Az egri színházigazgató-választás dramaturgiája

Egyet választhatsz

  • Molnár Richárd
  • 2020.11.19 12:11

Színház

Csőd vagy beletörődés – ezek közül választhatott Eger ellenzéki városvezetése, miután megpróbált megalkudni, majd szembeszállni az Orbán-kormánnyal a saját színházának igazgatóválasztása kapcsán.

„Nekem arra kellett gondolni, hogy mi lesz az óvodákkal, a bölcsődékkel, a szociális ellátórendszerünkkel, a közvilágítással, a közösségi közlekedéssel. Ezeket mind fizetnünk kell. Megér-e annyit egy színházigazgató, hogy ezeket veszélybe sodorjuk?” – fogalmazott november 12-i sajtótájékoztatóján Eger polgármestere. Mirkóczki Ádám szavaiban benne volt a NER-beli lét minden realitása és keserűsége, amelyet ezúttal az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatóválasztása körül kialakult bő egy hónapos, fordulatokkal teli polémiából szűrhetett le. Ami tény: egy demokratikusan megválasztott önkormányzatot nyílt pénzügyi zsarolással kényszerített a kormány egy demokratikus közgyűlési döntés visszavonására.

A 2019-es önkormányzati választások zajos ellenzéki sikere óta az Orbán-kormány több tanújelét is adta annak, hogy a helyi Fidesz-káderek leváltásáért az iskoláiktól és kórházaiktól már megfosztott önkormányzatok hatásköri és pénzügyi kiüresítésével, önállóságuk korlátozásával áll bosszút. A 2006 óta fideszes vezetésű Egerben tavaly ősszel az ellenzék az Egységben a Városért Egyesület ernyőszervezete alatt került többségbe és adta a polgármestert. Az új városvezetés úgy hitte, hogy ha másban nem is, legalább a színház ügyében egyezségre lehet jutni a kormányzattal – ám Mirkóczki Ádám a múlt héten bejelentette a teljes, feltétel nélküli kapitulációt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lehet, hogy végleg leáldozott a Golden Globe-nak

  • Gábor Áron

Korrupció, bennfentesség, rasszizmus és szexizmus – a Golden Globe-ot odaítélő szervezetet érő vádak miatt úgy néz ki, jövőre elmarad a díjátadó tévés közvetítése, ezzel pedig maga a díj is eltűnhet a süllyesztőben.