chili&vanília - Sárgarépa, múzeum

  • .
  • 2011. április 21.

Trafik

Az ember éppen arról készül értekezni, hogy a sárgarépa valójában micsoda banális zöldség - igencsak meg kell csavarni, hogy igazán vonzó ételt tudjunk belőle varázsolni (már ha persze nem valamilyen különlegesen zsenge és ízgazdag tavaszi csodarépával van dolgunk, amelyet elég csak kevés vajon megfuttatni, és némi friss petrezselyemmel megszórni). Aztán ártatlanul rátéved egy répafanatikus honlapjára, amelyről kiderül, hogy valójában egy virtuális sárgarépa-múzeum (worldcarrotmuseum.com), és nincs olyan tudományosan alátámasztott tény vagy szürreális érdekesség nevezett zöldségről e világon, amely itt ne lenne összegyűjtve.
Kiderül például, hogy 1942-ben a Disney vezető rajzolója az akkori brit élelmezésügyi miniszter megbízásából kreálta rajzolt répacsaládját, amely a répafogyasztást volt hivatott ösztönözni. Vagy hogy a megrögzött zöldségevő - és ennek előnyeiről ismerőseit meggyőzni kívánó - Henry Ford 1921-ben Detroitban olyan vacsorát adott, amelynek mind a 12 fogása sárgarépából állt (az ital sárgarépalé volt). Jönnek aztán a világ zöldségzenekarairól szóló beszámolók (pl. a Vienna Vegetable Orchestráról vagy Linsey Pollakról, aki élelmiszerekből csihol hangot). Ennek kapcsán arra a fontos információra is fény derül, hogy egy tizenkét sárgarépából álló pánsíp elkészítése házilag három órát vesz igénybe. Következnek Shakespeare, Csehov és Samuel Beckett sorai, amelyek a becses zöldséget idézik, vagy a legenda, mely szerint a teheráni férfiak a 19. század végén cukorral összefőzött sárgarépát fogyasztottak afrodiziákum gyanánt. Utóbbira garancia nincs, viszont az alábbi pikáns, fűszeres lekvár kiváló kecskesajt, markánsabb sajtok (pl. Gruyére vagy Fontina), sültek, főtt sonkák mellé vagy pl. pirítóson, csirkemájpástétom alatt. A fűszerezését ízlés szerint variálni is lehet, kerülhet bele pl. friss reszelt gyömbér vagy kardamom is.

Korianderes sárgarépadzsem

Hozzávalók (1 üveg)

2 dl víz

35 dkg kristálycukor

1 citrom leve és héja

1 narancs leve és héja

50 dkg zsenge sárgarépa, meghámozva, lereszelve

1 kávéskanál őrölt koriander

1 rúd fahéj

A vizet lábasba öntjük, és hozzáadjuk a cukrot, a citrom és a narancs kifacsart levét, valamint lereszelt héját. Összeforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik, néhány percig főzzük. Hozzáadjuk a fahéjrudat és az őrölt koriandert. A sárgarépát meghámozzuk, és közepes lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorszirupba tesszük, majd alacsony hőfokon, kb. egy órán keresztül főzzük. Amikor a sárgarépa teljesen megpuhult, eltávolítjuk a fahéjrudat, majd a zöldséget botmixerrel (vagy aprítógépben) simára pürésítjük a sziruppal együtt, végül még tovább, kb. tíz percig főzzük. Üvegbe töltjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk