chili&vanília - Bibim guksu

  • .
  • 2010. január 28.

Trafik

A koreai konyha csípős, fokhagymás, ragacsos, édes - vagyis olyan, amit elvileg nagyon lehet csípni. Nem elsősorban a kifinomult komplexitás jellemzi, inkább az erős, karakteres ízek.
A többi ázsiai konyhához hasonlóan azonban itt is az öt íz: a sós, édes, savanyú, keserű és csípős egyensúlyára törekszenek. Az étkezés két központi eleme a rizs és a kimchi, a koreai nemzeti eledel. A kimchi csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, leggyakrabban kínai kel, de uborkából és daikon retekből is készítik. A szöuli kimchimúzeum 187-féle kimchit tart számon. Kimchi mindenhez jár, kíséri a levest, a rizst, a húsokat, halakat. Az európai étkezési szokásokkal ellentétben a koreaiak számos fogást fogyasztanak egyszerre, gyakorlatilag minden azonos időben kerül ki. Ez egy hétköznapi vacsora esetén minimum három-hét, egy koreai vasárnap (vagy ünnep) esetén minimum tíz. A jellegzetes ízeket a szójaszósz, a fermentált szójababpaszta, a csili, a gyömbér és a fokhagyma adja.

A japán somen tészta a koreai konyhának is szerves része. Búzalisztből készül, leginkább a cérnametéltre hasonlít, de annál vékonyabb. Leggyakrabban forró levesben tálalva vagy nyáron hideg tésztasalátaként kínálják. Utóbbi a bibim guksu névre hallgat, és a koreai konyha tipikus ízei jellemzik: csili, szezámolaj, fokhagyma, cukor. A 3 perc alatt kifőzött tésztát csípős-édes-savanyú öntettel kell összeforgatni, az egész 5 perc alatt készül el. Köré/mellé mindenféle kiegészítőt lehet tenni, sült karfiolt, uborkát; mehet rá tojás, újhagyma, szezámmag vagy csíkozott algalap.

Csípős somen tészta

Hozzávalók (2 adag)10 dkg somen tészta 1 evőkanál csípős paprikakrém1 evőkanál csiliolaj1 evőkanál rizsecet1 evőkanál szójaszósz1 evőkanál barnacukor1 evőkanál szezámolaj1 gerezd fokhagyma lereszelve1 evőkanál pirított szezámmag

A tésztát forrásban lévő vízben 3 percig főzzük. Leszűrjük, és hideg vízben átöblítjük, teljesen lehűtjük. Közben kikeverjük az öntet összes hozzávalóját. Összeforgatjuk a hideg tésztával. Ha karfiollal tálaljuk, néhány karfiolrózsát felszeletelünk, és forró serpenyőben 7-8 perc alatt mindkét oldalán megsütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk