Színház

A Radical Queer Affinity Collective: Coming out-monológok

  • Sisso
  • 2012. július 16.

Színház

A Radical Queer Affinity Collective Coming out-monológok című demonstrációs performansza sikerének egyik oka nyilván a melegek jogainak hazai veszélyeztetettsége, az ünneplés azonban nemcsak annak szólt, hogy az értelmiségi szereplők bátran láthatóvá tették a saját történeteiket, hanem hogy a mozgalmi aktivizmus gesztusait és a stand up tragedy műfaját sikeresen passzította egymáshoz az alkalmi társulat.

Az előbújás-történetek eleve érdekesek, a pályázatra beérkezett sztorikból írt szövegek pedig sokfélék. A grúz, orosz, magyar, indiai, lengyel és amerikai szerzők írásait maguk a beküldők mondják el, többnyire angolul, magyar felirattal. A 12 kiválasztott monológ között található humoros in flagranti, líraibb önvizsgálat, coming out a gyerekek előtt, illetve egy anya szívszorító vallomása arról, hogyan dolgozta fel a lánya leszbikusságát. Néhány teoretikus sztori a coming out szociálpszichológiai, politikai, ideológiai hátterét fedi fel, mint például a "queertópiát" vizionáló gyöngyszem, amely azt vizsgálja: mi volna, ha a heteroszexualitást kéne mindennap bevallani. A hétköznapi heteronormativitáson ironizáló etűdök az előadás legjobb pillanatai. A műsorvezető összekötő szövegei és játéka, valamint az egyszerű, festett kartondobozokból álló, a kategorizálás hiábavalóságát jelképező mobil díszlet jól összetartja a különféle szövegeket.

Mintha egy show-műsorban lennénk, a nézők tombolnak az egyes jelenetek között. A projekt folytatódik, újabb történetekkel, és a teljes jegybevételt egy budapesti queer-feminista könyvesbolt megalapítására fordítják. Erre a történetre csak büszkék lehetünk.

Közép-európai Egyetem, június 2.

Figyelmébe ajánljuk