chili&vanília - Ó, mangó

  • .
  • 2009. december 10.

Trafik

A mangó Indiában őshonos, ahol már időszámításunk előtt kétezerben is termesztették. A hindu vallás és számos mítosz egyik legfontosabb, szimbolikus szereplője, szertartások állandó kelléke, születését legendák őrzik.
Indiában hosszú ideig státusszimbólum volt, a mangókertek ültetése sokáig a rádzsák privilégiuma maradt. Dél-Indiából a portugálok vitték Afrikába, termesztése később világszerte elterjedt. Színe a sárgától a pirosig változhat, mérete, súlya is eltérő. Számos ázsiai konyha használja, nemcsak édességként, hanem sós formában is. Utóbbi esetben többnyire nem az édes, érett gyümölcs a kiindulási alap, hanem a zöld, éretlen változat. Csatnikat, savanyúságokat, salátákat készítenek vele, másutt sózva, szójaszósszal fogyasztják. Az indiai mangólasszi (joghurtos frissítő ital) a fűszeres indiai ételek egyik legjobb kiegészítője. Desszertekben is gyakori szereplő, fagylalt, krém vagy puding formájában is. Az Ázsiában, kiváltképp Hongkongban rendkívül népszerű és klasszikusnak mondható desszert változatának álltam neki. Az eredeti sokkal zselésebb, remegősebb állagú, az én változatom lágyabb és krémesebb.

Kókusztejes mangópuding

Hozzávalók (4 adag)

1 nagy (kb. 60 dkg súlyú) érett

mangó

negyed zöldcitrom leve

2 lap zselatin

1 dl kókusztej

2 evőkanál méz

A mangót előkészítjük, a húst felkockázzuk, ezt két módon tehetjük: vagy zöldséghámozóval meghámozzuk, magja mentén leszeleteljük és így vágjuk fel, vagy a lapos mag mentén, héjastul szorosan levágjuk a két ovális felet, azt éles késsel beirdaljuk, kifordítjuk, így könnyen leszelhető kockákat kapunk. A mangó húsát a negyed zöldcitrom levével robotgépben simára pürésítjük. A zselatint tíz percre hideg vízbe áztatjuk. Közben a kókusztejet egy kis lábasban felmelegítjük, a mézet is hozzáadjuk. A zselatint kinyomkodjuk, a meleg kókusztejbe tesszük, abban elkeverjük, így azonnal feloldódik. Összekeverjük a mangópürével, és négy kis tálkába vagy üvegpohárba töltjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával, gránátalmamaggal és/vagy fekete szezámmaggal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk