Az orosz külügyminiszter Moszkvában tüntette ki Vidnyánszky Attilát

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 04., 14:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A rendező azért kapta az elismerést, mert nagyban hozzájárul az orosz irodalom népszerűsítéséhez.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Puskin-éremmel tüntette ki Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt, a Nemzeti Színház igazgatóját szombaton Moszkvában, az orosz nemzeti egység napján – közölte az MTI.

Az orosz nemzeti ünnepen a népek közötti barátság és együttműködés erősítéséért négy külföldi személyiség – Vidnyánszky Attila mellett egy pakisztáni, egy litván és egy vietnami – kapta meg az orosz állami kitüntetést, amelyet az orosz külügyminiszter nyújtott át az általa vezetett tárca központi épületében – jelentette az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila

Fotó: MTI

A laudáció szerint Vidnyánszky Attila nagyban hozzájárul az orosz irodalom népszerűsítéséhez, és megismerteti a magyar közönséget Oroszország kulturális örökségével. "Nagyra értékeljük azt is, hogy az Ön erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült felújítani az oroszországi és magyar színházak közötti együttműködést" – hangsúlyozta Szergej Lavrov.

A Puskin-érmet 1999-ben alapították, orosz és külföldi állampolgároknak adományozzák a kultúra, a művészetek, a művelődés és a humán tudományok területén szerzett érdemeikért.

Most én! - Vidnyánszky Attila háborúja

Ez a színházi évad is véget ért, és a helyzet megint rosszabb, mint egy évvel korábban. A veszteséglista most is olyan nyomasztó, hogy csak az átható közöny segít napirendre térni fölötte. Elég annyit említeni, hogy a legsikeresebb, a magyar színház külföldi köve­teiként működő csapatok közül - nincs olyan sok belőlük - a Krétakör vegetál, a Szputnyik pedig feloszlott a bizonytalan és méltatlan állami finanszírozási rendszer miatt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 04., 14:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  harcolj
  2017. november 05., 15:53
  Vidnyánszky szerény. Úgy gondolja - nem baj ha szr, csak sok legyen.
 2. 11
  Ktesibios
  2017. november 05., 15:47
  Az oroszokat értem. De Vidnyánszkyt nem. Hogy lehet valaki ennyire szervilis és rutintalan, hogy elfogadjon egy orosz állami (!) kitüntetést? Amikor felkérték, nagy tisztelettel meg kellett volna köszönnie és nemet mondania. Mert bűzlik, ha külügyminiszterektől vesznek át díjakat kultúrpápák (vagy azok, akik annak tartják magukat). Ennek mindenképp nagyon rossz üzenete van. Ennél azért jóval többet néztem volna ki belőle. Távolságot nem csak a szarba taposottakkal kell tartani, hanem a hatalmasokkal is. Vagy ő nem így tudja? Arra gondolok, talán parancsra vette át a díjat. És akkor jobb a helyzet?
 3. 10
  harcolj
  2017. november 05., 09:36
  Sugárzó arc, színre viszi Paks2-t.
 4. 9
  pasas
  2017. november 04., szombat 19:57
  Nem kell találgatni a miérteket. Az eredetileg ukrán állampolgárság volt az adományozók részéről a vonzó.
 5. 8
  szegedi789
  2017. november 04., szombat 18:52
  Állítólag jár mellé (még) egy színház is... Krím, esetleg Donyeck, vagy valami ilyesmi....
 6. 7
  Kovacs
  2017. november 04., szombat 18:48
  6: Jól van Cyrano. Egyszer azt írtad nekem, hogy mindenért megsértődöm. (ami csak részlegesen igaz, de nem vagyok haragtartó) Most visszaírom neked: Cyrano te mindenért megsértődsz. Nem maradi vagy, hanem ott keresed a morális tartást, ahol alapvetően nincs helye. Kitüntetések...díszdoktorságok...
  Vidnyánszkyt pedig ki más tüntesse ki, ha nem ez a minden hájjal megkent Lavrov. Próbálta volna visszautasítani...
 7. 6
  Cyrano
  2017. november 04., szombat 18:19
  Én már csak ilyen elmaradott vagyok Kovács, hogyha a Gazdi kitüntetést oszt a baráti hatalom pincsijének, akkor elmerengek, hogy miért. (Ha komoly művészeti súlya van valakinek, annak ahhoz is joga van, hogy visszautasítson egy kitüntetést.) Ha neves fafaragóként engem szemelnének ki, köszönöm nem kérnék belőle, pedig megalkottam már sokszor Puytin szobrát. Igaz, a szobrok úgy hasonlítanak egymásra, ahogy egyik tuskó a másikra.Mit tegyünk, ennyire futja a tehetségemből.
 8. 5
  tiszapolgári
  2017. november 04., szombat 17:24
  Gratulálok a szép kitüntetéshez, pláne, hogy maga Lavrov külügyminiszter adta át, a világbéke és a kis nemzetek nagy barátja.
  De azért én alaposan megnézném azt a plecsnit, hogy nincs-e benne poloska.
 9. 4
  rworse
  2017. november 04., szombat 16:18
  Vidnyánszky jól érti a porosz lelket.
  Utyin és Uskin alig két betűben különböznek.
 10. 3
  Kovacs
  2017. november 04., szombat 16:16
  Most egy kicsit túlzol Cyrano. Inkább valami olyasmit kellene írni semlegesen, hogy Puskint mi midenre fel lehet használni.
  Egyébként pedig most ne szimpatizáljunk Dude-dal, mert white russian coctailt szürcsöl a Big Lebowskiban? Cöcöcö...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...