kulthírek

  • .
  • 2011. április 21.

Trafik

DÍJ Életműdíjjal ismerte el Tarr Béla munkásságát a dubrovniki Libertas filmfesztivál. Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotása nyerte a linzi Crossing Europe filmfesztivál közönségdíját. TÍZÉVES A TRIBECA A 2001. szeptemberi terrortámadás sokkjából való lelki felépülés segítésének reményében indították el 2002-ben a New York-i Tribeca Filmfesztivált, amelyet immár tizedszer rendeznek meg április 20.
és május 1. között. Becslés szerint az eddig eltelt idő alatt mintegy 600 millió dollár bevételt generált a városnak a fesztivál. Az idei program 93 filmjét - köztük 52 játékfilm és 41 doku - több mint 5000 közül választották ki, erős lesz a zenei és sportos felhozatal (Elton John, Ozzy Osbourne, Miriam Makeba, a Kings of Leon, illetve Vitalij és Vlagyimir Klicsko).

BUFFALO SPRINGFIELD 43 év elteltével föltámad a Buffalo Springfield: Neil Young, Stephen Stills és Richie Furay - egy tavaly októberi jótékony fellépés élményét megsokszorozandó - júniusban kaliforniai turnéra indul. Két egykori társuk már nincs az élők sorában, Bruce Palmer basszusgitáros 2004-ben, Dewey Martin dobos 2009-ben hunyt el. 1966-68 között dolgoztak együtt, három közös album után Stills és Young a CSN&Y, Furay pedig a Poco tagjaként folytatta.

MOST ÉS MINDÖRÖKKÉ: CENZÚRÁZATLANUL E-book kiadásban, az eredeti szöveget helyreállítva újra megjelenik James Jones 1951-es háborús regénye, a Most és mindörökké. A Pearl Harbor elleni japán támadást megelőző időben, Hawaii szigetén játszódó regényből annak idején két részt kigyomlált a kiadó: a májustól kapható verzióban visszaállították a férfi-homoszexualitást érintő részeket, akárcsak a katonai környezetben adekvát durvább kifejezéseket. Az Open Road kiadó egy hétkötetes sorozat keretében hozza ki a művet, a címek között egy eddig publikálatlan regény is található: To the End of War.

KIÁLLÍTÁSON AZ EICHMANN-PER Ötven éve, 1961 áprilisában állították bíróság elé Jeruzsálemben Adolf Eichmannt, az Európa zsidótlanítását célzó náci intézkedések fő szervezőjét. Az évforduló alkalmából kiállítás nyílt a berlini Topographie des Terrors múzeumban: szeptember 18-ig nyolc képernyőn peregnek a tárgyalást megörökítő film részletei, a tanúvallomások és az önmagát csupán egy gépezet egyik csavarjának beállítani próbáló vádlott megnyilatkozásai. Dokumentumok és fotók segítségével bemutatják az 1960-ban titkosszolgálati akcióval Argentínából Izraelbe szállított "egyszerű hivatalnok" életének állomásait, és azt, ahogy a nemzetközi sajtó nyomon követte a per alakulását. Eichmannt 1962-ben halálra ítélték, majd kivégezték. A golyóálló üveggel védett fülkét, ahol a per alatt helyet foglalt, május 17-én Izraelből Berlinbe szállítják. Ez is a tárlat részévé válik. Egy héttel később nemzetközi konferenciát rendeznek a témáról (nincs hír arról, hogy német kormányzati tisztviselők észrevételeznék a kiállítási koncepciót). A múzeum német, angol, francia, héber, olasz, lengyel, orosz és holland nyelvű vezetést kínál iskolás csoportok számára, ingyen.

KÖNYVFESZTIVÁL Több mint 60 ezren látogattak el a Millenárisra, a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol ezúttal az EU 26 tagállamát tekintették díszvendégnek. A fesztivál hagyományos nagydíját a svéd Per Olov Enquist vehette át, akinek most jelent meg magyarul önéletrajzi regénye Egy másik élet címmel. Jövőre Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország lesz a díszvendég, és Izland irodalma is kiemelt szerepet kaphat. Kiosztották az IBBY Magyar Szekciója által odaítélt díjakat az év legjobb gyermekkönyveinek. Máté Angi Volt egyszer egy című könyve bizonyult a legjobbnak, az év gyermekkönyv-illusztrátora pedig Szalma Edit lett Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért. Díjat kapott Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének fordításáért Elekes Dóra és Greskovits Endre, s posztumusz elismerésben részesült Békés Pál, valamint ismeretterjesztő tevékenységéért az évente ötször megjelenő Csodaceruza című folyóirat. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése "Az év kiadója" díjjal ismét a Magvető kitűnő munkáját ismerte el.

EGY MACI NEW YORKBAN Hét méter magas, bronzból van, sárga, és egy esténként világító fekete asztali lámpa alatt csücsülve nézi gombszemeivel a forgalmat öt hónapon át: a svájci Urs Fischer Lámpa/Medve című alkotása a Park Avenue egyik frekventált pontján, a Seagram-felhőkarcoló előtt várja május 11-ét, amikor a Christie's aukciósház háború utáni és kortárs alkotásokból összeállított árverésén eldől, ki lesz az új gazdája. Elképzelhető, hogy közgyűjteménybe kerül, sőt ha egy New York-i intézmény vagy netán maga a város vásárolná meg, akár ott is maradhatna, ahol van, főleg ha szeptember 30-ig komoly turistalátványossággá válik. A szobrot egy magángyűjtő bocsátotta árverésre, aki állítólag egy 9 millió dolláros ajánlatot már visszautasított, magasabb árat remélve. A New Yorkban élő Urs Fischer 2005-2006 során három ilyen mackót készített, a másik kettő is magánkézben van.

TITANIC A támogatások megvonása ugyan megnehezítette a fesztivál megrendezését, és lehetetlenné tette a legjobbak pénzzel történő jutalmazását, de mindezzel együtt is sikeresen lezajlott Budapesten a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A fődíjat a svéd Martin Jern és Emil Larsson alkotása, a Vadember kapta (képünkön Magnus Skog). A közönség kedvencének egy másik skandináv mű, a Thomas Vinterberg rendezte dán-svéd Submarino bizonyult, a diákzsűri pedig Zuzana Liová cseh-szlovák koprodukcióját, A házat találta a legjobbnak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.