Lázár János: teniszezni jöttem, nem fideszezni

  • narancs.hu
  • 2020. július 27.

Sport

A fideszes országgyűlési képviselő lett a Magyar Tenisz Szövetség elnöke.

A fideszes országgyűlési képviselő egyedüli jelöltként indult a tisztségért, és - ki hinné? – egyhangúlag, 156 igen és két érvénytelen szavazattal választották meg. Az alelnök Markovits László, a Vasas SC elnöke, korábbi válogatott játékos lett, aki 132 voksot kapott.

Lázár János programbeszédében azt nyilatkozta, hogy teniszezni jött, nem fideszezni, és segíteni, nem pedig elfoglalni. Elmondta, hogy "kívülről" jön, nincsenek sportvezetői ambíciói, s a következő egy évben az a célja, hogy békét teremtsen, és lezárjon egy korszakot. Úgy vélekedett, hogy az MTSZ-beli anyagi viták december 31-ig rendezhetők, januártól pedig új korszak nyílhat, majd a tokiói olimpia után a többi sportszövetséghez hasonlóan újabb tisztújítás következhet.

Hangsúlyozta, hogy olyan elnökséget szeretne, amelynek nincs köze a szakmai munkához, nem "kivenni" akar a teniszből, távol van a múlt csatáitól, és nem felelős az elmúlt időszak elszámolási nehézségeiért.
"Több fiatalra, tömegbázisra van szükség, és presztízsberuházások helyett befelé kell élnünk. Több lehetőséget kell teremteni a vidéknek, az eddiginél több együttműködéssel" – fejtette ki Lázár János.

A szavazás végén a 11 fős vezetőség tagja lett – az elnök és az alelnök mellett – Balaicz Zoltán, Lantos Csaba, Nagy Zoltán, Nagy Zsolt, Noszek Péter, Papp László, Schmitt Gréta, Vágó László és Zwack Sándor. Az ellenőrző testületet Homonnay Géza vezeti.

Májusban a Vidéki Tenisz, a Teniszezők a Teniszért, valamint a Tiszta Tenisz mozgalom közösen Bardóczky Kornélt javasolta az MTSZ szakmai elnökjelöltjének. A korábbi sokszoros Davis Kupa-válogatott játékos vasárnap közölte, a korábbi egyeztetések eredményeként ha Lázár János megkapja az elnöki felhatalmazást, akkor ő az MTSZ szakmai munkájában fog aktív szerepet vállalni.

Lázár János elárulta, Orbán kérte fel, hogy induljon a teniszszövetség elnöki posztjáért

Így megy ez... A konfliktusokat kezelné és nem politikusi feladatként tekintene a Magyar Tenisz Szövetségre Lázár János - nyilatkozta a Nemzeti Sport nak. Lázár az interjúban azt is elárulta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kérésére jelentkezett az elnöki posztra. „De nem azért, hogy politikusként okoskodjak: arra biztatott, próbáljak meg együttműködést kialakítani a teniszsport szereplői között, segítsek a viták és a gazdasági csőd megoldásában.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?