Az alábbi fogást egy múzeumi séta ihlette. Mondhatnám, hogy a bécsi Iparművészeti Múzeum gyűjteményének tonettszékeiről a tarhonyakészítéshez használt szita jutott eszembe, de nem lenne igaz. A múzeum éttermében ettem valami hasonlót, tökmagkéregben sült fogast tarhonyán. Ám sajnos a mi utcánkban nem kapni szép fogast.
Sütőtökös tarhonya tökmagolajjal
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg tarhonya
egy kb. 60 dkg-os, kisebb sütőtök
2,5 dl húsleves
2 ek. hideg vaj
néhány szál friss kakukkfű
só, bors, szerecsendió
pirított tökmag, tökmagolaj
A sütőt előmelegítjük 190 ·C-ra. A sütőtököt hoszszában félbevágjuk, magját kikaparjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, ráhelyezünk néhány ág kakukkfüvet, és kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük. A megsült húsát kikaparjuk, a felmelegített húslevessel robotgépben krémesre pürésítjük, majd ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és hozzáadjuk a vajat. Amíg a tök sül, előkészítjük a tarhonyát (lehetőség szerint házi jellegűt): kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel vagy húslevessel. Fedő alatt puhára főzzük, ez a tarhonya típusától függően kb. 20-30 perc. A sütőtökpürét hozzákeverjük a tarhonyához. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal meglocsolva adjuk fel. Magában is nagyon finom, de kiváló halak, tenger gyümölcsei (például grillezett garnéla) vagy sültek különleges köreteként.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com