kulthírek

  • .
  • 2007. augusztus 16.

Trafik

kulthírek
KASSELI BLOG A nyár egyik legnagyobb európai képzőművészeti eseménye, a 12. kasseli documenta iránt érdeklődők naprakész beszámolókat találhatnak róla a http://documenta-12.freeblog.hu/ címen, a Narancs munkatársa, Somlyódy Nóra, valamint László Zsuzsa jóvoltából, akik a tranzit.hu és az ACAX által kiírt s az Erste Bank által támogatott pályázaton nyerték el az egy hónapi tudósítás lehetőségét.

MAGYAR FILMEK EDINBURGHBEN Goda Krisztina Szabadság, szerelem és Mészáros Péter Kythéra című filmjét a Rosebud című válogatásban, Tarr Béla A londoni férfi című alkotását pedig a Directors' Showcase című szekcióban vetítik az augusztus 15-26. közötti Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválon - utóbbit egyébként Melbourne, Hongkong és Szarajevó fesztiválja is műsorra tűzte.

TÛZ A CINECITTÁBAN Tűz pusztított az épp 70 évvel ezelőtt épített római filmvárosban. A lángok nem érték el a Cinecitta muzeális részeit, de súlyos kárt tettek egy itt forgatott HBO-produkció, a Rome egyes díszleteiben.

FILMEN A RUMNAPLÓ Johnny Depp, aki a Félelem és reszketés Las Vegasban című Terry Gilliam-filmben alakította a hasonló című riportkönyv szerzőjét, Hunter S. Thompsont, filmre akarja vinni a gonzó-újságírás atyjának 22 éves korában írott, de csak 1998-ban megjelent művét, az 1950-es évek Puerto Ricójában játszódó Rumnaplót. Depp a film társproducere és egyik főszereplője lenne.

TÁMADJÁK TASLIMA NASRINT Helyi politikusok vezette tömeg támadt a hyderabadi sajtóklubra, ahol Taslima Nasrin új könyve, a Shodh (angol címén: Getting Even) bemutatóját tartották. A Bangladesből svédországi emigráció után Indiába települt írónőt az 1990-es évek óta rendszeresen fenyegetik nézetei miatt az iszlám szélsőségesek. 1994-ben a kisebbségek és a nők jogaiért való kiállása miatt megkapta az Európai Parlament Szaharov-díját.

LIBERTY LIFE Félig latin, félig cirill betűvel szedett címmel jelent meg egy antológia meleg és leszbikus szerzők írásaival. Akárcsak a mindössze ezer példányban kiadott és csak két moszkvai üzletben árusított kötet címe, a kiadó neve is angolul beszél: a Kvir a Queer szó oroszosításával keletkezett. A 15 szerző közül számosan külföldön élnek.

ELVIS ÉL: EZ HIVATALOS "Elvis nem halt meg. Csak a teste. Ez semmin sem változtat" - jelentette ki 30 éve Tom Parker, miután az általa menedzselt Elvis Presley 1977. augusztus 16-án, 42 éves korában, azóta turistalátványossággá fejlesztett memphisi birtokán, Gracelandben elhunyt. Az "ezredesnek" igaza volt. A Forbes gazdasági magazin szerint a néhai Kurt Cobain után Elvis a második legtöbbet kereső holt híresség: 2005-2006 során licencszerződések formájában mintegy 42 millió dollárt termelt - az 1979-es eredmény 40-szeresét. Apja, Vernon Presley halála után ekkor lépett az örökséget kezelő vállalkozás élére a sztár volt felesége, Priscilla.

