Két magyar fiatal is megy az idei foci vb-re

  • Gera Márton
  • 2018. május 4.

Sport

A Foci a Barátságért program keretében lesznek ott a nyitómeccsen.

Hatodik éve vehetnek részt a világ fiataljai a Foci a Barátságért (Football for Friendship) nemzetközi programban, amelynek keretében idén júniusban Oroszországba, a labdarúgó-világbajnokság helyszínére utazhatnak el. A program lényege, hogy a kiválasztott gyerekek másfél hetet töltenek egy olyan országban, ahol valamilyen sportesemény zajlik, és ott megismerkednek egymással, meccseket játszanak, majd megnézik az adott sportesemény egyik összecsapását. Ahogy a korábbi években, most is azt szeretnék elérni a szervezők a programmal, hogy fejlődjön a gyerekfoci, és a résztvevők megismerkedjenek más kultúrákkal, találkozhassanak hozzájuk hasonló korú játékosokkal.

false

Idén 211 ország fiataljai vesznek részt a programban, Magyarországról pedig ketten utazhatnak a vébére: Gáspár Réka és Lobmayer Bendegúz. Mindketten 12 évesek, évek óta fociznak, és azt mondják, először el sem akarták hinni, hogy mehetnek a tornára. Hogy a jövőben mit akarnak kezdeni a focival, még nem tudják pontosan. Réka viccesen azt mondja: „X-boxon biztosak játszani fogok továbbra is.”

Lobmayer Bendegúz és Gáspár Réka

Lobmayer Bendegúz és Gáspár Réka

 

Bendegúz megrögzött Juventus-drukker, ő azt mondja, az osztálytársai nem is akarták elhinni, hogy mehet a világbajnokságra. Pedig az egyik csapatársa szerint megérdemli, hogy ott legyen: „Kicsit irigykedtünk rá, de megérdemli, mert nagyon jó, stabil védő.” Réka a foci mellett kézilabdázik is, és azt mondja, egyelőre mindkét sportot ugyanannyira szereti.

false

Réka és Bendegúz hétfőn találkoztak először, amikor a két fiatal csapata barátságos mérkőzést játszott egymással Szentendrén, Bendegúz csapatánál. A mérkőzés annyira barátságos volt, hogy a gólokat nem is számolták, így eredményről nehéz lenne beszámolni. De az eseménynek nem is a meccs volt a lényege, hanem hogy a két fiatal megismerkedjen egymással. Május végén pedig ismét találkoznak, viszont akkor már Érsekvadkerten, Réka csapatánál.

A program keretében a magyarnarancs.hu a vb előtti héten Moszkvából tudósít, és az Oroszország–Szaúd Arábia-nyitómeccsen is ott leszünk, hogy beszámoljunk az eseményről.

Figyelmébe ajánljuk