chili&vanília - Batáta, sütve

  • .
  • 2010. október 14.

Trafik

Az édesburgonya, alias batáta az egyik legjobb zöldség, kimondottan rá lehet szokni. Nem igazán elterjedt a magyar konyhában, nem csoda, hiszen trópusi zöldség lévén nemigen kedvez neki a hazai klíma.
Az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvend, különösen ilyenkor, ősszel és télen: pl. a hagyományos hálaadás napi nagy pulykamenü elhagyhatatlan körete. Az Egyesült Államokon kívül Közép- és Dél-Amerika konyhájának egyik legfontosabb alapanyaga (innen származik), nem is beszélve a karibi konyháról, amely szinte nem is létezne nélküle. Ázsiába csak később került, de ma már ott is gyakran előfordul, számos receptben szerepel. Külsőre olyan, mint egy hosszúkás, nagyobb burgonya, húsa belül élénk narancssárga (bár létezik olyan fajta is, amely fehér). Az íze leginkább a sütőtökére hasonlít, de még finomabb. Szerintem sütve a legizgalmasabb, mert így koncentrálódik legjobban az íze. Pürének sem utolsó, sültekhez nagyon jól passzol. Számos édességet is készítenek belőle, cukorral, fahéjjal, gyömbérrel, tejszínnel - pl. édesburgonyás pitét, de ravioli töltelékeként is jól működik. Szerencsére még egészséges is, tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal (A-vitamin, Q10 koenzim), bizonyos tanulmányok egészségesség tekintetében messze a brokkoli és a spenót elé sorolják. Egy darab édesburgonyában több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben! Ha valaki először ismerkedik vele, szerintem úgy kóstolja meg, hogy egyben megsüti (220 fokon 30 perc), félbevágja, és kevés vajjal összetöri. Az alábbi meleg "saláta" akár köretnek is fogyasztható sültek (pl. pulyka) mellé.

Sült édesburgonya fokhagymával és feta sajttalHozzávalók (4 személyre)

2 közepes méretű édesburgonya (összesen 60 dkg)2 evőkanál olívaolaj4 ág friss kakukkfű 10-12 fokhagymagerezd egészben, héjastul4 salottahagyma (vagy két közepes vörös- vagy

lila hagyma)

10 dkg feta sajtsó, bors

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). Az édesburgonyát zöldséghámozóval meghámozzuk, és egyforma méretű kockákra szeleteljük. Összeforgatjuk két evőkanál olívaolajjal (pl. uzsonna-, fagyasztózacskóban vagy egy keverőtálban), majd alufóliával bélelt tepsire szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket egészben, héjastul rádobjuk, a salottákat (vagy hagymákat) megpucoljuk, negyedekbe vágjuk, és szintén a zöldség köré tesszük. Kb. 15 percig sütjük, vagy amíg megpuhul, a hagyma kissé karamellizálódik, de a burgonya is még megtartja a formáját. Tálaláskor rámorzsoljuk a feta sajtot. Magában is kiváló, de sültek vagy párolt halak köreteként is remek.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.