Tartalom

Narancs XIX. évf. 33. szám (2007-08-16)

Publicisztika

Publicisztika

Az olvasó lázadása (avagy túléli-e a kortárs irodalmi élet arcvesztés nélkül az online nyilvánosság robbanását?)

Átalakulás előtt áll a magyar irodalmi élet. A blogoszféra nemrég bekövetkezett s javában tartó robbanásával egy olyan réteg kezdte el a hangját hallatni a közéletnek immár ezen a területén is, melyről a kortárs irodalmi színtér szereplői eddig nem vagy csak lekicsinylő legyintéssel óhajtottak tudomást venni: a közönség.

Publicisztika

A csokimat a kocsimért (A biztosítás felelőssége)

Előfordult már önnel is, hogy elfelejtett befizetni egy csekket? Roppant kellemetlen. Főleg, ha olyan szolgáltatást vesz igénybe, amelynél már csekély késedelem miatt is felbontja a szolgáltató a szerződést. Ilyen például a telefon- és az internet-előfizetés vagy kedvencünk, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (becenevén kgfb).

Egotrip

Egotrip

Maga itt a tánctanár? (Káosz)

Káosz Az ismeretlen ismeretterjesztő talált egy szép hasonlatot, és az egész világon divatba jött a káoszelmélet. Meglebbenti egy pillangó a szárnyát Tokióban, és ettől hatalmas vihar kerekedik New Yorkban - mondta az ismeretlen ismeretterjesztő, és ettől mindenki úgy érezte, hogy most már érti a káoszelméletet, világos, mi az a pillangóeffektus.

Egotrip

K. történetei (Empátia)

Egy könyvesbolt az állami könyvterjesztés végeláthatatlan évtizedei alatt még félig sem volt értelmiségi munkahely. A nagyobb könyvesboltokban meg persze az antikváriumokban dolgoztak könyvszerető, a könyvekhez értő emberek, de az eladó besorolása szerint betanított munkás volt, az alkalmazásnak még az érettségi sem volt feltétele.

A szerk.

A szerk.

Hajókkal, Pekingig

A hét végén megint volt miért örülni, bár egyszer már végre kipróbálhatnánk, hogy milyen is ez (az örülés) akkor, ha éppen nem rendeznek nemzetközi kajakversenyt. Elég az hozzá, hogy a duisburgi (ejtsd: düjszburgi, khm) világbajnokságon a magyar válogatott "nagy harcban a vendéglátókkal" nyilvánvalóvá tette, hol is állunk mi a nemzetközi porondon.

A szerk.

Mars!

Megalakul a Magyar Gárda, vegyük elő történelemkönyveinket. Kik ezek, és mit akarnak?

Belpol

Belpol

Munkaidő és kizsákmányolás Magyarországon: Éjt nappallá

Negyvenórás munkahét, heti nyolc-tíz óra túlmunka, ki nem vett szabadságok, átdolgozott ünnepnapok - a magyarok kirívóan sokat dolgoznak az európai munkavállalókhoz képest. A kis- és középvállalkozók agyondolgoztatják alkalmazottaikat, gyakran alul is fizetik: ez még mindig egyszerűbb módszer a profit növelésére, mint a hatékonyság vagy a technológia fejlesztése.

Külpol
Trafik

Trafik

tévésmaci - Nehéz felébredni, szerválom

Sokkal könnyebb álmokba takarózva várni a jövőt, mint kabátként magunkra venni a reggelt, és elindulni egy meghatározhatatlanul hosszú napba, hogy estére már megint olyan, de olyan fáradtak legyünk.

Trafik

kertész lesek - CAFÉ ZACCOS

Úgy tűnik, nem véletlenül költözött a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a Bazilika tövébe. A Szent István tér környéke az elmúlt egy-két évben valóságos gasztrocentrummá változott, ötpercenként nyílik egy új hely, többnyire "café and restaurant", terasszal.

Trafik

csontzene - Heyden, a zeneszolga

1761-ben lépett másodkarmesterként Haydn Esterházy Pál Antal szolgálatába. Ennek örömére szerződésbe foglalták kötelezettségeit.

Trafik

chili & vanilia - Hull a szilva a fáról...

Bálint gazda honlapján olvasom, hogy a szilva "hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut".

Film

Film

"Mi jöhet még" (Larry Clark filmrendező, fotóművész)

Világéletében kamaszodó testek körül sertepertélt. Túl a hatvanon is megmaradt a szuburbiai kamaszok intim krónikásának, Amerika botrányfilmesének, aki rendületlenül a szexuális aktusra irányítja kameráját. Cannes-ban beszéltünk a Kölykök, a Genya, a Ken Park rendezőjével, akinek új filmje, a Külvárosi rockerek e héttől nálunk is látható.

Könyv

Elsüllyedt szerzők VIII.

Könyv

Étienne

Sőtér István (1913-1988)

Kiugró tehetség volt. Egy nemzedék meghatározó prózaírójának indult, s lett belőle akadémikus irodalomtudós, félve utált közéleti hatalmasság. Jellemszilárdsága kétségbe vonható, ám franciás kultúrája és rendkívüli műveltsége vitathatatlan, szépirodalmi életműve pedig elegyességében is figyelmet érdemel.

Zene

Zene

"A gyökerek érdekeltek" (Natty Bo - Ska Cubano)

Nem feltétlenül hálás feladat délutáni napindító zenekarnak lenni, a Világzenei Nagyszínpadon sem - habár már az első napon rácáfolt erre a japán ütősegyüttes, a Gocoo érthetetlenül hatalmas sikere, és a skát játszó együttesek is sikerrel vették az akadályt. A Ska Cubanónak a csütörtök jutott, és még szerencséjük is volt, mert a kora esti felhőszakadás megvárta, amíg befejezik a koncertjüket.

Zene

Pedofíling - Larry Clark: Külvárosi rockerek (film)

Larry Clarkot nem nehéz félreérteni. Jó páran már meg is tették közel negyvenéves karrierje során - ha éppen nem jogos vádak érték kábítószer birtoklásért/terjesztésért/használatért vagy garázdaságért, akkor az ítészeivel gyűlt meg a baja, akik előszeretettel bélyegezték kukkoló perverznek, aki híres/hírhedt fotóalbumait vagy játékfilmjeit csak azért készítette, hogy (fél)meztelen tinédzser fiúkat nézegethessen.

Zene

Saját skanzen - Lackfi János: Halottnéző (könyv)

Abban mindannyian biztosak lehettünk, hogy a vetkőzős toll egyszer még szépirodalmi tényező lesz. A hetvenes-nyolcvanas évek pop- és dizájnkultúrája a maga sokszínűségével és értelmetlenségével önmagában is működő, sajátosan burjánzó esztétikai rendszer, ami kétségtelenül elemzésre és megéneklésre vár.

Tudomány

Tudomány

Komótos étkezés: Élmény az asztalnál

Nem leli örömét a vásárlásban, a főzésben, de már az evésben sem? Rendszerint elégedetlen a koszttal, amit ön elé tesznek? Csalódottságát is csak rohanás közben tudja kifejezni? Legfőbb ideje, hogy csatlakozzon a Slow Food - komótos étkezés - mozgalom lakhelyéhez legközelebb eső helyi csoportjához.

Lokál

Sziget 2007

Lokál

Budapesti nemzetközi vásár

"Ez olyan specialitása Budapestnek, hogy ezért magáért idegenforgalomnak kellene megszületnie. Csábítani lehetne a világ utazóit, hogy jöjjenek megnézni, mert ehhez hasonlót sehol sem találnak. Hatvanezer ember egy-egy napon kint a vásárban. (...) Néztem a szép fák alatt a roppant nyüzsgő tömeget a gyönyörű napsütésben, s azon ábrándoztam, hogy mit lehet még evvel az országgal s evvel a néppel csinálni, ha egyszer úgy szervezik meg, mint ahogy ezt a vásárt szervezték meg a rendezői."

Szex

Szex

A lánchajózástól a mászózsiráfig: A Hajógyári-sziget múltja

A Hajógyári- (vagy Óbudai-) sziget két élesen eltérő területből áll. Nagyobbik, északi része, amelyet néhány év óta már teljesen kitöltenek a fesztivál helyszínei és szolgáltatásai, mindig is beépítetlen terület volt. Délen a bontások és átalakítások után is mutatnak valamit eredeti formáikból azok az egykori üzemi épületek, amelyekben a hajóépítés minden elképzelhető szakmát mozgósító munkálatai zajlottak egészen 1991-ig, amikor az utolsó itt épített hajó is kiúszott az öbölből.