Hosszú Katinka Milák taktikájáról: "Kicsit rizikós volt, de láthatjuk, hogy ez volt a nyerő"

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 4.

Sport

"Zseniálisan oldotta meg" – nyilatkozott sporttársáról a háromszoros olimpiai bajnok.

Milák Kristóf óriási hajrával lett olimpiai bajnok szombat este 100 pillangón, az utolsó 30 métert nyomta meg igazán, pont annyira, hogy elsőként tudjon benyúlni azok után, hogy 50 méternél negyedikként fordult. Ezt a kockázatos, ritkán látott taktikát elemezte a Eurosport műsorában a kétszeres paralimpiai és egyszeres világbajnok úszó, Pásztory Dóra, illetve a háromszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok Hosszú Katinka.

Azzal, hogy 50 méternél 63 századmásodperccel a világcsúcstól elmaradva kezdtek, arra utal Pásztory szerint, hogy a 100-as döntőt is inkább a 200-as pillangóúszók építették fel. „Kristóf zsenialitását az is mutatja, hogy ugye az előfutamot és a középdöntőt is nagyon erősen kezdte, midnig a mezőny előtt, elsőként fordult 50-nél. Egyértelműen taktikát váltott a döntőre, úgy gondolom, hogy direkt így tervezte” – folytatta Hosszú arra térve, hogy Milák teljesen másképp úszott a döntőben, mint előtte. „Úgy gondolom, hogy ő ezt kitalálta, lehajtotta fejét és megcsinálta azt, amit eltervezett. Ráadásul egy nagyon szuper, 50 másodperc alatti idővel” – idézi a Telex.

Nagyon nehéz így úszni, sokkal nehezebb, mint amikor beleállsz és az elejétől a végéig maxra végigúszod.

Ő egyértelműen nem ezt választotta a döntőre, ami egy kicsit rizikós volt, de láthatjuk, hogy ez volt a nyerő taktika, ezért tudott a végén nagyon erősen jönni és megnyerni” – elemzett Hosszú.

Pásztory szerint is tudatos döntés volt, hiszen a víz alatti delfinezés utáni 2 húzásnál eldől, ki milyen taktika mellett döntött, Milák pedig láthatóan hátrébb volt, holott tudott volna két olyat is húzni, amivel mindenki előtt van. Raádásul mivel két sprinter között úszott, tudhatta, hogy ha ők elkezdik, lesz majd lehetőség feljönni rájuk. „Amitől én nagyon féltem, és zseniálisan oldotta meg, és ez is a tudatosság, a gyakorlás, a helyes döntések eredménye, hogy az elődöntőben nem jött jól ki neki a tempószám, bele kellett még egyet passzíroznia az utolsó öt méteren, ráadásul fel is emelte a fejét, ami nem jellemző 100 méteren, hogy az utolsó öt méteren még levegőt vesznek, amitől beszorult két tempó közé. Ez tegnap jól sikerült, ez 9 századot jelenthet” – értékelt Pásztory, utalva arra, hogy Milák végül pont 9 századdal nyert a kanadai Josh Liendo előtt.

Hosszú viszont úgy látta, nem volt tökéletes a célba érés, úgy látta, öt méterrel korábban Milák még többel vezetett, de a lényeg, hogy Milák olimpiai bajnok lett.

A teljes elemzés, amiben Milák és a sajtó kapcsolata, illetve a többi szombati úszószám is szóba került, itt nézhető meg. Az aranyat hozó 100 pillangó pedig itt:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk