Tartalom

Narancs XXII. évf. 41. szám (2010.10.14. (2010-10-14)

Egotrip

Öt és feles

Egotrip

Piatlon (1. Foci)

Nagytétény, az jó messze van, talán sokan nem jönnek. Igaz, este fél hétkor van a meccs, villanyfény, de talán éppen ezért nem indulnak el, munka után és vacsora előtt, a többiek. Így okoskodott K.övesi Dezső tartalék, most talán kezdő leszek. Eljött az ő ideje. Legközelebb majd novemberben, korai kezdés, fél háromkor a Gránit-pályán, ködben és sárban, ki ér rá, ki jön ki ilyenkor? K.övesi Dezső, rokkantnyugdíjas tartalék.

Publicisztika

Publicisztika

Ha kiönt a Mare Nostrum - Európa és az iszlám

Közel-keleti muszlim közösségekben egymást túllicitálva vitatkoznak arról, hogy naponta hány (tíz)ezer európai veszi fel az igaz hitet. Ha csak a számok középértékét vesszük, már akkor is félholdnak kellene csillognia a kölni dóm, a Notre Dame vagy a Szent Pál-katedrális tetején.

Publicisztika

Az LMP hallhatatlan szava

A szabadság végső győzelme száraz lesz - írja Mannheim Károly főművében, az Ideológia és utópiában, a svájci-német realista írót, Gottfried Kellert idézve. A társadalmi igények beteljesülése kihúzza a talajt a progresszív politikai törekvések alól, ami súlyos következményekkel járhat: Mannheim szerint "egy olyan világban, amely önmagával úgymond már elkészült, és szüntelenül csak reprodukálódik (...), a lét-transzcendencia teljes szétzúzása olyan tárgyiassághoz vezet, amely az emberi akarat pusztulását okozza. (...) A legnagyobb paradoxon jönne így létre, ami csak elgondolható: a legracionálisabb önuralom embere az ösztönök emberévé válna".

Publicisztika

Még négy fűcsomó

A médiatanács az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság önálló jogi személyiségű, autonóm szerve - mindezt csak úgy mondjuk, hiszen e közlésnek semmi értelme. Ha azt állítottuk volna, hogy a médiatanács egy nagy testű, zöld vadszamár, aki épp olyan jól zongorázik, mint amilyen ördög az ágyban - akkor ugyanúgy valahol a kimondott szó és a valóság közti szürkületi zónában találjuk magunkat, mint az imént.

Publicisztika

A repedés

Az ajkai zagytározó kiöntése, a nyolc ember halála és a szörnyű környezetszennyezés alkalmat adhatott volna arra, hogy közös önvizsgálatban merüljön el az ország, mely során átnyálazhattuk volna a magyarországi kapitalizmus számos gyakorlatát. Csak azt kellett volna körültekintően, sok munkával kideríteni, hogy ez hogyan történhetett meg; és bár ez a kérdés nyilvánvalóan tartalmazza egyes személyek polgári vagy büntetőjogi felelősségének alkérdését is, mégis ez utóbbit tartanánk a jövő szempontjából a kevésbé perdöntőnek. Hiszen leginkább azt szeretnénk tudni: hogyan csináljuk úgy, hogy ilyen ne történjen meg még egyszer?

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Igazodók

Magyar Narancs, 2010. szeptember 16. Nem igazodók Vári György cikke részletesen számol be a magyar zsidó közélet belső feszültségeiről, a Mazsihisz elavult struktúrájából adódó korrupciós ügyletekről és a Mazsihisz-EMIH-ellentétről.

Belpol

Belpol

Gázárcsaták - Szelepvezérlés

Október elsejével nem nőtt a gáz ára - ahogy azt a kormány még a nyáron megígérte a lakosságnak. A gázárkorrekció következő időpontja január lenne: piaci szereplők szerint ekkor 12-15 százalékos emelés volna szükséges. A kormány és a gázkereskedők tárgyalásai megfeneklettek. De a tét nem csak a januári emelés.

