Tartalom

Narancs XIX. évf. 35. szám (2007-08-30)

Egotrip

Egotrip

Modern Talking (A tárgy titokzatos vágya)

A tárgy titokzatos vágya Az ember nyelvi tevékenysége szigorú szabályokat követ, ugyanúgy, mint az emésztés vagy a szívverés. Közös bennük az, hogy - normális esetben - az egyén nem tud arról, milyen szabályokat követ; eltérő viszont, hogy míg az életfunkciókat örököljük, addig a nyelvet tanuljuk (két-három éves korban), bár az is igaz, hogy miközben tanuljuk, nem tudjuk, hogy mit csinálunk.

Egotrip

Ingyenebéd (Élénkülő ugar)

Élénkülő ugar Szalay-Berzeviczy Attila, a Tőzsde elnöke néhány hete írt egy levelet a miniszterelnöknek, mely öt javaslatot tartalmaz. Ezek együttes célja rendkívül jól hangzik: az állam élénkítse a tőzsdét.

Publicisztika

Publicisztika

A félholt félhold - Miért van polgárháború Irakban?

A nemzetközi szervezetek mértékadó statisztikái szerint a 2003 óta zajló iraki polgárháborúnak eddig több tízezer, egyes források szerint százezernyi halottja, hasonló nagyságrendű sebesültje és többmilliónyi menekültje van. Az iszlám világ sajtójában általános vélemény szerint a polgárháború egyetlen és kizárólagos oka a Nyugat, jelesül az Egyesült Államok katonai invázióban kicsúcsosodó beavatkozása az ország politikai történéseibe, és a korábbi diktatórikus, de valamelyes stabilitást biztosító rezsim felváltása egy Amerikához lojális, de a káoszon úrrá lenni képtelen politikai vezetéssel.

Publicisztika

Tilos az Á (Szükség van-e behajtási díjra Budapest belvárosában?)

Egy messziről szóló szocialista politikus, Hegyi Gyula felvetette: Budapesten is ideje lenne bevezetni az útdíjat, mert a budapesti közlekedés... nos, az már talán nem is közlekedés. Az elgondolás világos: aki behajt Budapest belvárosába, az fizessen érte. Persze, már most is fizet a parkolásért - de a behajtási díj tenné teljessé azt a közbevételi kört, amelyet (meghatározott földrajzi területen) a közterület - az útfelület - közlekedési célú igénybevételéért fizetni kell. De mivégre is?

A szerk.

A szerk.

Egyszer élünk

Ha mi lennénk a FIFA, ugyanazt csinálnánk, mint ők, igyekeznénk rostgazdagon táplálkozni, s örülnénk minden átutalásról értesítő sms-nek. De ha a FIFA véletlenül olyan lenne, mint amúgy kéne neki, s nem olyan, mint mi, akkor jól megbüntetné a világbajnok labdarúgó-válogatottat, mert az nyilván előre megfontolt szándékkal átverte nézőit a szerdai meccsen.

A szerk.

A nagy kérdés

Hogy a Magyar Gárda a következő választásokig mivel próbálkozik majd, sejthető. Forradalmi igyekezetük alig palástolható, ugyanakkor láthatóan feszélyezi őket jogrendünk. A rasszista uszítás, a (névtelen) fenyegetőzés, az egyenruhás masírozás belefér, más aligha.

Belpol

Belpol

A Magyar Rádió átalakítása: "Nagyot kell spórolni"

Tavaly augusztus elsején állt munkába Such György, a Magyar Rádió (MR) elnöke. Tevékenysége fundamentális változásokat eredményezett a rádió és a rádiósok életében. Arról, hogy a hallgatók hogyan fogadják az átalakított műsorstruktúrát és az új arculatot, egy év múlva lehet érvényeset mondani. A feszültség egyelőre a házon belül nagy - a megszűnt műsorok és a változó elvárások miatt.

Belpol

Minisztercsere a gazdasági tárca élén: Bejöhet

Jóllehet a váltásig még négy, a politikai döntésig pedig úgy két hónap van előttünk, egyre inkább arra utalnak a jelek, hogy Kákosy Csaba jelenlegi miniszteri kabinetfőnök jöhet a legkomolyabban szóba a gazdasági tárca jövőbeni vezetőjeként.

Belpol

Vállalkozó kedvű egyház Szombathelyen: Játék a parkkal

A szombathelyi evangélikus egyházközösség két szeretetotthont működtet a városban: a saját tulajdonú, Túróczy Zoltán emelt szintű idősotthont, és a megyétől fenntartásba átvett, kéthektáros őspark közepén álló Johanneum Diakóniai Központot. Utóbbiba egyszeri belépési díj nélkül is bejuthatnak az idősek, illetve az intézeti ellátásra szoruló fogyatékkal élők. De minden bonyolultabb, mint elsőre látszik.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Bundás kenyér álruhákban

Nem nagyon láttam még olyan háztartást, ahol mindig pont annyi kenyeret sikerül beszerezni, amennyire szükség van. Feltankolunk, s azon melegében elfogy a friss, puha fele, a száraz darabok meg csak gyűlnek, gyűlnek, és vagy valaki (általában ugyanaz a családtag) feláldozza magát, vagy kukában landol minden.

Trafik

csontzene - I feel free - mondja Haydn

"Ó, kedves Nagyságos Asszonyom! Mennyire édes is a szabadság! Jó hercegem volt, de időnként alantas lelkektől is függenem kellett. Gyakran sóhajtoztam a szabadságért, és ezt most némileg el is nyertem.

