Nőnaplók a neten: "Tele van szerelmi történetekkel"

  • - lánczi -
  • 2003. január 9.

Szex

"Azt gondolod, hogy lánynak lenni degradáló, de titokban szeretnéd tudni, milyen is az, ugye?" Ez a Madonna-idézet a mottója az egyik legnépszerűbb csajblogger, Susie Clueless webnaplójának, de úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki arra esküdött, hogy az internet adta lehetőségekkel élve megmutassa, milyen nőnek lenni. A weblogok, azaz a weben vezetett publikus naplók írói között ugyanis gomba módra szaporodtak el a nők. Nem csoda, hiszen egy weblog elindításához elég pár perc, nem szükséges hozzá semmilyen különleges számítógépes ismeret, és lehetőség van a teljes anonimitásra.

"Azt gondolod, hogy lánynak lenni degradáló, de titokban szeretnéd tudni, milyen is az, ugye?" Ez a Madonna-idézet a mottója az egyik legnépszerűbb csajblogger, Susie Clueless webnaplójának, de úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki arra esküdött, hogy az internet adta lehetőségekkel élve megmutassa, milyen nőnek lenni. A weblogok, azaz a weben vezetett publikus naplók írói között ugyanis gomba módra szaporodtak el a nők. Nem csoda, hiszen egy weblog elindításához elég pár perc, nem szükséges hozzá semmilyen különleges számítógépes ismeret, és lehetőség van a teljes anonimitásra.Miles egy reklámügynökségnél dolgozik, weblogjában pedig mint erotomán médiacsászár osztja az igét, úgy látja, a vélemény alapvetően olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, és senkit nem érdekel a másiké. Blogolvasás közben azonban más a helyzet: itt az ember úgy érzi, hogy bepillanthat mások életébe (Big Brother-effektus), és jóval nyitottabb az információkra, mint az "offline" életben. A bloggerkörökben notórius "fikázónak" számító Smelldania szerint: ha valaki híres és olvasott akar lenni blogíróként, mindenekelőtt nőnek kell lennie. A bloggerek számára ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyen nemű a napló írója, nagy részük e szerint szelektál, és rögtön hozzáköti a "nemi jelleget" az olvasottakhoz.

A magyar bloggercsajok még nem tartanak ugyan fenn külön gyűjtőlapot maguknak, az angolszász régióban azonban már több száz tagú női website-ok is működnek, mint a Blogs by Women vagy a Blog Sisters. A Salon.com adatai szerint egyébként a férfi-nő arány 60-40 százalék lehet a blogírók között, egyes optimista becslések azonban megkockáztatják a fifti-fiftit is.

Itthon persze még mindig a férfiaké a vezető szerep, a legnépszerűbbek a szólóblogok, Angelday Plastikja, Razzia Razzlogja vagy a Neurologia, a falkába verődő férfiak weblogjai, a Matula.hu vagy a Technocol. Ám az fontos újdonság, hogy a nők komolyan nyomulnak a weben: naponta többször is frissítik naplóikat, és bár a blogmotorok használata feleslegessé teszi a bonyolult HTML kódok ismeretét, mégis megfigyelhető, hogy szinte minden, kezük ügyébe kerülő technikai megoldást kipróbálnak, és statisztikát is vezetnek a látogatókról. A magyar csajbloggerekről tudni lehet azt is, hogy nem magányos farkasnőkről van szó, hanem egy masszív szubkultúra tagjairól, akik rendkívül gyorsan és érzékenyen reagálnak a világban történő dolgokra, illetve egymásra. Nyilvános webnaplóikban kereszthivatkozásokkal hívják fel egymásra a figyelmet, mint egy, a nőket népszerűsítő profi marketingcsapat.

A női etalonblogként számon tartott napló írója, Suematra a web Terézanyuja, aki elmondása szerint terápiás céllal nyitotta meg weblogját, így kiélheti grafomán hajlamait. "Egyszer egy barátomnak meséltem el egy idióta történetet a cipőfényezőmről, szokásomhoz híven tízszer annyi szóban, mint azt egy normális ember tenné. Jót derült ezen, és jelezte, hogy írhatnék akár blogot is, ott ugyanis nincsenek terjedelembeli korlátok" - mondja Suematra.

Balga általánosítás lenne persze azt állítani, hogy a bloggernők a Vénuszról, a bloggerférfiak pedig a Marsról jöttek. A magyar webnaplóírás egyik fenegyerekeként is számon tartott Razzia (az egyik vezető hírportál újságírója) ugyanakkor azt mondja, a női blogok különválasztása már a kezdetektől fogva megfigyelhető. ´ sem tett másképp, amikor "totális elszállásként" aposztrofált webnaplója szélén megnyitotta a "girl powa" szekciót. Linkgyűjteménye "genderalizásában", ahogy mondja, sokat segít, hogy a stílus szinte mindig igen árulkodó. Razzia megfigyelése szerint a nők inkább szocializálnak vagy életnaplót vezetnek, míg a pasik egotripperek vagy megmondó-emberek. Az egyik legrégebben író bloggerlány, Nyuszi azt mondja, a blog ezer dolog egyszerre: "az aktív internetezés legjobb eszköze, időpocsékolás, önmagáért gerjesztett izgalom. A női blog intimebb, tele van szerelmi történetekkel." Nyuszi szerint a közéleti, politikai témáktól tartózkodni tipikusan jellemző a nőkre, de az is lehet, hogy a weben is jelen van az a női "para", hogy okoskodónak tűnhet az ember lánya. Talán itt is érvényesül az a sztereotípia, hogy míg a férfiak komoly dolgokról értekeznek, a nők keresztszemes hímzéssel múlatják az időt, és recepteket csereberélnek.

Razzia úgy látja, a blogszövegek ma már nem annyira érdekesek, de mindenképpen érdemes olvasni a nőket, mert bármikor előugorhat egy érdekes adat, amit "a pasinak fel kell jegyeznie a szexuális taktikai adatbázisba". Ilyen kapaszkodó lehet a férfiak számára a Myreille által írt Végtelen sikítás is. "Életemnek egy nagyon bonyolult szakaszához értem. Elköltöztem a férjemtől, és nagyon egyedül találtam magam. Nem volt kihez beszélni, nem volt kivel megosztani a gondolatokat. Akkor találkoztam a weblogga, és azonnal tudtam, hogy ez nekem jó lesz. És jó is lett" - mondja Myreille, neki nem is a blogírás a fontos, hanem a kapcsolatok, a barátságok, melyek átszövik a blogírók mikrokozmoszát.

Abban azonban szinte mindannyian egyetértenek, hogy nincs szükségük személyes ismeretségekre. A neten úgyis különálló, teljes életet élnek.

Zsaklin Triste

Fátylas naplóírók

Az iráni nők nem táncolhatnak nyilvános helyen, nem térhetnek más vallásra, viszont - ha anyagi helyzetük engedi - blogolhatnak. A közhiedelemmel ellentétben Iránban az internetet nem cenzúrázza semmilyen hatóság, a weblogban pedig szó eshet bármiről, amiről nyilvánosan soha.

Az állami felmérések szerint tavaly Iránban már négyszázezren interneteztek, ám a következő két-három évben a várakozások szerint ez a szám másfél millióra nő. Az elmúlt fél évben hatalmasat ugrott a perzsa weblogok száma is: az amerikai Shift magazin szerint 1200 ilyen napló létezik, és tetemes részüket nők működtetik. Az egyik legolvasottabb iráni bloggerlány, Lady Sun pár hónapja vetette bele magát a blogírásba, miután a nyílt utcán molesztálta őt egy férfi. Lady Sun a hidzsábot választotta témájául, és rövid időn belül kiderült: a vele inkognitóban kommunikáló mozlim férfiakat komolyan megdöbbentette, hogy a fátyolt feleségeik jobb esetben biztonságot nyújtó menedéknek, de sokkal inkább fogságnak tekintik.

Az iráni blogok az iszlám szélsőséges társadalmi, politikai és vallási követelményeivel, elvárásaival szembekerülő nők paradox és összetett helyzetének rendkívül pontos lenyomatai. Nem csoda, hogy a nyugati világ újságírói azonnal rávetették magukat a Blogiran nevű blogringre, azaz gyűjtő site-ra, hiszen hálás téma lett volna az elnyomásból kitörő, csadoros csajok története. A BBC riporterei már látták is lelki szemük előtt, ahogy az elfátyolozott rabszolganő a monitorra veti segélykérő tekintetét. Ehhez képest kiderült, az iráni nők is olyanok, mint az európai lányok, asszonyok. Érdekli őket a politika és a közélet, de naplót jobbára a pasikról, a szexről, szerelemről, a legújabb mozifilmekről és a mindennapi ügyekről vezetnek. A különbség "mindössze" annyi, hogy ezt ők máshol nem tehetik meg szabadon.

A blogírás természetesen még sokáig nem jelentheti a szabad véleménynyilvánítás egyik útját a legszegényebb, internetkapcsolattal nem rendelkező országok lakói, így például az afgánok számára. Ám számos népszerű női blog írója él Bagdadban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken, ahol például a diákszerelmek ecsetelése mellett a lányok a mozlim terroristacsoporttól, az Abu Sayyaftól való mindennapos félelmeikről írnak. Az Eatonweb nevű honlap segítségével - amely a világ minden tájáról gyűjti a weblogok címeit - sikerült kirgiz, kazah, pakisztáni, sőt nyugat-szaharai naplóíró nőkre is bukkanni, ők ráadásul kapcsolatban vannak egymással és nyugati társaikkal is.

- lánczi -

Iráni blogringek:

www.blogiran.blogspot.com

www.persianblog.com

Magyar blogger-lányok az interneten

Barbiegrrrl egologja: egolog.blogspot.com

Dj Vitamoids hírei a Vajdaságból: bezveze.blogspot.com

Pumpkin film- és barátnőközpontú blogja: pumpkin42.blogspot.com

Kő Sára betegségnaplója: seronszton.blogspot.com

Myreille Végtelen sikítása: www.myreille.blogspot.com

Susie Clueless állatvédő-öngyógyító naplója: neverminder.blogspot.com

Suematra weblogja: suematra8.blogspot.com

Fruzsina pánikszobája: www.fruzsina.tk

Nyuszi Napló utcája: http://nyuszi.pitas.com

A szerző blogja: www.kert.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk