Tartalom

(2012-06-14)

Publicisztika

Polyák Gábor

Publicisztika

Víziók és televíziók

Válasz Koltay Andrásnak

Magamhoz képest visszafogott írásként indult - mostanra egész hónapnyi üzenetváltás lett. Nem akarom untatni a Narancs olvasóit - de Koltay András második cikke mégis választ igényel.

Koltay András

Publicisztika

Júniusban is sapkában

Válasz Polyák Gábornak és Hanák Andrásnak

Megtisztelve éreztem magam, amikor a lap két héttel ezelőtti számában egyszerre két írást is nekem címeztek szerzőik. A cikkek elolvasása után némileg enyhült e kellemes érzésem, de mégis illendőnek láttam, ha válaszolok felvetéseikre.

Horvát Marcella

Publicisztika

Lejtősítés

Mit hozhat a pártok finanszírozásáról szóló törvény?

Orbán Viktor a minap a pártfinanszírozás "reformját" harangozta be: ez abban állna, hogy két évre felfüggesztenék a pártok állami támogatását (a költségvetés nehéz helyzetére tekintettel). A jobboldali elemzők "megfontolandónak" nevezték e demagóg javaslatot, az ellenzéki tiltakozásokat pedig e pártok társadalmi támogatottságának hiányával magyarázták.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A bukott erő

"A házelnök Kézdiszentléleken, Kézdialmáson, Felsőlemhényben és Szentkatolnán a világháborús hősök emlékművét koszorúzta meg, Kézdiszentkereszten és Gelencén (...) elültette a nemzeti összetartozás fenyőcsemetéjét. Gelencéről rövid lakossági fórum után Kovásznára és Barátosra ment, majd sepsiszentgyörgyi látogatása után dálnoki és csernátoni megállókkal tért vissza Kézdivásárhelyre, ahol a Gábor Áron téren az MPP zárórendezvényén vett részt, mely Lagzi Lajcsi fellépésével és Charlie-koncerttel zárult.

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

Miből lesz a cserebogár? (Taxik Rómában és Budapesten)

Egy a jelszónk: a növekedés. Ez most Európa Szent Grálja, ezzel a szóval az ajakán vonul az újonnan megválasztott francia elnök Németországba, ez teheti a válság során megnőtt adósságterheket megint elviselhetővé, ez mentheti meg az eurót anélkül, hogy megint meg kellene változtatni az alig változtatható uniós intézményrendszert.

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

Egotrip

Sajtostul a házba

A magyar gazdaságpolitikai tündérmese valóra váltása nem csak az államadósság elleni küzdelmet kívánja meg. A kormányzatnak olyan részletekre is figyelni kell, mint az emberek trappistasajt-ellátása. A vonatkozó erőfeszítésekről tudósít a következő hír:

Külpol

Belefogy-e Spanyolország a mentőövbe?

Külpol

Hilfe, por favor!

Spanyolország nem az állam felelőtlen költekezése, hanem a magánszféra és különösen az ingatlanvállalkozások nyakló nélküli hitelfelvétele miatt került bajba. Az unió negyedik legerősebb gazdasága a múlt hét végén az Európai Unió mentőalapjának segítségét kérte.

Interjú

Külpol

"Mindig és teljes mértékben tilos"

Manfred Nowak emberi jogi szakértő

Az ENSZ volt jelentéstevője a világ minden táján szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk: kínzásról, börtönökről demokráciákban és diktatúrákban.

Belpol

Menekültek Magyarországon

Belpol

Szeplők a nemzettesten

Nemzetközi szervezetek kritizálják a magyar menekültpolitikát. Felmérések szerint a hazai lakosság mind elutasítóbb a menedékkérőkkel - ami nem független a 2010 utáni politikától. Az egyik legkritikusabbnak mondott helyen, a kiskunhalasi őrzött szálláson próbáltuk megérteni a gyakorlatot.

Matolcsy György két éve a haza szolgálatában

Belpol

Egy összeillő ember

Mondhatnánk, hogy tettei önmagukért beszélnek, de hát Matolcsy is beszél. A recesszió beálltát az unortodox mókamester legjobb megszólalásaival köszöntjük.

Orbán és német szövetségesei

Belpol

Rosszul tűrik

A szikrázó 2011-es évet követően valamelyest konszolidálódott a német-magyar kormányközi kapcsolat. Az Orbán-kabinet berlini megítélése valójában nem változott, de a vitákat a színfalak mögé terelték.

Interjú

Belpol

"Háromméteresre növeszthetik a kezüket"

Szabó Máté ombudsman

A közjogi változások eredményeként ő lett a kétharmados parlamenti többség jogszabályalkotó ténykedésének egyetlen ellensúlya. A jogszabályi változásokról és a vitatott törvényekről beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.

Interaktív

Esemény

Interaktív

Szomszédok - bérháztörténetek

"Aki nem fér be, kap pálinkát!" - hangzik el a felolvasóest elején. Ízlelgessük meghatva, hálásan ezt mondatot. Két szokatlan eleme van: egyrészt az irodalmi rendezvényeken a helyszűke nem mondható általános problémának, de a közönséggel szembeni figyelmesség sem tartozik az állandó kellékek közé.

Film

Film

Film

Malom és kereszt

Lech Majewski Pieter Bruegel Út a Kálváriára című híres festményét akasztja le a bécsi Kunsthistorisches Museum faláról, és teszi le a filmnéző elé. Pontosabban a filmnézőt fogja meg, és teszi bele a flamand tájba, és mond mellé néhány formás mondatot.

tévésmaci

Film

Teknősroham a Sárréten

Amikor Sztupa és Troché a régi ízeket keresték, nem találtak semmit. Pedig majd' lejárták a lábukat, benéztek az összes zugolyba és kihúztak minden fiókot. Bebámultak még a lefüggönyözött ablakokon is, hát még oda, ahonnan valami fény szűrődött.

Prometheus: teremtők és szörnyek

Film

Landolnak már az idegen istenek

Ridley Scott már 33 évvel ezelőtt megmutatta, hogy nem egyedül csücsülünk az evolúció csúcsán - most sem tesz másként, de az új versenyző már nem egyszerűen ellenség és rivális, hanem maga a művéből kiábrándult teremtő.

Zene

Koncert

Zene

The Mission

Az idősebbek emlékezhetnek a Mission első magyarországi koncertjére 1990 októberében, amikor a tagoknak a taxisblokád következtében a szállodájukból kellett elgyalogolniuk a BS-be.

Koncert

Zene

M83

Keresve sem lehetett volna alkalmasabb előadót találni az M83 elé, mint Belle Belle-t, de a Zola Jesus előtt is látott-hallott produkció ezúttal kevésbé volt emlékezetes, amihez az előadó magas fokú introvertáltsága is vastagon hozzájárult.

Interjú

Zene

"Mikor a maci hanyatt esik"

Kiss László zenész, animációs művész

Az Orgazmus, az URH és az Európa Kiadó alapító tagja csaknem húsz éve él Sydneyben: mint visual effects artist dolgozott a Mátrix 2-ben is. Évente egyszer Menyhárt Jenő hívására hazajön egy néhány hetes Európa Kiadó-turnéra basszusgitározni. A saját számaiban is: ő írta például az Elmentek a fiúk című slágert.

mi a kotta?

Zene

Melodikus idegláz

"Wagner fél életén keresztül úgy hitt a forradalomban, amennyire csak egy francia tud hinni benne. Ezt kereste a mítosz rúnaírásában, és azt hitte, hogy Siegfriedben felleli a tipikus forradalmárt. - 'Honnan származik minden baj a világon?' - tette fel magának a kérdést Wagner. A 'régi szerződésekből'; válaszolta, mint a többi forradalomideológus.

Könyv

Könyv

Könyv

Arnon Grunberg: Tirza

Ez a könyv csupa jól kigondolt becsapás, ügyes trükközés, zseniális szélhámosság, kezdve azzal, hogy a címszereplő Tirzát, a tizennyolc éves holland lányt, a család napkirálynőjét annak ellenére, hogy a történet látszólag körülötte forog, a terjedelmes könyv első harmadában csak várjuk, az utolsó harmadában pedig keressük, mert afrikai utazása során eltűnik.

Interjú

Könyv

Építettek, gyilkoltak, elmélkedtek

Patrick deWitt író

Sokszor temették már, a western mégis rendre fel-feltámad - most éppen egy regény alakjában. A Testvérlövészekben elvágyódó bérgyilkosok, botcsinálta feltalálók és kapzsi kegyurak eszét veszi el az arany csillogása: tisztára, mint a moziban. A 37 éves kanadai szerzővel rövid budapesti látogatása idején találkoztunk.

Színház

Színház

Színház

A Radical Queer Affinity Collective: Coming out-monológok

A Radical Queer Affinity Collective Coming out-monológok című demonstrációs performansza sikerének egyik oka nyilván a melegek jogainak hazai veszélyeztetettsége, az ünneplés azonban nemcsak annak szólt, hogy az értelmiségi szereplők bátran láthatóvá tették a saját történeteiket, hanem hogy a mozgalmi aktivizmus gesztusait és a stand up tragedy műfaját sikeresen passzította egymáshoz az alkalmi társulat.

Színház

Színház

Eldobható

A kolozsvári Übü király

Milyen érdekes: a Maladype diáktréfára-bohózatra hangolt Übü királya újságpapírhalmok közt játszódik, és onnan kerülnek ki a különféle kellékek, jelmezkiegészítők is. És akkor itt van a kolozsváriak Übü királya, Alain Timar rendezésében - papír és bohózat. A totális színház nyelvét beszélők szellemi rokonsága.

Interjú

Színház

"Romániában a színháznak még van rangja"

Visky András, a kolozsvári színház művészeti vezetője

Visky András író, dramaturg, tanít az egyetemen, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója. A kolozsváriak vendégjátéka idején beszélgettünk - színházról, Erdélyről, korszerűségről, POSZT-ról, politikáról.

Képzőművészet

Robert Mapplethorpe-portré

Képzőművészet

Zavarba ejtő torzók

1989-ben halt meg, három évvel azután, hogy AIDS-betegségét diagnosztizálták. Hírnevét jelentős részben az ezután, 89-90-ben rendezett retrospektív utazó kiállítása körül kialakult botránynak köszönheti. A vita tárgya ez volt: lehet-e közpénzből közízlést sértő művészetet támogatni.

Kiállítás

Képzőművészet

Sző, fon, nem takács

Julita Wójcik: Hullám panel

A lengyel képzőművészet külföldön is jegyzett nagyságai mellett - mint a Lego-kockákból auschwitzi haláltáborszettet összeállító Zbiegniew Libera, vagy a csak férfiközönség számára nyitott szexbárokba műpénisszel belopakodó, majd ezt dokumentáló Katarzyna Kozyra - mára Wójcik is vezető művésznek számít.

Lélek

Állati jogok

Lélek

"A tyúknak nincsen ilyen lelke"

Szenvednek az ipari termékként kezelt, embertelen körülmények között tartott állatok? És ha igen, tisztában van vele a ketrecében épp csak megfordulni tudó tyúk, az intenzív hizlalás után vágóhídra terelt disznó, az életét pár méteres láncon leélő kutya, hogy ez most "rossz" neki?

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Kibbeh

A Közel-Kelet kulináris művészetében előkelő helyet foglal el a libanoni konyha, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb. Libanon évszázadokon át az Oszmán Birodalom része volt, az első világháború után pedig francia fennhatóság alá került. Mindkettő jelentős hatást gyakorolt az egyébként is erős arab gyökerekkel bíró libanoni gasztronómiára.

étel, hordó

Gasztro

Belga söröző

Hét végén rendezték a Vajdahunyadvárban a III. Belga Sörnapokat; a 37 különféle márka mellett Szabó Győző volt a húzónév. Az esemény oázis lehetett a pálinkafesztiválok sivatagában, de még a különlegesnek ígérkező élményanyag ellenére sem merült fel, hogy tiszteletünket tegyük - kevés ijesztőbb terület van a kora nyári, hét végi Városligetnél.

Tudomány

Kiállítás

Tudomány

Vérkörséta

Szívdobbanás. A kardiológia múltja és jelene

A régi Tabán kevés megmaradt épületének egyikében, Semmelweis Ignác eredetileg a 18. század végén épült szülőházában most kézzelfoghatóan valóságos tartalommal telik meg a túlhasznált "időutazás" kifejezés.

Szex

Interjú

Szex

"Hollandia legborzasztóbb utcája"

Maaike van Groenestyn a magyar prostituáltakról

A magyar prostituált lassan fogalom lesz Hollandiában - állítja a Vörös Fonal nevű, prostituáltakat támogató holland alapítvány munkatársa. De azt is hozzáteszi, hogy a büszkeségre semmi okunk.