Az egri színházigazgató-választás dramaturgiája

Egyet választhatsz

  • Molnár Richárd
  • 2020. november 19.

Színház

Csőd vagy beletörődés – ezek közül választhatott Eger ellenzéki városvezetése, miután megpróbált megalkudni, majd szembeszállni az Orbán-kormánnyal a saját színházának igazgatóválasztása kapcsán.

„Nekem arra kellett gondolni, hogy mi lesz az óvodákkal, a bölcsődékkel, a szociális ellátórendszerünkkel, a közvilágítással, a közösségi közlekedéssel. Ezeket mind fizetnünk kell. Megér-e annyit egy színházigazgató, hogy ezeket veszélybe sodorjuk?” – fogalmazott november 12-i sajtótájékoztatóján Eger polgármestere. Mirkóczki Ádám szavaiban benne volt a NER-beli lét minden realitása és keserűsége, amelyet ezúttal az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatóválasztása körül kialakult bő egy hónapos, fordulatokkal teli polémiából szűrhetett le. Ami tény: egy demokratikusan megválasztott önkormányzatot nyílt pénzügyi zsarolással kényszerített a kormány egy demokratikus közgyűlési döntés visszavonására.

A 2019-es önkormányzati választások zajos ellenzéki sikere óta az Orbán-kormány több tanújelét is adta annak, hogy a helyi Fidesz-káderek leváltásáért az iskoláiktól és kórházaiktól már megfosztott önkormányzatok hatásköri és pénzügyi kiüresítésével, önállóságuk korlátozásával áll bosszút. A 2006 óta fideszes vezetésű Egerben tavaly ősszel az ellenzék az Egységben a Városért Egyesület ernyőszervezete alatt került többségbe és adta a polgármestert. Az új városvezetés úgy hitte, hogy ha másban nem is, legalább a színház ügyében egyezségre lehet jutni a kormányzattal – ám Mirkóczki Ádám a múlt héten bejelentette a teljes, feltétel nélküli kapitulációt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?