, és így a kereszténységből.

Az Iman Helif-botrány inkább azt mutatja meg, hogy a megfelelő szövetségeknek és bizottságoknak, és elsősorban a NOB-nak át kell gondolnia, milyen gendervizsgálatokat végeznek az élsportban. Az algériai bokszoló neme a tavaly világbajnokságon is csak akkor vált kérdéssé, amikor a döntőre került sor. Azonban nem a kommentelőkre, nem a politikusokra, nem Kokóra és főleg nem is Donald Trumpra vár a feladat, hogy megmondja, Iman Helif milyen nemű és kikkel versenyezhet. A hétköznapokban ez csakis Helif dolga – aki a külső nemi jegyei alapján csakis nőként születhetett a genderlobbitól nem túl befolyásolt Algériában –, a ringben pedig csak a szakértőké. Ha engedik neki, Helif el fog menni legközelebb is – ezért ne hibáztassa senki. Hogy fair vagy nem fair a szereplése, és tényleg kacsa, vagy csak úgy hápog, csak a megfelelő szabályok felállítása után fog kiderülni.

Ezt a munkát viszont nem spórolhatja meg a NOB: nemcsak azért, mert egy ilyen ügyből a szélsőjobboldal húz politikai hasznot, hanem azért is, mert az olimpia éppúgy elveszítheti azt a közbizalmat, amit a mainstream politika már régen elveszített szerte a világban.

Az biztos, hogy az első női bokszoló olimpikonunkra, a 23 éves Hámori Lucára így is, úgy is büszkék lehetünk. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk