Húsz percig kettős lábtöréssel feküdt a pályán a focista, mert a budapesti torna szervezői nem biztosítottak orvost

  • narancs.hu
  • 2018. április 14.

Sport

Ráadásul ez egy nemzetközi torna volt, de az egészségügyi szolgáltatásokról így is megfeledkeztek.

Nemzetközi utánpótlás-labdarúgótornát szerveztek a napokban Budapesten, amelyen 8 ország összesen 12 korosztályos csapata vett részt. Ez elvileg egy komoly torna, de a szervezők nem biztosítottak orvost és mentőt se a pálya szélére, holott ez a hasonló rendezvényeken kötelező lenne.

Az Index információi és egy videó szerint egy keddi mérkőzésen a Diósgyőr 16 éves játékosa egy szerencsétlen mozdulat után kettős lábtörést szenvedett. De mivel egy orvos, ápoló vagy mentő sem volt a helyszínen, húsz percen át a pályán feküdt a szerencsétlen fiatal, aki körül a játékosok, masszőrök és edzők tehetetlenül tébláboltak.

false

Az eset után egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot: a szervezők szerint volt orvos a helyszínen, de ez csak úgy történhetett meg, ha valamelyik csapat vitt magával, mert ők nem biztosítottak egészségügyi személyzetet és mentőt sem. Az Index megkereste a diósgyőri csapat utánpótlásképzési igazgatóját, aki nem tudott arról, hogy a csapatoknak kellett volna vinni orvost a tornára. Benczés Miklós szerint ez nem is így működik a gyakorlatban, mindig a rendező biztosít orvosi ügyeletet.

Az egyik legnevesebb hazai akadémia volt sportorvosa azt mondta, hogy szerinte fel sem merülhetne, hogy egy nemzetközi tornán ne legyen orvos – akinek a feladata lábszártörés esetén a sérült testrész rögzítése és a fájdalom csillapítása lett volna – írja az Index. Egyébként az UEFA minimális követelményei a hasonló eseményekre több más mellett egy rohammentő és mentőtiszt jelenlétét írják elő.

A megsérült játékost megműtötték, a körülményekhez képest jól van.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.