Hagyományosan augusztus 11-19. között zajlik Memphisben az Elvis-hét. A rendezvények sora az emlékének szentelt kosárlabdameccstől az Alzheimer-kórosok gyógyítására rendezett jótékonysági hulahop-műsoron, a rajongói klubok találkozóján és filmvetítéseken át az emlékmiséig terjed. A gracelandi gyertyafényes virrasztásról élőben közvetít az éjjel-nappal az ő számait játszó Elvis Radio. Összejönnek az úgynevezett Elvis-maffia tagjai: az énekes egykori barátai, s a szellemidézés részeként ő maga is koncertet ad videóról, miközben a valaha vele dolgozó muzsikusok élőben kísérik, a színpadon. Az Elvis Week ezúttal első ízben fogadja be az imitátorok - mostantól: tribute artists - versenyét. Egy új, banánízű mogyoróvajat az ő mogyoróvaj-imádatára utaló szlogennel hirdetnek: Élj úgy, mint a Király. Az Elvis Expo három napján, egy hatalmas kongresszusi csarnokban felvonul a teljes Elvis-áruválaszték: hang- és képanyagok, olvasnivalók, ruhák, emlék- és használati tárgyak, lakberendezési cikkek, ékszerek stb., sok közülük made in China (illusztrációinkon a hivatalos Elvis-árucikkek közül egy-egy: zuhanyfüggöny, összecsukható szék, takaró, lámpa, egérpad, strandpapucs, iPod-tartó, karaokekészlet).

Honoluluban életnagyságú bronzszobrot avattak annak emlékére, hogy 1973-ban itt adta az első, műholdon át közvetített hangversenyt (Aloha from Hawaii via Satellite). Ez már a sokadik Elvis-emlékmű: Tupelóban, a szülőházánál a 13 éves fiút ábrázoló szobor áll, karrierje kezdetére Shreveportban, a Louisiana Hayride című, rádiós koncertek színhelye előtti szobor emlékeztet, Memphisben a csúcsra ért háromméteres óriásként néz le a Beale Streetre, pályája végét pedig a Las Vegas-i Hilton szállodában álló szobor jelzi.

GYÁSZ 57 éves korában, rákbetegség következtében elhunyt Tony Wilson, a brit független zenei színtér egyik legfontosabb alakja. 1976-ban az ő műsorában szerepelt első ízben a tévében a Sex Pistols, melynek manchesteri fellépése felpezsdítette a város rockéletét (nyomukban jött a Buzzcocks, a Fall, majd a Smiths). Az általa alapított Factory Records a művészi szabadság és igényesség elsődlegességét érvényesítve indított el és némely esetben (Joy Division, New Order, Happy Mondays) juttatott világhírre zenekarokat, majd a Hacienda klub megalakításával teret nyitott a rave és a dj-kultúra képviselőinek (mindezt a 24-Hour Party People című Michael Winterbottom-film örökíti meg). A Factory és a Hacienda csődje után In The City címmel tehetségkutató és szakmai fórumot teremtett Manchesterben: olyan zenekarok mutatkoztak be itt, mint az Oasis, a Radiohead, a Suede, a Coldplay vagy az Arctic Monkeys. (Képünkön Tony Wilson az 1980-ban elhunyt Joy Division-énekes, Ian Curtis fotójával.)

A TEJÚT LEOPÁRDJA Tejút című filmjéért Fliegauf Benedek vehette át a Napjaink Filmművészei szekció fődíját, az Arany Leopárdot a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező által "ambient" filmnek nevezett Tejút operatőre Pohárnok Gergely, a Narancs egykori fotósa, a mű a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, koproducerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Durst György és Sőth Sándor.

A 60. alkalommal megrendezett svájci fesztivál nagyjátékfilmes fődíját a japán Kobayashi Masahiro nyerte: az Ai No Yokan (angol címe: The Rebirth) egy gyilkos anyja és az áldozat apja közötti szerelem története. A legjobb színészi alakításért a francia Michel Piccoli (Hiner Saleem: Sous les toits de Paris) és az olasz Michele Venitucci (Fulvio Bernasconi: Fuori dalle Corde), illetve a spanyol Marian Alvares (Roser Aguiler: Lo mejor di mi) kapott díjat. A legjobb rendező: Philippe Ramos: Capitaine Achab.

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.