Fesztiválprogramok

  • .
  • 2011. június 16.

Trafik

"epres palacsinták tutaján / a rendes évi szabadság tovaszáll" (Parti Nagy Lajos: Nyár kiadó) június 17. péntek 16.00 Parsifal Wagner utolsó operájának MűPa-adaptációja 2006-ban készült, és most a június 19-ig tartó hatodik Budapesti Wagner-napok keretében is bemutatják.
Közreműködik a Nemzeti Énekkar, az MR Énekkar, a Budapesti Stúdió Kórus, a Magyar Rádió Gyermekkórusa és az MR Szimfonikusok. Vezényel: Fischer Ádám. Részletek a mupa.hu/wagner oldalon.

(Művészetek Palotája, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

19.00 Világvége szerelem

Új musical a nyolcvanas évek végén alakult legendás debreceni PG csoport dalaiból - Vidnyánszky Attila rendezésében a Debreceni Csokonai Színház előadásában a június 19-ig tartó Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozón, amelyről bővebben a www.kecskemetikatona.hu oldalon lehet olvasni.

(Kecskeméti Katona József Színház, Kecskemét, Katona József tér 5.)

június 18.

szombat

20.00 Cökxpoön Live Act Fesztivál

Chill, ambient és experimentális zenék a Mornin', az Amygdala Projects, a Subroute Roots és az Emberszag formációktól. A belépés ingyenes!

(Cökxpoön Ambient Café Theater, Bp. IX., Soroksári út 8-10.)

20.00 Hiperkarma, 30Y, Stereomilk - koncert

A VilágVeleje Nyár 2011 fesztivál idén az Orczy Parkban tombolja ki magát. A második, egyben utolsó napon a hazai alternatív rockzene sztárjai, valamint a Tószínpadon Kardos Horváth János, a Panírozott Barikák és hajnalban Víg Mihály zenél.

(Orczy park, Bp. IX., Nagyvárad tér)

június 19.

vasárnap

14.00 Szembenállók

A siketekből és nagyothallókból álló Ergo Sum társulat előadása a Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Bakelit Multi Art Center színjátszó fesztiválján. A Belgák Fesztiválja ma indul, és június 21-ig tart. Ma megtekinthető még a Szeszélyes nyár az aszódi Vécsey Kamarateátrumtól, a Jean-Marie Gustave Le Clézio elbeszélései nyomán készült Láz című darab az inárcsi Csomópont társulat előadásában, Török Rezső Viaszkvirág című műve a Lovászi Faluszínháztól, Lorca Hamis dilemmája a Théba Társulattól, az Egy lemúr vallomásai a székesfehérvári Prospero Színkör előadásában és a Mi jár a fejedben, Antigoné? a Laboratorium Animae társulattól.

(Bakelit Multi Art Center, Bp. IX., Soroksári út 164.)

15.00 Theater Brass Miskolc - koncert

Verdi, Mozart és Bartók művei az ország legnagyobb operaeseményén, a Bartók Béla nevével fémjelzett Miskolci Nemzetközi Operafesztivál utolsó napján.

(Hunguest Hotel Palota, Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 1.)

20.00 Aniello Desiderio - koncert

Napoléon Coste-, Cimarosa-, Scarlatti-, Tedesco-, Torroba-, Tarrega- és Sanz-kompozíciók az olasz gitárfenomén előadásában a június 25-éig tartó Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon. Bővebben a www.balatongitar.hu honlapon.

(Vaszary-villa, Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.)

június 20.

hétfő

17.30 Hat szereplő szerzőt keres

A színházi előadás valóságának és a megjelenítés illúziójának viszonyáról mesél a Nagyváradi Színház Szigligeti Társulata a Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválján, ahol a határon túl működő magyar nyelvű kőszínházak mutatkoznak be idén is. Közben gyerekprogramok, kiállítások, zenés műsorok, koncertek, vásárok színesítik a repertoárt. Minderről részletek a www.kisvarda.szinhaz.hu oldalon.

(Művészetek Háza, Kisvárda, Flórián tér 20.)

június 21.

kedd

15.00 A Zene Ünnepe a Ferencvárosban

A zene ünneplését néhány francia fiatal kezdte huszonkilenc évvel ezelőtt, és azóta egyre több ország zeneszerető polgárára átragadt a lelkesedés, sőt mozgalommá vált az ügy szerte a kontinensen - többek között a "kultuccában" is. A Ráday utcán estig akusztikus utcazenei koncertek, a Ferenc téren és a Bakáts téren pedig klasszikus zenei koncertek lesznek. Fellép Mikó Szilvia, a Four Bones Harsonakvartett, a Vanmocsello Duó és a Conservatoire de Strasbourg tanárai - többek között. A Nehru parton pedig világzenét játszik Ágoston Béla Etnofaun projektje, a görög Palyrria, a lengyel Paprika Korps és a Riddim Colony.

(Bp. IX., Ráday utca)

16.45 A női parti őrség szeme láttára

Békés Pál darabját a Színlelde társulat prezentálja a Belgák Színjátszó Fesztiválján, majd látható lesz még Örkény István Az utolsó vonat c. műve a gyöngyösi Mozaik Színkörtől, valamint a Játsszunk Oidipuszt! a Laboratorium Animae Társulat előadásában.

(Bakelit Multi Art Center, Bp. IX., Soroksári út 164.)

június 22.

szerda

19.00 Magyar Rapszódia

A Győri Balett kétfelvonásos balettestjével indul a III. Győri Táncművészeti Biennále nulladik napja. Az előadás szünetében Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora nyitja meg a Lőrinc György-emlékkiállítást. A június 27-ig tartó táncünnepen hazai és nemzetközi együttesek követik egymást a táncszínpadon. A kortárs nemzetközi szcénában is híres pozsonyi Szlovák Nemzeti Balett A hattyúk tava című előadással mutatkozik be, a biennále díszvendége pedig a poznani Lengyel Táncszínház lesz az EU-elnökség átadásának tiszteletére. Valamint számos kísérőprogram lesz kiállítás, filmfesztivál és tánckurzus formájában. Minderről többet a www.gyoribalett.hu oldalon.

(Nagyszínpad, Győri Balett, Győr, Czuczor G. u. 7.)

június 23.

csütörtök

18.00 Harcsa Veronika Quartet, Hiperkarma, Subscribe - koncert

Az ország legfestőibb fesztiválhelyszínén, az Orfűi-tó feletti dombon éppen most indul a Lovasi András nevéhez fűződő Fishing on Orfű fesztivál. Minden magyar alternatív banda megfordul majd itt, és elenyésző számú külföldi is. Ma még hallható más színpadon az Üllői Úti Fuck, a Fluor + Soerii & Poolek, a Grand Mexican Warlock, a Hollywoodoo, az Isten Háta Mögött, a Blind Myself, a Magashegyi Underground és nem utolsósorban a The Braindogs. Vagyis nagy össznépi diszkó lesz. A hátralévő három nap programja a www.fishingonorfu.hu oldalon csekkolható.

(Orfűi kemping, Orfű)

június 24.

péntek

10.00 18. Víz, Zene, Virág Fesztivál

Egy igazi gyermekbarát fesztivál. Népi játékok, kézművesműhelyek és játszóházak, gyerekekre hangszerelt komolyzenei koncertek, bábszínház és mesesarok. A felnőttek szórakozási lehetőségeiről is további részletes információk a www.tataifesztival.hu honlapon.

(Építők parkja, Tata)

20.00 Etnorom-koncert

Hamisítatlan világzenei koncert virtuózokkal a pécsi nyári közösségi élet egyik legfontosabb eseményén, a Sétatér Fesztiválon. Másnap Mitsuora-koncert, de minderről részletesen a setaterfesztival.hu oldalon.

(Szabadtéri Színpad, Pécs, sétatér)

június 25.

szombat

16.00 Néptáncdélután

A III. Győri Táncbiennále mai műsorát a Kisalföld Néptáncegyüttes, az Etalon Alapfokú Művészeti Iskola, a Rege Tánccsoport és a Regős Táncegyüttes indítja - szabadtéren. 19.00-tól a MÁNE előadása látható Álomidő címmel, a határon túli magyar együttesek képviseletében pedig a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes adja elő 21.00-tól a Kőműves Kelemen című rockballadát. 21.30-tól Kovács Gerzson Péter Triptichon című előadása látható.

