kertész lesek - PALAPA

  • .
  • 2010. október 14.

Trafik

Szentendréről rosszat vagy semmit - szoktuk mondogatni. De amikor hírét vettük, hogy a jó szándékkal kikövezett Dumtsa Jenő utcánál - a marcipánmúzeum bejáratával szemben - mexikói étterem nyílt, másra sem gondoltunk, mint hogy a város előbb-utóbb totális skanzenné változik. Viccelődtünk is a Palapa elnevezésen.
Lelki szemünk előtt az építőiparban dolgozó, munkájának fortélyait az otthoniakkal megosztó családfő képe sejlett fel, akit így hív az épp gügyögni kezdő legkisebb fia, a későbbi tékozló, de az étlap sz. tájékoztatása szerint rossz malomban őröltük a hullámpalát: a palapa ugyanis az olyan "pálmalevelekből font, kúp alakú tető, amellyel a mexikói halászok a mai napig is fedik kunyhóikat". Nos, ami a kunyhót illeti, Szentendrén is van benne valami, csakhogy inkább Mexico City külvárosának viskóira emlékeztet, nem pedig tengerparti látomásra.

De mindez csak látszat! Ha jobban megfigyeljük a szedett-vedett díszletet, egyértelmű, hogy igazából a belsőépítész koncepciója valósult meg, a "mintától" eltérően itt szó sincs igénytelenségről, szükségmegoldásokról - a Palapa ilyennek van kitalálva. Ráadásul "kertész les" sem a jó idő miatt - zuhogott eső - szerepel a címben: egy hangulatos melegházat csaptak az épülethez, ami zord külsőségek közepette is trópusi hangulatot produkál.

A felszolgáló "igazi főúr", vérében van a szakma, magabiztosságát viszont csak a tökéletes tortillaleves (430 Ft) után értjük igazán. De az ezt követő ún. Fiesta-tál (3940 Ft) még így is meglepetést okoz. Először a méretével. Az étlap "gasztronómiai kalandozást" ígér 2 személy részére - négyféle étellel, arra azonban nem számítottunk, hogy ez a négyféle - rafinált tortillatekercsek a gyengédtől a méregerősig, sült oldalas - négy "teljes" adagot jelent, amit ráadásul bőséggel körítettek steakburgonyával és változatos salátákkal. A felét sem tudjuk megenni, a felszolgáló rutinosan viszi csomagoltatni a maradékot. Bőségtálunkat flannal (540 Ft), karamellás mexikói pudinggal koronázzuk meg, ami úgyszintén tökéletes.

Nehogy félreértsék, nem a mennyiségtől ájultunk el, a tartalomtól. A fene gondolta volna, hogy Szentendre épp mexikóiban nyújt kiemelkedőt.

Figyelmébe ajánljuk