kulthírek

  • .
  • 2010. január 28.

Trafik

GYÁSZ 72 éves korában elhunyt Erich Segal: első és legismertebb regényét, a Love Storyt 1969 karácsonyi szünetében írta, s a klasszikus görög és latin irodalom 32 éves professzora hónapok alatt egy nemzetközi bestseller és egy hollywoodi filmsiker szerzőjeként folytathatta akadémiai és médiakarrierjét. Olyan elit intézményekben végzett, illetve tanított, mint a Harvard, a Yale, a Princeton és Angliába költözése után Oxford; féltucat regényt írt, zsidó imát fordított héberről angolra (nagyapja rabbi volt Vilniusban), s tanulmánykötetet írt a megnevettetés témájáról az ókori görögöktől a 20.
század irodalmáig (The Death of Comedy).

KÜLFÖLDI OSCAR: KILENCEN MARADTAK 65-ből 9-re szűkítették a legjobb külföldi film Oscar-díjáért versengő produkciók számát, amit február 2-án tovább csökkentenek, akkor már csak öt jelölt marad. Kiesett a hazánkat képviselő Kaméleon, Goda Krisztina műve, de még szoríthatunk a bolgár Sztepan Komandarevért, akinek The World Is Big And Salvation Lurks Around The Corner című filmjében Miki Manojlovics mellett Gryllus Dorka és Forgó Anna Napsugár is szerepel. Konkurensei között van Michael Haneke A fehér szalag és Jacques Audiard Próféta című, már sok díjat bezsebelt alkotása, s egy-egy argentin, ausztrál, izraeli és kazah film.

CSEHOV 150 ÉVE Csehov. Befejezetlen színjáték címmel kiállítás nyílt Moszkvában az író születésének 150. évfordulója alkalmából: több mint 350 dokumentum, kéziratok, levelek, fotók - március 3-ig, a Bolsaja Pirogovszkaja utca 17. alatti állami levéltár termeiben.

STANICLI­-ZACSKÓ-­SZATYOR Ezzel a címmel látható kamarakiállítás az elmúlt fél évszázad reklámtáskáiból és csomagolóanyagaiból a Centrális Galériában: Kotmajer László nejlonzacskó- és Szepessy Ákos papírzacskó-gyűjteményének kincsei február 28-ig tekinthetők meg.

TAMÁS KÖNYVE 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó, 27-én pedig az auschwitzi koncentrációs tábor - ez utóbbi dátumot nemzetközi holokauszt-emléknappá nyilvánította az ENSZ. Az évforduló alkalmából első ízben állították ki nyilvánosan a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban az auschwitzi tábor eredeti építészeti tervrajzait. A kiállításon fotókat is bemutatnak az építkezésről, valamint a szövetséges haderők légi felvételeit a már üzemszerűen működő halálgyárról. A tábor bejáratáról karácsony előtt ellopott, majd gyors nyomozás után három darabban előkerített Arbeit macht frei feliratot visszaszállították, de az évfordulóra még nem sikerült a visszaszereléshez megfelelő állapotba hozni.

Akár gondoltak az évfordulókra, akár nem, Kieselbach Tamás kiadásában különleges dokumentumkötet látott napvilágot Tamás könyve címmel: a címbéli - teljes nevén Hábermann - Tamás zsidó származású, bár keresztényként nevelt bajai kisfiú és második házasságában, Olaszországban élő édesapja megrázó története bontakozik ki a fényképekből és levelekből, melyekre az olasz házasságból származó lány, Anna Mária Hábermann, Tamás féltestvére talált rá apjuk halála után. A lapról lapra cseperedő fiú hintázik, biciklizik, úszik a Dunában, cserkészegyenruhában feszít, apahiányról beszélő leveleket küld a távolba - aztán vége: egy vöröskeresztes űrlapra írott, 1946. január 12-i üzenet szerint nagymamájával együtt Auschwitzba hurcolták, "visszatérése immár alig remélhető". Még nem volt 15 éves. Ahogy 2006-ban, a szintén Kieselbach által megjelentetett, 1956-ban 14 éves Kovács János naplójának hasonmás kiadása személyes közelségbe hozta Magyarország 20. századi történelmének egy szakaszát, ugyanezt teszi egy család történetén keresztül a Tamás könyve is.

DÍJ Kiosztották a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Sajtófotó-díjait: a nagydíjat Szandelszky Béla (AP) nyerte el Roma gyász című sorozatával. Simonyi Balázs, a Narancs külső munkatársa harmadik díjat kapott a sport kategóriában Kellékek című sorozatával, illusztrációnk ennek egyik darabja.

FILMSZEMLE ELőTT 16 játék-, 33 kisjáték-, 30 dokumentum- és 7 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel a 41. Magyar Játékfilmszemle február 2-8. közötti műsorán, a budapesti Uránia és Palace MOM Park termeiben, míg a vidéki vetítések január 29-én Keszthelyen kezdődnek, majd Gyöngyösön, Veszprémben és Balassagyarmaton folytatódnak. A nyitó előadáson Jancsó Miklós Oda az igazság című filmjét vetítik, versenyen kívül, a záró gálaesten Révész Gitta filmlabor produkciós osztályvezető, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és két színész, Nagy Anna és Djoko Rosic vehet át díjat életművéért. Sas Tamás két alkotása (Presszó 10 év; Szélcsend) szerepel a játékfilmes versenyben Almási Réka, Dömötör Tamás, Dyga Zsombor, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Kardos Sándor, Köves Krisztián Károly, Molnár György, Orosz Dénes, Pacskovszky József, Pejo Róbert, Rózsa János, Zsigmond Dezső munkái, valamint volt főszerkesztőnk, Vágvölgyi B. András első rendezése, a 2006-ban kezdődött forgatás után végre összeállt Kolorádó Kid mellett.

MUSICAL OBAMÁRÓL Az ajándékipar mellett a zenés színpadot is megihlette az első elnöki évét abszolváló Barack Obama: Hope - The Obama Musical Story címmel mutatták be Frankfurtban Randall Hutchins musicaljét. A sikerben része van az Obamát és feleségét alakító Jimmie Wilson és Della Miles szerelmi duettjének, a Yes We Can választási kórusnak és a rivális alelnökjelölt, Sarah Palin Ich bin ein Pitbull című önvallomásának, akit - miként Hillary Clintont is - Tracy Plester alakít. A nemzetközi társulat előadását a német turné után szeretnék átvinni Amerikába is. Ez már legalább a harmadik hasonló darab: röviddel az amerikai választás után a kenyai National Theatre állt elő a George Orido által írt és rendezett Obama: The Musical című produkcióval, ezt követte tavaly márciusban Londonban Teddy Hayes műve, az Obama On My Mind.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?