(Győri Balett, Győr, Czuczor G. u. 7.)

június 26.

vasárnap

20.00 Kaláka-koncert

A több mint negyven éve létező zenekar állandó visszatérő vendége a ma kezdődő PIM Nyári Fesztiválnak. A magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőinek verseit éneklik. A vendégük lesz Szalóki Ági és Lackfi János, aki az Apám kakasa kötetből és a legutóbb megjelent Élő hal című kötet verseiből olvas fel. (Eső esetén másnap rendezik.)

(Petőfi Irodalmi Múzeum kertje, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

június 27.

hétfő

21.00 I. Győri Táncfilm Napok

Táncfilmek a III. Győri Táncművészeti Biennále kísérőrendezvényeként. Most két este látható a Pina Bausch Álomtánc című koreográfiája alapján készült film, majd június 28-án és 29-én 16.15-től a Győri Balett archív felvételeit vetítik. Június 28-án 18.15-től a Fados, majd 29-én ugyanebben az időpontban A tánc - A Párizsi Opera Balettje című alkotások láthatók.

(Rómer Ház, Győr, Teleki László u. 21.)

június 29.

szerda

23.00 My Chemical Romance - koncert

Na, hol? Hát a ma induló VOLT-on, a kempingben, az erdei vadak között. Az emokultúra legjobb amerikai kémikusai elektronikus rockkal riasztják el a vadászokat. A fesztivál pazar programja felől egyébként a www.sziget.hu/volt aloldalon érdemes érdeklődni.

(Nagyszínpad, Lővér kemping, Sopron)

június 30.

csütörtök

19.00 Primus-koncert

Az amerikai zenekar tagjai arra tették fel az életüket, hogy megmutassák, milyen is lenne az, ha csúnyán betépett rajzfilmfigurák játszanának vastag és kitekert basszusfutamokra épülő ütődött rockzenét. A VOLT Fesztivál kihagyhatatlan ajánlata.

(Nagyszínpad, Lővér kemping, Sopron)

20.00 Szó és szaxofon

Az író olvas, a zenészbarátok pedig improvizálnak az elhangzott részletekre. Esterházy Péter, Dés László és Dés András közös előadóestje, sőt trióvá alakulása egy estére a PIM Nyári Fesztiválon.

(Petőfi Irodalmi Múzeum kertje, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

21.00 Öt nő az esőben

Öt pénztárosnő hat egymást követő reggeléről a Száguldó Orfeum előadásában a július 28-ig tartó Kaposvári Színházi Esték rendezvénysorozaton. Mark Dunn darabjának magyar ősbemutatóját Bencze Ilona rendezte. A fesztivál proramja a www.szivarvanykulturpalota.hu oldalán található.

(Szivárvány Kultúrpalota, Kaposvár, Noszlopy G. u. 5-7.)

július 1.

péntek

18.00 Hajnali csillag peremén

Farkasházi Réka koncertjével indul a július 3-ig tartó IV. Győrkőcfesztivál, majd a Kutyakölykök című fergeteges táncprodukció jön, 21.00-kor pedig Borkai Zsolt polgármester átadja a győri gyerekeknek a város kulcsát, aztán elszabadul a gyerekpokol. Részletes program a www.gyorkoc.hu honlapon.

(Megyeház tér, Győr)

július 2.

szombat

19.00 Parov Stelar Band - koncert

Tavaly az egyik legjobb koncertet adta a VOLT-on az osztrák dzsessz-elektronikus-világzenei csoda. Idén még jobb lesz, csak tessék felmenni a hegyre. Később a brit The Ting Tings és az amerikai Thirty Seconds to Mars is hallható.

(Nagyszínpad, Lővér kemping, Sopron)

július 6.

szerda

20.00 Hot Jazz Band

Közkedvelt Kabos-, Karády- és Jávor-filmek dalaiból, a 110 éve született Louis Armstrong témáiból és a zenekar legújabb lemezéről hallhat slágereket a közönség a PIM Nyári Fesztivál utolsó koncertjén.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

július 7.

csütörtök

20.00 Snoop Dogg - koncert

Ice Cube és Ice-T mellett ő a nyugati part leghíresebb hiphopbálványa. A betépős himnuszaival hódító amerikai rapper és botrányhős koncertjével melegszik be igazán a ma induló Balaton Sound Fesztivál, ahová már csak e miatt a koncert miatt is érdemes ellátogatni. A teljes, főleg elektronikus zenei program a www.sziget.hu/balatonsound oldalon található.

(Nagyszínpad, Balaton Sound Fesztivál, Zamárdi)

20.30 troilus és cressida - bemutató

László Zsolt, Tompos Kátya és a Forte Társulat előadása Horváth Csaba rendezésében. Bővebb információ a www.gyulaivarszinhaz.hu és a www.shakespearefesztival.hu honlapon.

(Várszínház, Gyula, Kossuth u. 13.)

július 8.

péntek

22.00 Portishead-koncert

Hisszük, ha látjuk. Mindenesetre miattuk is nagyon érdemes nekivágni a Balaton Soundnak. Még a Nap is elbújik, ha belecsap a bristoli triphopcsapat.

(Nagyszínpad, Balaton Sound Fesztivál, Zamárdi)

július 13.

szerda

10.00 Veszprémi Utcazene Fesztivál

Táncolj az utcán! Most indul az ország legvidámabb ingyenes zenei programsorozata, amelyen a hazai sztárok mellett július 16-ig fellép majd a mexikói Los de Abajo, a francia Electric Bazar Cie, az olasz La Tresca és sokan mások. Tájékozódni a www.utcazene.hu odalon lehet.

(Belváros, Veszprém)

július 17.

vasárnap

20.30 miranda - világpremier

A Shakespeare Viharjából írt egyfelvonásost Oskaras Korsunovas rendezte és az OKT/Vilnius City Theatre színészei adják elő. www.shakespearefesztival.hu.

(Erkel Művelődési Ház, Gyula, Eötvös u. 14.)

július 26.

kedd

20.30 Mezőség

A Honvéd Táncszínház Élő Martin Archívum sorozatának ötödik része után táncház is lesz a Táncestek a Karmelita udvarban című táncművészeti programsorozat keretében. Másnap ugyanitt Vári Bertalan Társulata, a Varidance adja elő a Variációk című műsorát.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. I., Színház u. 1-3.)

július 27.

szerda

21.00 Gilberto Gil - koncert

A Veszprémi Ünnepi Játékokból lett, idén nyolcadik alkalommal rendezett VeszprémFest világzenei sztárja Grammy-díjas brazil énekes, gitáros, dalszerző. A 2010-es Fé na Festa című albumát mutatja be. Másnap ugyanitt az Incognito és Nils Landgren zenél.

(Veszprémi vár, Veszprém, esőhelyszín a Veszprémi Aréna)

július 28.

csütörtök

21.00 Gyógyír északi szélre

Daniel Glattauer félreértéses vígjátékát az "budai Társaskör, a Kultkikötő és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével Göttinger Pál rendezte és Fullajtár Andrea, valamint 'ze Áron adja elő az "budai Nyár programján. Másnap és harmadnap is. A programsorozatról többet a www.obudaitarsaskor.hu oldalon.

("budai Társaskör, Bp. III., Kiskorona u. 7.)

21.00 Hajmeresztő

Színpadi krimi, amelynek kimenetelét a nézők döntik el. Paul Portner darabját Béres Attila rendezte és a Pécsi Szabadtéri Játékok keretében adja elő a Pécsi Nemzeti Színház társulata. Az ország minden részéből érkező további előadásokról a www.pecsiszabadteri.hu holnapon lehet tájékozódni.

(Szabadtéri Színpad, Pécs, Káptalan utca)

július 29.

péntek

21.00 Concerto Budapest Snétberger Ferenccel és az Amadindával

A Postás Zenekar dinamikus utódzenekara Keller András vezényletével adja elő Snétberger Romanes Rhapsody No. 1. című művét, valamint Rodrigo Aranjuezi koncertjét, amelyben közreműködik a világhírű gitárművész. A Carmen I. és II. szvitjében pedig a majd' harminc éve együtt játszó ütősök működnek közre. Ezt hívják szuperkoncertnek a Veszprémfeszten is.

