Nincs egyeztetés - Az orosz válogatott

Sport

Az orosz nagyvárosok hangulata vasárnap éjjel talán 1961 áprilisára, Gagarin kozmikus útjának lelkes fogadtatására emlékeztetett. Ennyi - csak Moszkvában legalább félmillió - őszintén elragadtatott ember saját magától ekkor mehetett ki az utcára utoljára, kezükben spontán felirattal: "Az űrbe mindenkivel!"
Az orosz nagyvárosok hangulata vasárnap éjjel talán 1961 áprilisára, Gagarin kozmikus útjának lelkes fogadtatására emlékeztetett. Ennyi - csak Moszkvában legalább félmillió - őszintén elragadtatott ember saját magától ekkor mehetett ki az utcára utoljára, kezükben spontán felirattal: "Az űrbe mindenkivel!"

Most ilyen felirat nem volt, ám enélkül is lebegett az orosz polgár - hiszen hasonló sikert a labdarúgás (az utóbbi évek figyelemre méltó nemzetközi klubsikereinek dacára) még nem ért el. Az orosz - vagyis a már nem szovjet - válogatott sem világ-, sem Európa-bajnokságon mindeddig nem lépett tovább a döntők első, körmérkőzéses szakaszából.

A válogatott szakvezetője immár két éve az a Guus Hiddink, aki korábban a dél-koreaiakkal és ausztrálokkal elért sikereivel ejtette ámulatba a világot. A történet azonban mégsem ettől - vagyis attól, hogy holland edző dirigálja a hollandokat verő oroszokat - vált igazán pikánssá: a szbornaja elsőként épp azokkal a svédekkel szemben mutatta meg valódi tudását és erejét, akik az orosz történeti emlékezetbe úgy vésődtek, mint a felemelkedő, az európai - köztük jórészben holland - minták átvételével kacérkodó péteri Oroszország legkeményebb ellenfelei. Mindezt gondolhatnánk valami erőltetett párhuzamnak is - ha a svédek elleni meccs tribünjén lelkes és előrelátó orosz drukkerek nem épp

Nagy Péter cár

hatalmas, legalább 8-10 széksoron átívelő portréját feszítették volna ki. Mégiscsak ritkán ijesztgeti a szurkoló az ellenfelet egykor a harcmezőn diadalt arató uralkodójának ábrázatával. A svédek elleni győzelmet követő napon pedig alig akadt olyan moszkvai beszámoló, amely ne élt volna az 1709-es - XII. Károly svéd királyt megfutamító - poltavai csata kínálta párhuzammal.

Mindez jól láttatja, mennyire fontos manapság nemcsak az orosz politikai osztály, de a társadalom jelentős részének is az efféle látványos sportsiker. Ezzel persze nem csupán az oroszok vannak így. Fassbinder híres filmjének, a Maria Braun házasságának zárójelenetében a kamera lassan rásvenkel az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokság döntőjéről tudósító rádióra - e jelenet magáért beszélt. A német világháborús tragédia súlya persze nem mérhető össze a Szovjetunió szétesését követő hanyatlás - a 90-es évek káoszának - következményeivel. Ám az orosz honpolgár joggal gondolhatja úgy, kell valaminek lennie, ami megmutathatja ország-világnak: ez az Oroszország már nem az! Szép dolog gazdagnak és erősnek lenni, globális erőforrások felett rendelkezni, ám ennek a közvetlen örömét csak nehéz átélni. Nem így a futballdiadalt! A labdarúgó Eb pedig - amit Európa jó néhány országában ma már többen néznek, mint az olimpiai közvetítéseket - olyan színtér, ahol valóban látványos és átélhető diadalt lehet aratni. És ezt a diadalt a svédek és hollandok legyőzésével Arsavinék eddig hozták, ráadásul egy olyan válogatottal, amelynek tagjai - egy kivétellel - a nem éppen magasan jegyzett orosz bajnokságban játszanakÉ

De hogyan lettek erre képesek?

Nyilván, ahogy most, úgy korábban is voltak tehetséges labdarúgóik. A szovjet-orosz futball számos sikert tudhatott magáénak. Az első Eb-t 1960-ban a szovjet csapat nyerte; 1964-ben és 1972-ben ezüstérmet szerzett. A 80-as évek derekán, amikor a kijevi Dinamo korábbi edzője, Oleg Lobanovszkij irányította, a szbornaja sorra aratta sikereit; és a szép támadó futballt játszó szovjet csapat erejét megtapasztalhatta 1986-ban a mexikói vb-n a mi válogatottunk is. Két évvel később pedig a válogatott egészen az Eb-döntőig jutott, ahol épp a hollandokkal szemben maradt alul.

A Szovjetunió felbomlása után azonban elmaradtak a korábbi eredmények, és sokáig semmi nem is utalt a változásra. Fordulatot az elmúlt néhány év hozott. 2005-ben a moszkvai CSzKA, idén a szentpétervári Zenit nyerte el az UEFA-kupát. Mindez annak köszönhető, hogy a sportág gazdasági háttere átalakult. Az orosz első liga futballklubjai pénzügyi hátterük szerint most két csoportba sorolhatók: a vezető klubokat nagy orosz cégek, többnyire olajvállalatok szponzorálják, míg a kevésbé ismert vidéki csapatokat főként a helyi adminisztráció. Eközben nem maradt magára, szegényen a szövetség sem. Épp két éve, 2006 nyarán írta alá eddigi történetének legnagyobb összegű megállapodását, amelynek nyomán az orosz állami biztosító, a Roszgoszsztrah öt év alatt mintegy 55 millió dollárt folyósít a szövetségnek.

A moszkvai Szpartak pénzügyi helyzete azok után vált stabillá, hogy a klub tulajdonosa az egyik legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil alelnöke, Leonyid Fedun lett. Az ugyancsak fővárosi Dinamo pedig azóta borzolja a kedélyeket játékosvásárlásaival, hogy a klubot megszerezte a Fedkominveszt feje, Alekszej Fedoricsev. Vannak persze vesztesek is: a moszkvai CSzKA, vagyis az orosz Honvéd például 2003-ban írt alá kecsegtető szerződést - 54 millió dollár három év alatti átutalásáról - az akkor még Roman Abramovics tulajdonában lévő Szibnyefttyel, de miután Abramovics megvált az olajcégtől, hiába nyertek UEFA-kupát, az új tulajdonos, vagyis a Gazprom felülvizsgálta a megállapodást. Az Európa mumusának tartott cég úgy döntött, kizárólag addigi pártfogoltját, a bajnokot, azaz a jelenlegi orosz válogatott gerincét adó, ugyancsak holland edző által irányított szentpétervári Zenitet támogatja.

Az állami energiaóriás mellett az orosz magánszektor is egyre nagyobb fantáziát lát a hazai futballban. E történetben kiváltképp fontos - sőt döntő! - az a szerep, amit Roman Abramovics tölt be. A londoni Chelsea-t 2003 nyarán fölvásároló milliárdos - s egyben csukotkai kormányzó - néhány éve alapítványt hozott létre a hazai futball támogatására. Az általa működtetett Nemzeti Futballakadémia finanszírozza például Guus Hiddink évi 2 millió eurós edzői díját is. Sőt, Abramovics találta ki azt is, hogy a holland mágust kell a válogatott mellé szerződtetni. A szövetség vezetése nem volt elragadtatva az ötlettől, de a végén - nyilván nem kis részben Abramovics Putyinhoz fűződő viszonya miatt - megbékélt a dologgal.

Az orosz milliárdos anyagi és politikai ereje fontos kelléke volt annak, hogy az elmúlt két évben Hiddink nyugodtan végezhette munkáját, és szakíthatott - többek között - azzal a korrupt gyakorlattal, amely lehetetlenné tette a korábbi szövetségi kapitányok számára az elfogulatlan, kizárólag szakmai szempontokat figyelembe vevő válogatást. A Nyezaviszimaja gazeta szemleírója a hollandok felett aratott orosz győzelem után meg is jegyezte: Hiddinknek adatott meg először, hogy ellenállhasson a csapatépítést befolyásoló üzleti érdekeknek és nyomásgyakorlásnak. Nyilván az is könnyített a holland mester helyzetén, hogy egy ideje az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko tölti be az Oroszországi Labdarúgó Szövetség elnökének posztját, azaz egy szereplővel kevesebbel kell egyeztetni.

Apropó, egyeztetés. Sajtóhírek szerint Abramovics a svédek elleni meccset még a stadionban figyelte, de a hollandok elleni találkozón már nem tudott jelen lenni. Állítólag Mutko közvetlen főnökével, az immár egy hónapja miniszterelnök Putyinnal volt találkozója. Vajon miről egyeztettek?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?