csontzene - Heyden, a zeneszolga

  • .
  • 2007. augusztus 16.

Trafik

1761-ben lépett másodkarmesterként Haydn Esterházy Pál Antal szolgálatába. Ennek örömére szerződésbe foglalták kötelezettségeit.

1761-ben lépett másodkarmesterként Haydn Esterházy Pál Antal szolgálatába. Ennek örömére szerződésbe foglalták kötelezettségeit. Még nem is oly rég, különösen marxista zenetudósok az okiratot a feudális önkénynek kitett művész gúzsbakötésének égbekiáltó dokumentumaként értékelték. Hiszen az 5. pont például így szól: "Joseph Heyden (akár itt Bécsben, akár az uradalomban) naponta délelőtt és délután megjelenik az előszobában, és megtudakolja a zenélésre vonatkozó hercegi parancsot. Türelmesen várakozik, majd pedig a kapott parancsot a többi muzsikussal is közliÉ etc." Megalázásnak vették a ruházkodás szabályozását: "Gondoskodjék továbbá Joseph Heyden arról is, hogy nemcsak ő maga, de a hatáskörébe tartozók is mindig tisztán, az előírásnak megfelelően, fehér harisnyában, tiszta fehérneműben, rizsporosan, copffal vagy vendéghajjal, de mindenesetre egyöntetűen mutatkozzanak." Nyilván azért az egyenruha, hogy a herceg még véletlenül se tévessze össze muzsikusait a madarászaival, netán vadászaival, és ne küldje, teszem azt, a második oboistát vaddisznólesre. Ám a ravasz leirat arról is gondoskodik, hogy nevezett Heydent leválassza beosztottjairól, hogy őt is főnökké téve, mintegy levegye az esetleg felmerülő gondok egy részét a herceg kegyelmes vállairól. "Kerüljön tehát Joseph Heyden mindenfajta bizalmaskodást, közös evés-ivást s egyéb bizalmas érintkezést a muzsikusokkal, hogy az őt megillető tiszteletet el ne veszítse (É) ha a muzsikusok között civódás, vita vagy egyéb baj kerekednék, azt a másodkarmester lehetőleg simítsa el, hogy a magas Uraság minden apró-cseprő üggyel ne zaklattassék." Kétségkívül nem kellemdús rendelkezések, de megvan az az előnyük, hogy a Vice-Capel-Meister legalább pontosan tudta, mihez tartsa magát; a feudális rendben valóban rend volt, személyre pontosan kiszabott feladatokkal, ráadásul meglehetősen kedvező bérezésért. Nem is elegyedett nevezett Haydn az alárendelt muzsikusokkal, és hogy az olasz énekesnő, az akkor 19 éves (azaz a zeneszerzőnél 28 évvel fiatalabb) Luigia Polzelli ifjúi bájainak, csigás hajának, kacsintós szemének nem tudott ellenállni, arra az vesse az első követ, aki már élt éveken át vidéken, szinte teljes elszigeteltségben.

És hogy a herceg, illetve az őt követő Miklós szolgálatában mit adott Haydn a világnak, annak egy részét meghallgathatjuk Fertődön, az Esterházy-kastélyban rendezett koncertsorozaton, noha vidékre nem megyünk. Péntek, szombat, vasárnap (augusztus 17. és 19. között mindig 19.30-kor) Vashegyi György vezetésével az Orfeo kamarazenekar Haydn Eszterházán írt szimfóniáiból játszik.

Figyelmébe ajánljuk