Tartalom

MaNcs 32. évf. 47. sz. (2020-11-19)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

A miheztartás végett

A kilencedik Alaptörvény-módosításról

A járvány második hullámának derekán és a második felhatalmazási törvény margóján a kormány előállt az Alaptörvény kilencedik módosításának tervezetével. Az már szinte említést sem érdemel, hogy most is hirtelen felindulásból cselekedett; azt pedig kifejezetten hazafiatlan kukacoskodásnak hat megjegyezni, hogy alkotmányos demokráciában nem szerencsés olyan tételeket rögzíteni az alkotmányban, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg egyes embertársaink egyenlő méltóságát és szabadságát.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Felkaptatni a meredeken

„Nem örülök annak, ha a kamarát megpróbálják berángatni az aktuálpolitikai harcmezőre. A kamara a legkülönfélébb politikai érzületű vállalkozókat tömöríti, nem szerencsés bármelyik politikai erőhöz túl közel kerülni” – mondta két évvel ezelőtt lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, és ha ehhez még hozzátesszük, hogy immár húsz éve ő az elnök, még azt is gondolhatnánk, hogy súlya van a szavai­nak, az MKIK pedig a hazai vállalkozások érdek­érvényesítésének legfontosabb fóruma.

A szerk.

A szerk.

Vétó után

Az alapprobléma egyszerűen összegezhető: míg az EU-nak számos eszköze van az uniós értékek (demokrácia, jogállamiság, emberi jogok) érvényesítésére a csatlakozás előtt álló országokban, mindeddig nagyon keveset tehetett akkor, ha egy olyan állam vágta sutba ezeket az értékeket, amely már belépett a klubba.

Belpol

Interjú

Belpol

„Ez egy kommunikációs színjáték”

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő a felhatalmazási törvény elutasításáról

Alaptörvény-módosítást és a választási törvény módosítását is tervezi a kormány, miután megszavaztatta a parlamenttel a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A felhatalmazási törvényt elutasító Szabó Szabolcs független képviselőt kérdeztük a benyújtott javaslatokról, az ellenzék esélyeiről és a Momentummal kötött friss szövetségükről.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Szétszórta szertelen

Kopátsy Sándor halálára

Az 1922-ben született somogyi gazdafiú, Kopátsy Sándor, miután végiglógta az iskoláit és megúszta a háborút, földet kezdett osztani Somogy megyében a Nemzeti Parasztpárt nevében.

Zene

Lemez

Zene

Még több kaptafa

John Frusciante: Maya

Az ősz egyik legérdekesebb zenei megjelenése kétségtelenül John Frusciante első olyan, tisztán elektronikus szólólemeze, amelyet saját neve alatt készített, bár nem most kezdett elektronikus (tánc)zenékkel foglalkozni, és messze nem ez az első szólóanyaga. Az elmúlt harmincvalahány éves pályafutása alatt számos, műfaját tekintve is igen színes zenei produkcióban vett részt, közben arról híresült el, hogy ha kellett, egy-egy váratlan gesztussal rendre ki tudott szabadulni fojtogatónak érzett kötöttségeiből.

Könyv

Könyv

Könyv

Fagyott szívek, eltűnt férfiak

Gurubi Ágnes: Szív utca

Anna a negyvenes éveiben jár, kortársunk, aki a saját életét a családja 20. századi – részben elhallgatott – történetén keresztül próbálja megérteni, és jobbá tenni.

Interjú

Könyv

„Mintha egy nagy kő gördült volna le a szívünkről”

Esterházy Marcell a Berlinbe került Esterházy Péter-hagyatékról

Esterházy Péter életében megbecsült tagja volt a Berlini Művészeti Akadémiának, az idei évtől pedig a hagyatékát is a német fővárosban őrzik. Kertész Imre és Konrád György életműve után újabb jelentős magyar író anyagai kerülnek külföldre. Az okokról és a körülményekről az író fiával, Esterházy Marcell képzőművésszel beszélgettünk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Nagykanállal

Határtalan design

A 2004 óta évről évre friss válogatással jelentkező kiállítással korábban a Fővám téri Bálnában az Új Budapest Galériában találkozhattunk, kíváncsiak voltunk tehát, milyen hatással lesz a – kényszerhelyzetből fakadó – környezetváltozás a sokféle dizájntárgyat és -projektet felvonultató gigatárlatra. Jelentjük, jó választás volt a Kiscelli Múzeum.

