Magyarország-Portugália 0-3

  • narancs.hu
  • 2021.06.15 20:15

Sport

Fájó vereség első Eb-meccsünkön. A végén két perc alatt kaptunk két gólt, aztán a hosszabbításban még egyet.

A meglehetősen kényelmes tempóban induló meccsen a 4. percben akadt az első lehetőség: Diogo Jota szerzett labdát a magyar tizenhatos előterében, de félmagas, 16-17 méteres lövését Gulácsi vetődve védte. Utána hosszú ideig semmi sem történt, a meccs unalmasan csordogált. A portugálok irányították a játékot, de helyzetet nem tudtak kialakítani. Az viszont feltűnő volt, hogy a térfelünk közepén, vagy a félpályánál rögtön megszerezték a labdát, így a magyarok szinte egyszer sem jutottak el a tizenhatosukig. A 36. perc volt csak kivétel ez alól. Ekkor Sallai bal oldalról beívelt szabadrúgását Szalai csúsztatta kapura, de a középre tartó fejest biztosan fogta Rui Patrício.

Az első félidő végén egymás után jött két portugál helyzet. Először Diogo Jota fordulásból leadott lövését védte Gulácsi a 40. percben, majd két perccel később egy balról belőtt labdát Cristiano Ronaldo vágott a kapu fölé közelről. Ez volt az első játékrész legnagyobb lehetősége.

EURO-2020 - Magyarorsz?g-Portug?lia

 
 
A portugál Raphael Guerreiro (b) és Cristiano Ronaldo (k), valamint Lovrencsics Gergő a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második félidőben már több volt a magyar próbálkozás. Szalainak és Sallainak is volt egy-egy jó távoli lövése, míg a másik oldalon Gulácsinak kellett védenie egy hasonló szituációban. A játék színvonala továbbra sem verdeste az egeket, viszont a magyar válogatott bátrabban, merészebben játszott ekkorra már. A 80. percben a csereként beállt Schön Szabolcs betalált ugyan, de lesről indult, így érvénytelen volt a gól. 

Aztán jött az összeomlás. A 84. percben Raphael Guerreiro lövése irányt változtatott Willy Orbán lábán, így a labda a balra mozduló Gulácsi mellett a jobb alsó sarokba gurult. Két perc telt el a portugálok számára szerencsés találat után, amikor Orbán a tizenhatoson belül lerántotta Rafa Silvát. A 11-est Ronaldo értékesítette. A hosszabbítás perceiben pedig egy (el kell ismerni: gyönyörű) kényszerítő után ismét Ronaldo szerzett gólt, Gulácsit is kicselezve.

Ezzel 0-3 lett a vége, de két dolgot muszáj megjegyezni az eredménnyel kapcsolatban. Az egyik, hogy

a válogatott végig fegyelmezetten és lelkesen játszott, a portugálok álmosító, enervált játékában abszolút nem volt benne a gól.

A másik: ahogy a 2016-os Eb-n nekünk voltak ellenük megpattanós góljaink, most ők találtak így egyet. Nem lehet eléggé sajnálni, hogy egy végig döntetlennek kinéző meccs az utolsó hat percben ment el, ráadásul úgy, hogy abszolút nem játszott rosszul a magyar válogatott

Következő Eb-meccsünkre szombaton 15 órától kerül sor a Puskás Arénában, akkor a világbajnok franciákat fogadjuk. A csoport másik meccsén ma 21 órától Németország Franciaországgal játszik Münchenben.

(Címlapképünkön: Szalai Ádám (b) és Rúben Dias a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.