(Veszprémi vár, Veszprém, esőhelyszín a Veszprémi Aréna)

július 30.

szombat

20.00 Francia négyes, azaz négyen a kanapén

Marc Camoletti pikáns bohózata a Gergely Theáter előadásában a Budapesti Nyári Fesztivál 2011 keretében. A "Több mint színház: Élmény!" szlogennel kedvet csinálni kívánó, szeptember 3-ig tartó programsorozat részletei megtalálhatók a szabadter.hu oldalon.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

augusztus 2.

kedd

20.00 Tony Lakatos Quintet - koncert

Mindhalálig dzsessz, de hajnalig biztosan a 14. Sambosi-Törley Jazzfesztiválon, amelynek kétnapos programja a www.sambosi.hu oldalon található.

(Törley Pezsgőpincészet, Bp. XXII., Anna u. 5-7.)

20.30 Bocs / Kék rapszódia

A Budapest Táncszínház előadása az augusztus 19-ig tartó Táncestek a Karmelita udvarban sorozat műsorán. Augusztus 4-én Tangó Pillanatok címmel koncert és show Budai Lászlóval és vendégeivel.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. I., Színház u. 1-3.)

augusztus 3.

szerda

23.00 Quimby-koncert

A Káosz Amigók nyitják idén is az Ördögkatlan Fesztivált, amit már alig vár a villányi borvidéket kedvelő népség. Másnap ugyanitt a Kistehén játszik a Picsába az űrhajókkal! lemezről főleg, de lesz Budapest Bár is az új Hoppá! című lemezzel.

(Focipálya, Nagyharsány)

augusztus 4.

csütörtök

10.00 Bánkitó Fesztivál

A mától augusztus 7-ig tartó környezetvédelmi és összművészeti fesztivál programját már elkezdték tölteni a www.tekerjatora.hu oldalra. Néha érdemes ránézni, hátha csalogató, és akkor lehet pumpálni a bicajokat meg beszerezni a sátrakat.

(Bánki-tó partja, Bánk)

augusztus 5.

péntek

20.00 Budapest Bár - koncert

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb könnyűzenei vállalkozása, amely régi magyar slágereket élesztett fel alternatív rockos frontemberekkel és Farkas Róbert zenekarával. A Tihanyi Szabadtéri Játékok műsorán, amelyről részletek a www.tihany.hu oldalon. Nyaralóknak különösen.

(Bujtor István Szabadtéri Színpad, Tihany, Belső-tó partja)

21.00 Ulver - koncert

Tegnap óta zakatol a Fekete Zaj fesztivál: a kezdetben még főképp a hazai darkos undergroundra koncentráló rendezvényen idén igen széles a merítés a magyar zúzós zenekarokból (lásd a feketezaj.hu-t), és mindhárom napra jut erős külföldi fellépő is. Péntek este a black metalból experimentális elektro-rockra váltott Ulver gondoskodik arról, hogy ragyogjon a sötét.

(Mátrafüred, Sástó, Mátra Camping)

23.00 Európa Kiadó

A hírnök jön és integet / Hírek már rég nincsenek / Rég nem háború, rég nem béke / Felizzik a vágy villamosszéke. A VI. Ördögkatlan Fesztivál régi-új sztárjai.

(Focipálya, Nagyharsány)

augusztus 6.

szombat

21.00 Woven Hand - koncert

Az ex-16 Horsepower-főnök, David Eugene Edwards zseniális zenekara a folk, a country és a rock eredeti és elementáris ötvözetét nyújtja. A zenekar az eddigi legerősebb lemezét, a tavalyi The Threshingfloort turnéztatja éppen - így a Fekete Zaj fesztivál megcélzása még annak is melegen ajánlott, aki látta már korábban a delejezően karizmatikus DEE-t hazai színpadon elborulni.

(Mátrafüred, Sástó, Mátra Camping)

augusztus 7.

vasárnap

20.00 Tiger Lillies

Az "ördögien angyali, kasztrált, bűnöző, anarchista, brechti bluestrió" az Ördögkatlanban. Kész őrület!

(Szoborpark, Villány és Nagyharsány között)

augusztus 12.

péntek

19.00 Prokofjev- és Brahms-koncert

Péter és a farkas, valamint 1., B-dúr vonósszextett Kocsis Zoltán vezényletével a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon. Infók a kaposfest.hu oldalon.

(Szivárvány Zeneház, Kaposvár, Noszlopy u. 5.)

A programajánlót Artner Szilvia Sisso szerkesztette.

Figyelmébe ajánljuk