kulthírek

  • .
  • 2009. december 10.

Trafik

GYÁSZ 66 éves korában elhunyt Iglódi István: a Kossuth-díjas színművész több időszakban is dolgozott a Nemzeti Színházban. Szolnokon, rendezés közben lett rosszul, innen szállították kórházba. Meghalt a legnépszerűbb szovjet színészek egyike: Vjacseszlav Tyihonov, akit A tavasz 17 pillanata című 1973-as tévéfilmsorozat főhősével, a világháborús szovjet kém, Stirlitz alakjával azonosítottak.
81 éves volt.

81 éves korában hunyt el Alfred Hrdlicka is: az osztrák szobrász alkotásai közül Bécsben látható Karl Renner államfő emlékműve (Ringstrasse), s a háború és fasizmus rémségeire emlékeztető szobra (Albertinaplatz). Utóbbit - mely egy, az utcát felmosó zsidót ábrázol - élete legfontosabb munkájának nevezte.

56 éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt Gink Judit: konceptuális indíttatású, fotót, fémszálat és egyéb anyagokat használó munkái révén a 70-es évek vége óta a textilművészeti szcéna meghatározói közé tartozott. Utolsó kiállítása 2005-ben volt, a Fészek Galériában.

MICSODA ÚTJAID VOLTAK NEKED E címmel jelent meg R. Kiss Kornélia interjúkötete, melyben Cseh Tamáshoz fűződő kapcsolatukról beszélnek a megkérdezettek, többek között Bereményi Géza, Másik János, Márta István, Jordán Tamás, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Törőcsik Mari, Gothár Péter, Lovasi András és Orbán Viktor.

20 ÉVES A SZOMBAT December 12-én, 19 órától ünnepli 20 éves születésnapját a Szombat: a hanukai gyertyagyújtással és koktélokkal ízesített esten, a Vince kiadó Klauzál téri könyvesboltjában a Budapesti Zsidó Színház és a Gólem Színház művészei, valamint a folyóirat szerkesztői működnek közre.

VICTOR JARA EMLÉKE Harminchat év után Victor végre békében nyugodhat - mondta Michelle Bachelet chilei elnök, amikor Santiago központi sírkertjében újratemették Victor Jarát, az 1973-as jobboldali puccs idején, 38 éves korában meggyilkolt folkénekest. Holttestét júniusban exhumálták, hogy fényt derítsenek halála körülményeire. A vizsgálat megállapította, hogy több mint harminc lövés végzett a kommunista énekessel, akit a demokratikusan megválasztott Salvador Allende és szocialista kormánya hatalmát megdöntő katonák többezernyi emberrel egyetemben egy futballstadionba hurcoltak. A meggyilkolásával vádolt sorkatona ártatlannak vallotta magát, a parancsot adó tiszt(ek)et nem tudták azonosítani. Victor Jara története, megkínzása, ujjainak összetörése egy megindító dalra ihlette az idei Szigeten látott Calexico együttest (Victor Jara's Hands), a Pinochet-rezsim idején meggyilkolt vagy eltűnt több mint háromezer ember emlékét pedig a szeretteik nélkül táncolókra utaló dalában örökítette meg Sting (They Dance Alone).

KEREKES SZÉKKEL A CSÚCSRA A mozgássérült és hajléktalan kinshasai muzsikusok alkotta Staff Benda Bilili együttes bemutatkozó CD-je bizonyult az év legjobb világzenei albumának a fROOTS magazin által szavazásra felkért 300 szakértő voksainak összesítése után. A lista élcsoportját Mali és Nagy-Britannia zenészei uralják:

1. Staff Benda Bilili: Trés Trés Fort (Kongói Demokratikus Köztársaság)

2. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: I Speak Fula (Mali)

3. Oumou Sangare: Seya (Mali)

4. Martin Simpson: True Stories (Nagy-Britannia)

5. The Unthanks: Here's The Tender Coming (Nagy-Britannia)

6. Justin Adams & Juldeh Camara: Tell No Lies (Nagy-Britannia-Gambia)

7. Tinariwen: Imidiwan (Mali)

8. Jackie Oates: Hyperboreans (Nagy-Britannia)

9. Khaled: Liberté (Algéria)

10. Spiro: Lightbox (Nagy-Britannia)

A kongói rumba és R&B elemekből kevert zenét játszó Staff Benda Bilili idősebb tagjai gyermekbénulás következtében váltak mozgássérültté, kézpedálos triciklikkel közlekednek, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy a gitár is elférjen még a kezükben. Dobosaikat hajléktalan utcagyerekek között találták, a kék atlétatrikóban látható srác kezében lévő, konzervdobozból, fából és gitárhúrból készített, megnevezhetetlen hangszer elektromos gitárra emlékeztető hangokat ad ki. Mint már írtuk, ők kapták a koppenhágai világzenei vásár, a WOMEX nagydíját (Narancs, 2009. november 12.), jelenleg Európában turnéznak.

ÚJRA ÁLL VERA MUHINA SZOBRA Hatévi restauráció után, tűzijátékkal teljes ünnepségen avatták fel Moszkvában a szocialista realizmus emblematikus alkotását: a sarlót és kalapácsot magasba emelő, lendületesen előrelépő munkás és kolhozparasztnő szobrát új, több mint 30 méter magas talapzaton helyezték el, az össz-oroszországi kiállításközpont bejáratánál.

SVÁJC BOJKOTTÁLÁSA A minaretépítést megtiltó népszavazás elleni tiltakozásul Fatih Akin bejelentette: új filmjét nem engedi Svájcban bemutatni. A török származású német filmrendező Velencében díjazott vígjátéka, a Soul Kitchen zürichi premierje december 16-ra volt kitűzve.

DALOS GYÖRGY LIPCSÉBEN Der Vorhang geht auf - Das Ende der Diktaturen in Osteuropa című, magyarul még nem olvasható kötetéért Dalos Györgynek ítélték az európai népek közötti megértés elősegítését elismerő díjat, melyet a jövő márciusi Lipcsei Könyvvásáron vehet át a Berlinben élő író. A szerző Csernyenko pártfőtitkár halálától indulva mutatja be a lengyel, magyar, csehszlovák, keletnémet és bolgár átalakulást, a Szovjetuniótól való elszakadás történetét, a kelet-európai diktatúrák végnapjait. A C. H. Beck kiadó által megjelentetett kötet borítóján Horn Gyula és Németh Miklós vágja át a címben szereplő vasfüggönyt. A könyvvásárnak 2010-ben nem lesz díszvendég országa, 2011-ben viszont Szerbiát állítják a fókuszba, folytatván a Szlovéniával és Horvátországgal elkezdett balkáni sort.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.