Sorköz

A Kertész Imre Intézet négy éve

Sorköz

Dézsmálók

Jogerősen Schmidt Mária alapítványa lett Kertész Imre szerzői jogainak kezelője; a Kertész Intézet kiadhat eddig ismeretlen Kertész-naplókat, akár életműkiadásba is kezdhet, ha akar. A Berlinben őrzött teljes hagyatékról viszont nem kaphatnak másolatot.

Színház

Interjú

Színház

„Menjenek ők”

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező

Évek óta foglalkozik művészként az emberi létezés alapkérdéseivel. A test emlékezete című új művének bemutatását hosszú alkotói folyamat előzte meg. Életről és halálról, kötöttségekről és szabadságról beszélgettünk vele.

Az egri színházigazgató-választás dramaturgiája

Színház

Egyet választhatsz

Csőd vagy beletörődés – ezek közül választhatott Eger ellenzéki városvezetése, miután megpróbált megalkudni, majd szembeszállni az Orbán-kormánnyal a saját színházának igazgatóválasztása kapcsán.

Tudomány

Koronavírus elleni gyógyszerek Magyarországon

Tudomány

Éles tesztüzem

Magyar kutatók két ígéretes koronavírus-gyógyszer hatóanyagát is előállították, a vérplazma-terápiát pedig több mint 100 betegen alkalmazták már nálunk. A készítmények hatékonyságának tudományos vizsgálata azonban nehezen tartja a járványhelyzet megkövetelte tempót.

Kémiai Nobel-díj a génszerkesztésért

Tudomány

Kezünkben az olló

Az idén a francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer Doudna kapta a kémiai Nobel-díjat a „genetikai szabászat” terén szerzett érdemeiért.

Sport

Küzdelem a birkózószövetséggel

Sport

A szőnyeg szélén

A Váci Forma SE hajdan az ország egyik ígéretes birkózóegyesülete volt az utánpótlás területén, ma már csak papíron működik. A háttérben egy félresiklott együttműködés, valamint a Magyar Birkózó Szövetséggel való pereskedés áll. Utóbbi miatt a klub korábbi vezetőjének gyereke is bűnhődik.

Lélek

A miskolci Demenciával Otthon

Lélek

„Ha a mutató ideér”

Öt demenciával élő idős hölgy egy miskolci lakásban tölti a napjai nagy részét. Egy gondozó és egy háziorvos segíti őket abban, hogy a kihunyó emlékezet dacára elvégezzék a mindennapok rutincselekvéseit – és hogy ne érezzék magukat egyedül.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Nevemet provokatőrként emlegetik”

Mark Rylance színész

Ő volt a kém Spielberg filmjében, a Kémek hídjában, amiért Oscar-díjat kapott, és ő volt Thomas Cromwell a Farkasbőrben c. sorozatban. Jelenleg A chicagói 7-ek tárgyalásában látható, és ha levonul a vírus a színről, Semmelweis Ignácként lép színpadra egy saját elképzelésein alapuló darabban. A magyar doktor „hozta össze” a beszélgetésünket is.

 

IV. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Mikrofilm

Futó pillantások

39 ország, 77 film – az idén november 20. és 29. között rendezett fesztivál Oscar- és Európai Filmdíjra jelölt, Cannes-ban, Locarnóban, Annecy-ben és a Sundance filmfesztiválon is bemutatott és díjazott rövidfilmek válogatását mutatja be a budapesti és bécsi közönségnek.