tévésmaci - Gorillák felfedezőúton

  • .
  • 2011. április 21.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché megpillantották a Gyurka-tóban ücsörgő Vonyarcot, nevezett éppen békát evett, ült a sekély vízben, és szabályszerűen falt. Mintha valaki mindjárt kicsavarná a kezéből a maradékot.
Volt valami egyezsége a gólyákkal, vadászterületeket derített fel, ahonnan bőségesen jutott neki is. Vonyarc a kisebb halakat is szerette, de mióta nyaranta gyakorlatilag kiszárad a Gyurka-tó, leléptek a halak, s ő nem erőltette meg magát, mondjuk, át kellett volna ballagnia a Bika soron, hogy eljusson a Kacsaúsztatóig, és abban sem nagyon voltak halak, de a kutyák garantáltan megugatták volna (nem a hundkutyák, a rendes háziak), azt meg nem szenvedhette. Amikor meglátta Sztupáékat, még nagyobb falásszámra kapcsolt. Megfulladsz, vízimajom - próbált barátságos lenni Troché, pedig viszketett a tenyere. Vonyarc kicsit beljebb húzódott a vízbe, de az még neki sem ért a derekáig se, mégis azért bizakodott, hogy nem mennek utána; a hundkutyák elleni háború óta kicsit tartott tőlük. Nem bántunk, hidrotoprongy, csak kérdezni akarunk valamit - igyekezett megnyugtatni Sztupa, s hozzátette, mintha az örök béke zálogáról beszélne, hogy: itt van "mafa is. Kétségtelenül ott volt, de nem lett volna kedve ellenére, hogyha megkergetik kicsinyt az örökké pimasz Vonyarcot. Már a neve is milyen. Mit akartok? - kérdezte még mindig bizalmatlanul a zöld zsakettos kis víziizé. Találkozni az egyszarvúval - vágták rá egyszerre mind a hárman. Ja, én meg Sorayával - tódította Vonyarc, de megállt, nem iparkodott már a tó közepe felé. Az ki? - nézett hülyén "mafa, de az máskor is szokása volt.

Nos, ami a nézést meg a szokásokat illeti, mi jobb, ha befogjuk a szánkat, és tévézünk.

Pénteken (22-én), aki akarja, ezredszer is megnézheti a majdani nagy Bob Fosse 1969-es szárnypróbálgatását, az Édes Charityt a tv2-n, 11.40-kor. Én alighanem a Marslakó a mostohámmal leszek így, este kilenckor az AXN-en, de a tizenegyes Holtbiztos tipp a Filmmúzeumon sem tűnik sokkal biztatóbbnak. Volt egy csomó ilyen című film, a legjobb az 1974-es Tony Richardson-rendezés, de természetesen most Mocsok Harry viselt dolgaihoz lehet szerencsénk.

Szombaton - felteszem a húsvétból kifolyólag - elkezdenek csordogálni ezek a régi szandálos marhaságok a közszolgálatból: az egyesen El Cid kilenc után, a kettesen negyed tizenegykor A Római Birodalom bukása.

Vasárnap mulatós filmek jönnek végre! Délután Zenthe Ferenc és Sinkovits Imre párosával a Gábor diák, találós kérdésünk, hogy melyik dalt énekli benne Zenthe: 1. Ott túl a srácon; 2. Szívem egy Gábor cigány; x. Nem vagyok én diák, szeretem a... Este nyolckor az HBO-n Gettómilliomos, s a végén: tánc! Háromnegyed éjfélkor pedig a magyar vonatkozású My fair lady.

Hétfőn virágba borulunk éjszakára, mert 23.55-től megy a Woodstock a Filmmúzeumon. Nem is várok addig, meghallgatom most Janis Joplintól a Mercedes Benzt, amint géphez kerülnek, kövessék a példámat.

Kedden magas kultúra, öcsém, az űr csendje, sőt, csöndje 23.05-kor a Filmmúzeumon: 2001 - Ûrodüsszeia. De előtte is adtunk nagyon az intelligenciának, mert a Duna folytatja Nyikita Mihalkov dolgainak traktálását, úh. most a Néhány nap Oblomov életéből is kipipáltatott. Tényleg, én vagyok Oblomov! Vagy "mafa, ezen még gondolkodom.

Szerdán Oblomov és "mafa együtt matinéznak, mert tíz tízkor van a ViaSat3-on egy Columbo, amiben Johnny Készpénz a hunyó, őt meg bírjuk. Aztán szunyunk egyet, mert éjszaka, konkrétan háromnegyed három előtt az MGM-en lesz A vad angyalok, ami nagyon nem azonos a dél-venezuelai sorozattal, sokkal inkább arról árulkodik, hogy Peter Fonda már pár évvel a Szelíd motorosok előtt is zúzta chopperral a moziban.

Csütörtökön a Cassavetes-ügy felderítésében este nyolckor a Cinemax eljut a Gloria c. 1980-as filmig (a belül siratott Lumet egyszer csinált belőle egy remake-et, csak mondom). A Filmmúzeumon lesz (0.40-kor) Simon mágus, és a kulturáltabb dolgozók Fellini Rómáját és Róma Fellinijét is megnézhetik az MGM-en 22.35-től.

Tévézni akkor is ciki.

Figyelmébe ajánljuk