Belpol

Repedések a rendszeren

A múlt hétfői vörösiszap-katasztrófa számos strukturális problémára rávilágíthat a magyar környezetvédelemben és még azon is túl.

Belpol

Környezeti katasztrófa Devecser környékén - Mindent vitt

Múlt hétfőn átszakadt a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. ajkai timföldgyárának zagytárolója, és becslések szerint egymillió köbméter vörösiszap zúdult a három környező településre, Kolontárra, Devecserre és Somlóvásárhelyre. Összeállításunk első részében helyszíni riportban számolunk be a tragédia következményeiről, második cikkünkben pedig az események tágabb, gazdasági-jogi hátterét vizsgáljuk.

Belpol

"A veszélyérzetünk hasonló" - Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a roma- és szegényügyről

A cigányságot sújtó problémáknak nemcsak szocioökonómiai, hanem etnikai okaik is vannak. A mélyszegénységben élők felzárkóztatására vannak ötletek, de hogy a kivitelezésükhöz honnan lesz forrás, abban egyelőre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára sem lát tisztán.

Belpol

Felvidéki kitelepítettek elmaradt kárpótlása - Türelmes, de nem halhatatlan

Az 1947-es párizsi békeszerződés arra kötelezte a magyar kormányt, hogy a Felvidékről kitelepített magyar lakosságot kártalanítsa. Ez máig nem történt meg, pedig 1996-ban az Alkotmánybíróság 1997. június 30-át jelölte meg a rendezés határidejeként. Egy Nagyfajkürtről és Bajkáról Békés megyébe került család sorsán keresztül mutatjuk be a történteket.

Külpol

Külpol

Háborús jelentés Afganisztánból - Alpha, Bravo, egyes

Döntő fázisába lépett az afganisztáni háború: a NATO tesz egy utolsó kísérletet az ország stabilizálására - jelentős csapatnövelésekkel. A katonák nem egyszerűen csak az ellenséget hajkurásszák, hanem az afgán törzsi és államrend helyreállításával próbálkoznak. Helyszíni riport a tálib ellenállás szívének számító Kandahár tartományból.

Külpol

Nobel-békedíj, 2010 - Egy kínai demokrata - Liu Hsziaobo

Még ma sem világos, hogy a különféle tudományágakban elért eredmények mellett miért éppen a béke ügye az, aminek az előmozdítását komoly pénzjutalommal (mai értékén mintegy másfél millió dollárral) kívánta honorálni Alfred Nobel fegyvergyáros, a dinamit feltalálója. A szándéka viszont egyértelmű volt: azoknak jár a békedíj, akik kimagasló erőfeszítéseket tettek "a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért, illetve megszüntetéséért, vagy békekongresszusok rendezéséért és előkészítéséért". A jutalmazottak köre később kiterjedt azokra is, akik az emberi jogok érvényesülése (például Martin Luther King, 1964) vagy éppen a környezet védelme (Al Gore, 2007) érdekében cselekedtek, talán azért is, mert esetenként a jelentősnek tűnő béke-erőfeszítések utóbb hatástalannak bizonyultak, mint például az 1994-ben díjazott izraeli- palesztin béketárgyalások (Jasszer Arafat, Simon Peresz, Jichak Rabin). Ezek történetesen éppen a norvég fővárosban zajlottak, talán ez is befolyásolta az ottani parlamenti képviselőkből álló öttagú bizottság döntését.

Trafik

Trafik

kertész lesek - PALAPA

Szentendréről rosszat vagy semmit - szoktuk mondogatni. De amikor hírét vettük, hogy a jó szándékkal kikövezett Dumtsa Jenő utcánál - a marcipánmúzeum bejáratával szemben - mexikói étterem nyílt, másra sem gondoltunk, mint hogy a város előbb-utóbb totális skanzenné változik. Viccelődtünk is a Palapa elnevezésen.

Trafik

chili&vanília - Batáta, sütve

Az édesburgonya, alias batáta az egyik legjobb zöldség, kimondottan rá lehet szokni. Nem igazán elterjedt a magyar konyhában, nem csoda, hiszen trópusi zöldség lévén nemigen kedvez neki a hazai klíma.

Trafik

tévésmaci - A sas elindult

Amikor Sztupa és Troché soros esetének értő elemzéséhez fogunk, vissza kell kanyarodnunk egy tavaly májusban részletezett, majd váratlanul ejtett ügyhöz, amelyben Kese két KRAZ 255B típusú katonai tehergépkocsi és egy MAN daru felhasználásával gyakorlatilag ellopta a szoborparkból Lenint. S nem elég, hogy ellopta, de hajnali négykor - az épp egyik törzskávéházából valami zenés kávéházba taxizó helyi bohém, Kornélka szeme láttára - visszahelyezte eredeti helyére, az egyes kapu elé, egy ideiglenes, mégis elég masszívnak ható talapzatra.

Trafik

kulthírek

"ÚJ" VIVALDI Csaknem 300 éven át elveszettnek hitték Antonio Vivaldi Il Gran Mogol című fuvolaconcertóját, de nemrég a southamptoni egyetem kutatója, Andrew Woolley ráakadt a kottára Edinburghban, a Skót Nemzeti Levéltárban, a műkedvelő fuvolás, Lord Robert Kerr iratai között. A darabot januárban, a skóciai Perthben mutatják majd be. AEGON-TÁRSDÍJ Csaplár Vilmos, aki Hitler lánya című regényével áprilisban elnyerte az Aegon Művészeti Díjat, megnevezte az Aegon Művészeti Társdíj jelöltjét: Pálfi György filmrendező október 21-én, a Szépművészeti Múzeumban veheti át az elismerést - épp ott, ahol második játékfilmje, a Taxidermia kövér alakjait is megidéző, s tán azokat is ihlető Botero-festmények láthatók. GYÁSZ 70 éves korában elhunyt Solomon Burke.

Trafik

mi a kotta? - A mániás építész

"Egy nemes filozófus az építészetet megdermedt zeneként emlegette, mire is számos fejcsóválást kellett tapasztalnia. Hisszük, e szép gondolatot a legalkalmasabban úgy honosítjuk meg újból, ha az architektúrát elnémult zeneművészetnek nevezzük. Képzeljük magunk elé Orpheuszt; amikor nekiadtak egy nagy üres építési telket, bölcsen leült a legillőbb helyre, majd lantjának életadó hangjaival maga köré bűvölte a tágas piacteret.

Zene

Zene

színház - A PÖTTYÖS PANNI az iskolában

című merész és kevéssé nosztalgikus gyerekelőadást a Budapesti Õszi Fesztiválon mutatta be a Bozsik Yvette Társulat. A fiam most kezdte az iskolát, gondoltam, végre egy darab, amiben megnézheti magát mint szuperhőst.

Zene

film - BABÁK - AZ ELSÕ ÉV

Megy a Spektrumon egy brit sorozat, amiben - ma már vagy 7-8 éves - gyerekeket követhetünk a bölcsőtől a nagykorúságig. A gyerekek a szigetország különféle származású, foglalkozású, műveltségű és egészségi állapotú családjaiból származnak, s ez a tény igen komoly hangsúlyt kap, midőn szemünk előtt bontakozik ki, mi teszi a gyerekeket ilyen vagy olyan felnőtté.

Zene

Koncert - A sötétség bájos hercege - Ozzy Osbourne Budapesten

2010 a visszatérő rocklegendák éve: a májusban ugyanitt, a sportarénában játszó Kiss 1997-ben járt előzőleg Budapesten, Ozzy Osbourne pedig 98-ban, igaz, akkor a Black Sabbath tagjaként. A gyakorlatilag teljesen lecserélődött felállású szólózenekarával érkező Ozzyt múlt hétfőn a Kiss-szel megegyező létszám, vagyis kétharmad háznyi ember várta itthon, pedig sejthető, hogy a bulvármédia által előszeretettel a sötétség hercegének nevezett, idén 61 éves énekest kicsi eséllyel fogják az orvosai összevakarni egy újabb világ körüli turnéra.

Zene

Koncert - Szellemidézés szubbasszussal - Ultrahang Fesztivál

A gyerekek a nagyszülőknél voltak, az anyukájuk külföldön, én pedig szabadságot vettem ki. Minden feltétel adott volt hát ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki az idei Ultrahang Fesztiválból. Budapest zenei életének egyik titkos fegyvere az UH FEST, a szervezők elkötelezettsége és tájékozottsága jóvoltából mindig kivételesen izgalmas esemény az új zenék iránt fogékony fülek számára. Nyilván nem egyszerű tető alá hozni egy ilyen fajsúlyú bulit, most három évet kellett várnunk, hogy rövid időre ismét bekapcsolódjunk a világ zenei vérkeringésébe. De megérte a várakozás, az idei program az eddigi legszínesebb volt, sokféle stílus vonult fel, és igazi világnagyságok adtak egymásnak randevút öt napon keresztül. Erre a programra vidáman csettintenének Berlinben, Londonban, New Yorkban vagy Tokióban is.

Zene

film - ÍZEK, IMÁK, SZERELMEK

Valami olyat mond a Balin rendelő kétfogú gyógyító ember - kezében Julia Roberts finom erezetű kacsójával -, hogy Julia, pontosabban az írónő, akit Julia játszik, jobban tenné, ha megkeresné a boldogságot, és Julia, pontosabban az írónő, akit Julia játszik, ennek szenteli az elkövetkező 130 percet. Keresi.

Zene

könyv - SOFI OKSANEN: TISZTOGATÁS

A finn apától és észt anyától született írónő harmadik regénye eredetileg színműnek készült, ami magyarul is megjelent a Mai finn drámák című kötetben. A Finnországban néhány évvel ezelőtt díjakat nyert és a bestsellerlisták élére került regényváltozatot Magyarországon eddig szokatlan marketingkampánnyal vezette be a kiadó: a Facebookon keresett hozzá előolvasókat. Oksanen egy interjúban elmondta, hogy a cím az erőszak áldozatául esett nők kényszerű fürdésére utal - persze nyilvánvalóan nem csak erre.

Zene

lemez - MARC ALMOND: VARIETÉ

A "dylanológusok" szerint bálványuk 1966-os motorbalesete után nemcsak biológiai, de szellemi (zenei?) értelemben is újjászületett. Marc Almonddal mindez "kifordítva" történt: 2004 őszén, 47 évesen taknyolt életveszélyesen, nem is ő vezette a motort.

Zene

Opera - Téves kapcsolás - Márta István: Csodálatos mobilvilág

A zenetörténetből ismerős gyakorlat, hogy az operakomponista - szűkében lévén az időnek vagy a munkakedvnek - egy korábbi műve nyitányát illeszti új operája elé. A Budapesti 'szi Fesztivál, az Opera és az Új Színház közös bemutatóján most mintha e Rossini által előszeretettel gyakorolt praxis fordítottja vált volna érzékletessé: a nyitány kétségkívül a Csodálatos mobilvilág című "operatórium" számára íródott, ám maga a mű mindössze formálisan - részint esetlegesen, részint erőltetetten - kapcsolódott a nagyralátóan körvonalazott multimediális témaválasztáshoz. A blődlivel kacérkodó technikai bevezetőt követően a nézőtérre kiosztott mobilkütyükből felcsörgő nyitány ugyanis ötletként és megvalósult kompozícióként egyaránt stílszerűnek és tetszetősnek bizonyult. Ám

Zene

könyv - MARTIN BOOTH: AZ AMERIKAI

Olaszországban, igen, a mesés Olaszhonban a nappalra éjszaka jön, az éjszakára pedig nappal, néha beborul, aztán ismét perzsel a nap, a szenesember szenet hord, a kávégép kávét készít, az óramutatók az óramutató járásával megegyezően közlekednek, a diáklányok pedig magas sarkúban. A kisvárosi élet idilli folyását megörökítő leírásoknak az kölcsönözhet valami kis pult alatti pluszmélységet, ha azok maguk is mélyről jönnek, és hát mi lehetne mélyebb, mint egy mindent - talán már kétszer is - látott alvilági mesterember megfigyelései.

Zene

Kiállítás - Cinkos, aki néma - Nemes Csaba: Állj ide!

A magyarországi művészeti élet helyszínein zajló aktuális kiállításokat felsoroló Index című kiadvány szeptemberi számának mellékletében négy kortárs művész vall a művészi szabadság és az ideológiai elkötelezettség viszonyáról, a társadalomkritikus vagy politikai művészet "létjogosultságáról". Míg a világban ez az irányzat már-már divatosnak tekinthető, Magyarországon a témát mintha dermedt csend ölelné körül. Bár a probléma igen sokrétű, némi megszorítással állítható, hogy elsősorban a rendszerváltás előtti társadalmi berendezkedés felelős e némaságért. Miközben a mindent látó hatalom tökéletesen hamis és üres, kvázi baloldali ideológiával terítette be a hétköznapokat, arról is gondoskodott, hogy a szocialista rendszer "visszásságait" kipécéző művek ne nagyon kerüljenek a nyilvánosság elé - Pauer Gyula 1978-os Tüntetőtábla-erdejét például szinte rögtön a felállítása után lerombolták -, az ellenőrzésen átjutó, finoman rejtjelezett munkákat pedig szinte csak a kiválasztottak ismerték. Nem egy megtűrt vagy tiltott művész érezte úgy 1989 után, hogy kicsúszott a talaj a lába alól, hogy a művészeti szabadságvágyból vállalt oppozíciója okafogyottá vált, s igen sokáig úgy tűnt, hogy egyszerűen nem "illik" ilyen témákkal foglalkozni. Kevés kivételtől eltekintve a kilencvenes évek kritikai attitűddel felvértezett művészei inkább a médiakritika felé fordultak, betegesen rettegve attól, hogy - jó magyar szokás szerint - állásfoglalásukkal rögtön besorolódjanak valamely párt ideológiája mögé.

Zene

könyv - ...ÉS A 49 MÉTERES RÖVIDHULLÁMON - KEMÉNY ISTVÁN JEGYZETEI A SZABAD EURÓPA RÁDIÓBAN 1980-1990

A két éve elhunyt Kemény a magyar szociológia úttörője és legendás alakja: 56-os politikai fogoly, utóbb kényszerű emigráns, hazatérése előtt pedig tíz éven át a Szabad Európa Rádió jegyzetírója. Ráadásul kulcsfontosságú évtizedben, a nyolcvanas években születtek néha rövid, de annál velősebb elemzései - amelyeket Párizsban írt, és telefonon át mondott magnóra.

Képzőművészet

Képzőművészet

Rendezett kavalkád

Continental Hotel Zara

Fiatalítókúrán esett át az elaggott Hungária fürdő: ráncait felvarratta, titokban talán még kortyintott is egyet az élet vizéből - a nemrég még düledező falak alatt forrás csörgedezett valaha. Nemcsak külsőt, személyiséget is váltott: immár Continental Hotel Zara néven néz szembe a múló idővel.

