kertész lesek - REPETA SAROK

  • .
  • 2007. szeptember 27.

Trafik

A belvárosi forgatagban legfeljebb a postai furgon lehet zöld, de levegős jókedvünket nem szegheti holmi járműpark. Lassan kifutunk a Veres Pálné utcából, akár egy kétárbocos lélekvesztő, de fejünk a helyén, nem csordogálunk a Kossuth Lajos utcáig.
Úgy véljük, túl vagyunk mindenen - ami a fogyasztást (nyálcsordogálást) illeti. A Curia utcához érve pompás sarokházon akad meg a tekintet, de cukrászda helyett étterem lakik benne, már-már a parkoló autók közé (!) ékelt terasszal. Ugye, ismerik A hajnali motorháztetőket? Amikor Ottlik Géza egy parkolóban ébredt. Nos, mi is hasonlóan ihletett állapotba kerülünk, különösen amikor egy kombi Opel éppen az asztalunkba farol. De valószínű, hogy az étterem gazdái is ihletett állapotban voltak, hiszen a Repeta Sarok elnevezés kreatív hozzáállásra utal. Igaz, hogy van benne valamiféle bumfordi hímsovinizmus, de nem több, mint amikor a jóllakott napközis meghuzigálja a lányok haját.

A szellemeskedő elnevezés mégsem öncélú, a Repeta Sarokban ugyanis humoros esteket rendeznek, bár ebből semmit sem sejthetünk odakint. Persze vicces az is, hogy ha egy járókelő elhalad asztalunknál, és rálép az ott heverő csatornafedélre, a Tévésmaci pattan egyet a székén, pedig nem is Palkó. Szeretünk nevetni.

Az ifjú felszolgáló tekintetében némi részvét - kellett maguknak ideülni -, de nem avatkozik a nagyok dolgába. Az étlap szerény választéka reménykeltő, és mivel épp most egy veterán Fiat 500-as próbál helyet találni, az olasz oldalra fordulunk, és a tésztás mellett döntünk. Csakhogy a hagyomány az hagyomány! Mivel a belváros belében (gyomrában) vagyunk, a magyarosat nem mellőzhetjük, még előbújna Mátyás a pincéből, és a fejünkre koppintana a vonóval. A gulyáslevessel (590 Ft) azonban nemcsak kipipálhatjuk a kötelezőt, de büszkén kiálthatjuk: Hajrá, magyarok! A megfelelő sűrűségű, jól fűszerezett (vagyis nem túlpaprikázott) nyitány húsrészlegében sem találunk felesleges toldalékot, állaga is jó, csupán a mennyiséggel van gond, mindössze csészényi az élvezet.

A tészták méretével már nem lehet bajunk, akár a lasagnét (1190 Ft), akár a penne arrabbiatát (890 Ft) nézzük, belevaló legények. Az impozáns látvány szerencsére tartalommal is bír, megint csak remek arányokról, túlkapásoktól mentes összetételről számolhatunk be. Sajnos mégsem tehetünk újabb csillagot a szakács váll-lapjára, mivel a paszták hőmérséklete jóval szerényebb a kelleténél. Persze az is lehet, hogy csak túl gyorsan hűlt le a levegő.

Figyelmébe ajánljuk