A japán somen tészta a koreai konyhának is szerves része. Búzalisztből készül, leginkább a cérnametéltre hasonlít, de annál vékonyabb. Leggyakrabban forró levesben tálalva vagy nyáron hideg tésztasalátaként kínálják. Utóbbi a bibim guksu névre hallgat, és a koreai konyha tipikus ízei jellemzik: csili, szezámolaj, fokhagyma, cukor. A 3 perc alatt kifőzött tésztát csípős-édes-savanyú öntettel kell összeforgatni, az egész 5 perc alatt készül el. Köré/mellé mindenféle kiegészítőt lehet tenni, sült karfiolt, uborkát; mehet rá tojás, újhagyma, szezámmag vagy csíkozott algalap.
Csípős somen tészta
Hozzávalók (2 adag)10 dkg somen tészta 1 evőkanál csípős paprikakrém1 evőkanál csiliolaj1 evőkanál rizsecet1 evőkanál szójaszósz1 evőkanál barnacukor1 evőkanál szezámolaj1 gerezd fokhagyma lereszelve1 evőkanál pirított szezámmag
A tésztát forrásban lévő vízben 3 percig főzzük. Leszűrjük, és hideg vízben átöblítjük, teljesen lehűtjük. Közben kikeverjük az öntet összes hozzávalóját. Összeforgatjuk a hideg tésztával. Ha karfiollal tálaljuk, néhány karfiolrózsát felszeletelünk, és forró serpenyőben 7-8 perc alatt mindkét oldalán megsütjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com