chili & vanilia - Tökkel ütött október

  • .
  • 2008. október 30.

Trafik

Október vége felé már nálunk is sok helyütt mosolyognak, jobban mondva vicsorítanak ránk a szép narancssárga tökök. Nekem a mindenszentek legizgalmasabb szereplője valóban a sütőtök.
Rendkívül változatosan készíthető el - levestől desszertig bármi lehet a vége. Legelterjedtebb és legismertebb a sütőtökkrémleves (manapság már szinte minden étterem kínálja), de egzotikus fűszerekkel (például kínai ötfűszer-keverékkel) sülve köretként vagy a kicsit idegenül hangzó, kókusztejes sütőtökcurryként is kiváló. Nem is beszélve az amerikaiak süteményeiről (sütőtökös lepény, sajttorta vagy pite). A krémlevest elrontani sem lehet, recept pedig annyi, mint égen a csillag. Én a sült sütőtökből készülő leves híve vagyok, így ugyanis még koncentráltabb, intenzívebb az íze.

Az alábbi fogást egy múzeumi séta ihlette. Mondhatnám, hogy a bécsi Iparművészeti Múzeum gyűjteményének tonettszékeiről a tarhonyakészítéshez használt szita jutott eszembe, de nem lenne igaz. A múzeum éttermében ettem valami hasonlót, tökmagkéregben sült fogast tarhonyán. Ám sajnos a mi utcánkban nem kapni szép fogast.

Sütőtökös tarhonya tökmagolajjal

Hozzávalók (4 személyre)

40 dkg tarhonya

egy kb. 60 dkg-os, kisebb sütőtök

2,5 dl húsleves

2 ek. hideg vaj

néhány szál friss kakukkfű

só, bors, szerecsendió

pirított tökmag, tökmagolaj

A sütőt előmelegítjük 190 ·C-ra. A sütőtököt hoszszában félbevágjuk, magját kikaparjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, ráhelyezünk néhány ág kakukkfüvet, és kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük. A megsült húsát kikaparjuk, a felmelegített húslevessel robotgépben krémesre pürésítjük, majd ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és hozzáadjuk a vajat. Amíg a tök sül, előkészítjük a tarhonyát (lehetőség szerint házi jellegűt): kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel vagy húslevessel. Fedő alatt puhára főzzük, ez a tarhonya típusától függően kb. 20-30 perc. A sütőtökpürét hozzákeverjük a tarhonyához. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal meglocsolva adjuk fel. Magában is nagyon finom, de kiváló halak, tenger gyümölcsei (például grillezett garnéla) vagy sültek különleges köreteként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk