chili & vanilia - Bundás kenyér álruhákban

  • .
  • 2007. augusztus 30.

Trafik

Nem nagyon láttam még olyan háztartást, ahol mindig pont annyi kenyeret sikerül beszerezni, amennyire szükség van. Feltankolunk, s azon melegében elfogy a friss, puha fele, a száraz darabok meg csak gyűlnek, gyűlnek, és vagy valaki (általában ugyanaz a családtag) feláldozza magát, vagy kukában landol minden.
Hogy a szikkadt kenyér pedig második életszakaszában újult erőkkel tér magához, nos, azt a népi konyha mindig is tudta, sokszínűen is használja: morzsa, fondü, kenyérpuding, bundás kenyér, panzanella (toszkán paradicsomos saláta), Pa amb tomaquet (katalán paradicsomos pirítós), vagy panade (rusztikus francia tejes kenyérleves), hogy csak néhányat említsünk.

Az amerikai reggelizők nagy kedvence a francia pirítós (french toast), ami valójában nem más, mint a régi jó bundás kenyér, csak így sokkal elegánsabban hangzik a neve. Pedig se nem biztosan francia, se nem pirítós. Az eredetéről elég sok a ködös információ, egyes források szerint 17. századi amerikai szakácskönyv is említi, más teória szerint Joseph French találta fel. A leghitelesebbnek talán az tűnik, hogy már a középkori Európában szinte mindenütt létezett valamilyen formában, és innen kevergett a nagyvilágba. Franciául "pain perdu", azaz elveszett kenyér a neve (németül Armer Ritter, spanyolul torrijas). Az USA-ban az iraki háború kapcsán tanúsított francia magatartás miatt átkeresztelték "freedom toast"-ra.

A kísérletezés mindenesetre szabad: a fűszerezéssel, a bundával (kókuszreszelék, mandula, mogyoró), a belsejével (kenyér, kalács, briós, croissant) fantázia szerint variálhatunk, lehetőségeink végtelenek. Részemről desszertnek nehéznek gondolom, kiadós luxusreggeliként viszont semmi kifogásom ellene. Ízben a reszelt citromhéjra és a fahéjra esküszöm.

Édes, fahéjas bundás kenyér

Hozzávalók (2 adag)

4 szelet kenyér (vagy kalács)

2 tojás

1 dl tejszín

fél citrom reszelt héja

csipet őrölt fahéj

csipet só

5 dkg vaj

A kenyérszeleteknek levágjuk a héját, és kétujjnyi téglalapokra vágjuk (így mutatós, de természetesen hagyhatjuk egészben is). Mélytányérban felverjük a két tojást a tejszínnel, csipet sóval, fahéjjal és reszelt citromhéjjal (esetleg vaníliakivonattal). A szeleteket belemártjuk a tojáskeverékbe, megforgatjuk, picit benne hagyjuk, hogy megszívja magát a tojással, de megtartsa a formáját. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és amikor habzik, belehelyezzük a szeleteket. Közepes lángon mindkét oldalán aranyszínűre sütjük. (Ha két menetben kell sütni, az első után érdemes a serpenyőt kitörölni és friss adag vajon sütni a második adagot, mert a vaj hamar odakap.) Porcukorral megszórva, esetleg friss vagy karamellizált szezonális gyümölcsökkel tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.