chili & vanilia - Tökkel ütött október

  • .
  • 2008. október 30.

Trafik

Október vége felé már nálunk is sok helyütt mosolyognak, jobban mondva vicsorítanak ránk a szép narancssárga tökök. Nekem a mindenszentek legizgalmasabb szereplője valóban a sütőtök.
Rendkívül változatosan készíthető el - levestől desszertig bármi lehet a vége. Legelterjedtebb és legismertebb a sütőtökkrémleves (manapság már szinte minden étterem kínálja), de egzotikus fűszerekkel (például kínai ötfűszer-keverékkel) sülve köretként vagy a kicsit idegenül hangzó, kókusztejes sütőtökcurryként is kiváló. Nem is beszélve az amerikaiak süteményeiről (sütőtökös lepény, sajttorta vagy pite). A krémlevest elrontani sem lehet, recept pedig annyi, mint égen a csillag. Én a sült sütőtökből készülő leves híve vagyok, így ugyanis még koncentráltabb, intenzívebb az íze.

Az alábbi fogást egy múzeumi séta ihlette. Mondhatnám, hogy a bécsi Iparművészeti Múzeum gyűjteményének tonettszékeiről a tarhonyakészítéshez használt szita jutott eszembe, de nem lenne igaz. A múzeum éttermében ettem valami hasonlót, tökmagkéregben sült fogast tarhonyán. Ám sajnos a mi utcánkban nem kapni szép fogast.

Sütőtökös tarhonya tökmagolajjal

Hozzávalók (4 személyre)

40 dkg tarhonya

egy kb. 60 dkg-os, kisebb sütőtök

2,5 dl húsleves

2 ek. hideg vaj

néhány szál friss kakukkfű

só, bors, szerecsendió

pirított tökmag, tökmagolaj

A sütőt előmelegítjük 190 ·C-ra. A sütőtököt hoszszában félbevágjuk, magját kikaparjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, ráhelyezünk néhány ág kakukkfüvet, és kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük. A megsült húsát kikaparjuk, a felmelegített húslevessel robotgépben krémesre pürésítjük, majd ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és hozzáadjuk a vajat. Amíg a tök sül, előkészítjük a tarhonyát (lehetőség szerint házi jellegűt): kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel vagy húslevessel. Fedő alatt puhára főzzük, ez a tarhonya típusától függően kb. 20-30 perc. A sütőtökpürét hozzákeverjük a tarhonyához. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal meglocsolva adjuk fel. Magában is nagyon finom, de kiváló halak, tenger gyümölcsei (például grillezett garnéla) vagy sültek különleges köreteként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.