Trafik

tévésmaci - A sül nősül

Nem akarjuk lebeszélni? Alighanem azt a legnehezebb eldönteni, hogy valakit a nősülésről vagy a tévénézésről beszéljünk-e le inkább. Hülyén is venné ki magát, ha valakit azzal próbálnánk eltéríteni az örvendetesen újra kezdődő Barátok közt esedékes epizódjától, hogy hosszabbított nyitva tartással üzemelnek a házasságkötő termek.

Trafik

kertész lesek - ZEUS TAVERNA

Ráckevén vagyunk, a parton zsong a bolhapiac, hétágra sütik a kolbászt. A déli harangszóra fiatalemberek szabadulnak a templomból, kezükben zászló.

Zene

Zene

"Nem építjük a kultuszunkat" (Adam Jones - Tool)

Arra most nem térnénk ki, hogy a Sziget hatodik napjának főzenekara, a Tool mennyire okozott maradandó audiovizuális élményt - nyilván egy ilyen zenekar és egy vetítésorientált, szertartásjellegű előadás főként zárt helyen, önálló koncerten működik igazán. A koncert előtt a zenekar gitárosával és "művészeti vezetőjével", Adam Jonesszal beszélgettünk.

Zene

"A szekrényből jönnek" (Mari Boine)

"Elég nagy itt a zaj" - mondja Mari Boine a Sziget Világzenei Színpadán, s eléggé feszengve várom a bejelentés folytatását, ugyanis a norvégiai lapp énekesnő húsz perccel a koncertje előtt még beszélni is alig tudott. Megfázásából eredő suttogásával, illetve köhögésrohamaival a felvevőm nem tudott mit kezdeni, pár perc után a szívélyes "sámánnő" meg is kért az interjú másnapra halasztására. Ám a koncert eleji tényközlés után nincs mentegetőzés, semmi elnézést, meg "tudják, a sarkkörön meglehetősen metszők a szelek", van viszont nekiveselkedés, összekulcsolt kézzel imádkozás, és hát olyan csontig hatoló hang, hogy az ember hitetlen része hirtelen össze kell roskadjon az igézetben.

Zene

Kipárnázott tragédiák - Nescio: Az élősködő, Titánok, Költőcske (könyv)

Azt gondolná az ember, hogy a holland irodalomra nem sok figyelem irányul Magyarországon. Ez tévedés. A rendszerváltás óta csaknem negyedszáz holland szerző mutatkozott be a magyar közönségnek, néhányan - mint például Cees Nooteboom vagy Arnon Grunberg - több kötettel. Mindemellett az is tény, hogy - mind a rendszerváltás előtt, mind utána - a holland szerzők művei jelentős időbeli "csúszással" jutottak/ jutnak el a magyar olvasókhoz.

Zene

Tandori forever - Tandori Dezső: Ördöglakat (könyv)

Tandori rajzait, rajzos-szöveges munkáit sokféleképpen illetik: firka, gyermeteg, béna stb. Meglepően kevesen tekintik őt képzőművésznek is, holott a szellemi-koncepcionális rokonság könnyedén kimutatható (mindenekelőtt Cy Twombly munkásságára kell gondolnunk).

Képzőművészet

Képzőművészet

Filmtörténet balra - Filmmúzeum, Berlin (kiállítás)

Épp húsz éve annak, hogy játszani kezdték (nem nálunk persze, ide alapos késéssel érkezett) Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjét, melynek történetünk szempontjából leginkább azért van jelentősége, mert az évforduló alkalmából újra műsorra tűzte egynémely berlini filmszínház a Peter Falk angyalmúltját leleplező műalkotást.

Színház
Tudomány

Tudomány

Albert Flórián jubileuma: Zöld az isten

Negyven éve, hogy magyar labdarúgó először és utoljára elnyerte a legjobb európai focistának járó aranylabdát. Flóri, a magyar labdarúgás utolsó világsztárja, önéletrajzi kötettel (Életem a Fradi, Ringier, 2007) ünnepelte a nemes évfordulót.

Sport

Sport

Szumó: Mint a barna éjfél...

Bár az Eurosporton csak a múlt hét végén fejezték be a júliusi versenysorozat, a Nagoya Basho küzdelmeinek közvetítését, bizton állíthatjuk, hogy a java még hátravan. Az évadból hátralévő két próbatétel (Aki Basho, szeptember 9-24., Tokió; Kyushu Basho, november 11- 25., Fukuoka) alaposan felforgathat mindent, hiszen a sportág pillanatnyilag (khm, már 2003 óta) legnagyobb alakját, Asashoryut a Szumó Tanács eltiltotta e viadaloktól. Yokozunát ("nagy bajnokot") pedig nem szokás csak úgy szíre-szóra leparancsolni a küzdőtérről (dohyo).

Lokál

Házasság Egyiptomban

Lokál

Alku tárgya

"Te már öreg vagy, hogyhogy nincs neked feleséged? - kérdezi tőlem Szaib, a taxisofőr egy kávézóban a Mourina negyedben. - Nem baj, ha nem vagy muszlim, az se, ha télen visszamész Európába. Hidd el, addig is jó egy feleség. Ha van pénzed, szerzek neked egyet."

Lokál

Aranynégyszög: Vas és papucs

Az Erdély nyugati határvidékén elterülő hegységrendszer valóságos kincseskamra. A környezetvédők szívét a vadregényes szurdokok, a temérdek barlang, az erdők és az alpesi legelők dobogtatják meg, a néprajzkutatók lába az itt élő mócok hagyományaitól roggyan meg. De vannak még a nemesfémek is - álmodozhat bányamérnök és befektető.