tévésmaci - Nehéz felébredni, szerválom

  • .
  • 2007. augusztus 16.

Trafik

Sokkal könnyebb álmokba takarózva várni a jövőt, mint kabátként magunkra venni a reggelt, és elindulni egy meghatározhatatlanul hosszú napba, hogy estére már megint olyan, de olyan fáradtak legyünk.

Sokkal könnyebb álmokba takarózva várni a jövőt, mint kabátként magunkra venni a reggelt, és elindulni egy meghatározhatatlanul hosszú napba, hogy estére már megint olyan, de olyan fáradtak legyünk. Az alvás a legerősebb drog: vannak közben jó és rossz trippek, flashbackek, meg az összes ilyen furcsa külföldi kifejezés, és persze lehetetlen leszokni róla. Maximum csökkenteni lehet az adagot, néha kihagyni... Milyen édes és finom egy kis szunyókálás, mikor már indulni kellene.

Vajon egyszer az alvásról is fognak oly szívszaggató filmeket csinálni, mint a drogozásról? Milyen lenne, ha mondjuk az álomtrainspottingban két órán keresztül vagy aludnának, vagy attól szenvednének, hogy ébren vannak. Vagy a Felhő a Gangesz felettben (szerencsére a múlt héten adták a tévében, s akkor nem szóltunk - biztos véletlenül, vagy elaludtunk) Tóth Ildikó órákon keresztül kávéval és koffeintablettával tömné Ternyák Zoltánt, végül mindketten boldogan virrasztva kezdenének bele az új életükbe: minden nemzedéknek kell egy új drogfilm. Ezen a héten pedig aludni fognak, a nyakamat rá!

Pénteken az m2-n lesz a Csocsó, avagy éljen május elseje (20.40), Koltai Róbert olyan elbámulós filmje, amin nagyon kellemesen el lehet aludni, és tökéletes háttérzaj a házimunkához. Ha valaki mégis ébren túléli, megnézheti, hogy a Madárka (m1, 23.30) hogyan tanul meg repülni a rémálmai és a háború között. Lehangolás, elszállás.

Szombaton 16.00-kor pihentethetjük magunkat egy Révész György-filmmel, a Volt egyszer egy családdal (m1), és ha belejöttünk a régi magyar filmekbe, akkor este megnézhetjük az m2-n a Fekete gyémántok első részét (20.35, második rész vasárnap 20.30-kor). De mindezek helyett inkább menjenek el valahova, és élvezzék a hosszú hétvégét.

Vasárnap már hangolnak az augusztus 20-ára; 19.30-kor Szörényi-Bródy: Egy a nép, egy a magyar (klassz, mi?) lesz a Dunán, 21.00-kor pedig Szent István, egy ország születése címmel táncolnak az m1-en. Ezenkívül lesz A graffiti királya a Film+-on (18.20), aminek legalább semmi köze a történelmünkhöz, viszont másra se jó: tömeggyártott, drogos-művészes hülyeség.

Hétfőn ne tévézzenek, menjenek tűzijátékra. Amúgy lesz az m1-en a Szaffi 10.35-kor, le lehet elé ültetni a gyereket, aztán vagy visszafeküdni, vagy megfőzni az ebédet, de az Alain Delon-rajongóknak kötelező a Fekete tulipán a tv2-n (10.55). Délután A tökös, a török, az őr meg a nővel csak fáraszthatjuk magunkat (17.40, Film+), bár ha meggondolom, van olyan szórakoztató, mint a helyette nézhető Szent Jobb-körmenet az m1-en (17.00). 20.00-kor ugyancsak az m1-enÉ na, kitalálják, mi lesz - de egész álló este? Még szép, előbb az István, a király szereplőválogatása (A társulat), nem, majd augusztus huszadikán az Egészséges erotikára kasztingolnak. 21.25-kor pedig a változatosság kedvéért az, amire az előbb válogattak (István, a király). Az RTL Klubon körülbelül ugyanebben az időben (21.35) lesz a Kútfejek, ami nem jó, inkább rossz, de az is magyar.

Kedden aki megnézi a Szerelem az utolsó vériget a Filmmúzeumon 21.45-kor, két hétig nem olvashat utána smacit.

Szerdán semmi nézhetőt nem adnak. Meglepődtek? Ám, ha szeretik a sorozatokat, szép napjuk lesz. Este viszont a Filmmúzeumon a Nap, széna, erotika (21.10): lejárt szavatossági idejű cseh jópofáskodás vidéki környezetben. S ha az előző napokban tényleg kipihenték magukat, akkor pontban éjfélkor nézzék meg a Kávé és cigarettát (m1).

Csütörtökön semmi nézhetőt nem adnak. Kínjukban a Filmmúzeummal cáfolhatják Karinthyt, aki szerint hét lépés a világ (Másfél millió lépés Magyarországon, 20.00). De talán mégis jobban teszik, ha be sem kapcsolják a tv-t, hanem valami hasznosabbra használják. Például virágot tesznek rá, vagy a lábukat, mert akkor nem tudják lógatni.

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.