Képzőművészet

Mundruczó Kornél rendhagyó új előadása - Kamionon a középkorba

Mundruczó Kornél új színházi előadásának születése Magyarországon példa nélküli: a hét ország közti koprodukcióban létrejött alkotás egyetlen forinttal sem terhelte az NKA-t vagy a magyar költségvetés más, színházra elkülönített részeit. Az itthon csak jövőre bemutatandó Nehéz istennek lenni-t Rotterdamban néztük meg.

Film

Film

"Mindenki befogja a pofáját" - Nagy Zsolt színész

A héten mozikba kerülő Kolorádó Kidben '56-os pesti vagányt játszik, a Zuhanórepülésben 2007-eset. Utóbbi alakításáért részt vehetett a Berlinale Shooting Stars-programjában, az itt szerzett ismeretségek pedig azóta is kamatoznak; legutóbb például Peter Weir új filmjének castingjára szólt a meghívás.

Színház
Tudomány

Tudomány

Spórolás - Harpagon kifosztja a Váci utcát

Fűtés helyett réteges öltözködés, a Bahamák helyett balatoni kemping, féktelen vásárlás helyett akcióvadászat - spórolni sokféleképpen lehet, akár mintaértékű előrelátásról vagy nevetséges garasoskodásról van szó.

Tudomány

Időskori ápolás - Recept nélkül

Szüleink, nagyszüleink felügyeletére, ápolására nincs előre megírt forgatókönyv. Ráadásul a leggondosabb tervezés sem ér túl sokat a lehetőségek hiányában.

Tudomány

Kiegészítő egészségbiztosítások - A valamin túl

Magyarországon nem nyílt még nagy tér az egészségügyi magánbiztosításoknak, és az előtakarékosságra létrehozott egészségpénztárakból is éppen a megtakarítás hiányzik. A magyarázatot szokás szerint az állami gondoskodásba vetett hit, az egészségkultúra hiánya, a rossz szabályozás és az egészségügy általános állapota szolgáltatja.

Tudomány

"Nem lehet tovább halogatni"- Andor László foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos az európai nyugdíjrendszerek problémáiról

A társadalom elöregedése minden európai országra jellemző, ennélfogva a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága is közös probléma. Az Európai Bizottság (EB) nyáron megjelentetett zöld könyve sorra veszi az állami és a kiegészítő nyugdíjpillérek legfontosabb problémáit, a tagállamok kormányai, intézményei és állampolgárai pedig november 15-éig szállhatnak vitába a megállapításokkal. Az uniós biztost az egységes fellépés lehetőségeiről kérdeztük.

Tudomány

cyberhírek

VIAGRA A női Viagra gyártója, a német Boehringer Ingelheim lezárta a szer fejlesztését, miután az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA nem engedélyezte forgalomba hozatalát. A női vágyfokozó pirula kevéssé hatékony és nem eléggé biztonságos - állítják az FDA által felkért külsős szakértők. KÉTÉLTÛ Örömteli felfedezésről számolt be a Conservation International nevű természetvédelmi szervezet: sikerült újra rábukkanniuk két afrikai béka- és egy szalamandrafajra, amelyeket évtizedek óta kihaltnak hittek. PHOBOS Az Európai Ûrkutatási Szervezet (ESA) Marx Express műholdjának kutatásai alapján valószínűsíthető, hogy a Mars Phobos nevű holdja a Föld kísérőjéhez hasonló módon, azaz egy katasztrofális bolygóközi kataklizmában, az óriási erejű ütközés nyomán keletkezett törmelék összeállásából jött létre. INFLUENZA Optimista előrejelzések szerint idén nem kell súlyosabb influenzajárványra számítani.

Sport

Önvédelem vakoknak

Sport

A magyar Zatoichi

Vakon lett fekete öves aikidómester, ma sorstársait akarja önvédelemre tanítani és a látókhoz közelebb hozni. De Németh Vilmos a jogi küzdelmekben is olyan kemény ellenfél, mint az utcán vagy a tatamin.