Tartalom

Narancs XVII. évf. 22. szám (2005-06-02)

Publicisztika

Publicisztika

Nemzeti szocialisták

Dicső nép vagyunk mi, annyi már szentvaló; Csak az irigyünk sok, hordja el a manó. ... Aztán meg, nagy átok e szép ivadékon, Hogy az egyetértés közte igen vékony. Tartsunk össze, urak! most, urak, vagy soha! Itt a jó alkalom; hí a nemzet java. (Arany)

Publicisztika

Az alkotó ember

Hogy Szili Katalin miért nem lenne jó államfője Magyarországnak, számos alkalommal leírtuk ebben az újságban.

Egotrip

Egotrip

Pálya a magasban

Német futballközhelyek Minden nemzet, amely a labdarúgás fikcióját némiképp komolyan veszi, rendelkezik saját futballközhelyszótárral.

Belpol

Belpol

Elégedett rablók (Götz Aly német történész)

Christian Gerlachhal együtt írt, a magyar zsidóság legyilkolásáról szóló könyve (Az utolsó fejezet) nemrég jelent meg a noran kiadó gondozásában. Körülbelül ezzel egy időben látott napvilágot Németországban új munkája: Hitler népi állama - rablás, faji alapú háború és nemzetiszocializmus. A könyv - a szerző számára is meglepő módon - jelenleg az ötödik kiadásnál tart, túl a 25 ezer példányon.

Belpol

Aki nem lép egyszerre (Hagyományőrzők)

A hagyományőrző társaságokban olyan emberek gyűlnek össze, akiknek nem sikerült kinőniük a katonásdit. A csatákat felelevenítő show-műsorokban viszont nem használnak éles és hegyes kardot vagy csőre töltött fegyvert.

Belpol

Államvasúti bökkenők VI.: Levelecske, gondocska

Egy Brüsszelből küldött hivatalos levél a XXI. század elején 18 nap alatt érkezett meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vasúti főosztályvezetőjéhez. A válaszadási határidő közben lejárt, de a címzett szerencséjére az új helyettes államtitkár éppen a határidő utáni munkanapon a levelet feladó EU-tisztviselőhöz indult.

Belpol

Egy paddal előrébb (Roma diákok integrációja)

Ha a társadalom nagyobbik fele nem mutat is nyitottságot a kérdés iránt, vannak, akik hisznek az integratív oktatásban. Az Ec-Pec Alapítvány által vezetett kétéves projekt célja a roma tanulók iskolai sikereinek támogatása és a szegregáció visszaszorítása.

Belpol

A nagy zsákmány (Az unió költségvetése)

Felejtsük el az uniós alkotmányt és mindent, ami az elmúlt egy évben történt az EU-ban. Az új Európa, a régi és az új tagállamok első igazi próbája, hogy meg tudnak-e állapodni a közösség következő hosszú távú költségvetéséről, a gigantikus központi programok pénzeléséről és a zsé elosztásáról. A jelek egyelőre nem túl biztatóak - és ha mégis sikerül, a végeredmény szörnyűséges lesz.

Belpol

"A saját igényességünkkel" (Somogyi Zoltán és Somogyi Krisztián politikai kommunikációs szakértők)

Amióta Magyarországon is divatba jött a politikai marketing, a pártok folyamatos kommunikációs offenzívában vannak - általában az érdemi politizálás helyett, de legalábbis annak rovására. "A nép nyelvén" politizálásnak az utóbbi években a legismertebb műhelyévé avanzsáló Political Capital Kft. (PC) vezetőit erről, a cégcsoportról és a terveikről kérdeztük.

Külpol
Zene
Trafik
Film

Film

Anyám kultja (Sin City)

De jó újra látni a vásznon Mickey Rourke-öt! Tök úgy néz ki, mint a Szépség és a szörnyeteg című Disney stúdiós rajzfilmben a melyik is?

Képzőművészet

Képzőművészet

Elbokázott milliók (A táncművészeti szakkollégium döntései)

Április végén döntött az NKA Táncművészeti Szakkol-légiuma a benyújtott pályázatokról, május közepére pedig kisebb botrány kerekedett az eredmények miatt, és ismét megoszlott a szakma: konzervatívok versus progresszívek, szociális balettfoglalkoztatók versus kozmopolita eltrafósítók. A baj komoly.

Színház

Színház

Családi vállalkozás (Görgey Gábor: Tükörjáték)

Optimális esetben nem kell ahhoz a színfalak mögé látni, hogy rájöjjön az ember, mit miért játszik egy színház, sőt: mit miért játszik, tervez, rendez egy színházban ez vagy az. Optimális esetben minden ilyesmi kézenfekvő, mondhatni, logikus.

Tudomány

Tudomány

Csodát várnak (A Nagy Könyv)

A magyarok szeretik a listákat: az ötven leggazdagabb, a száz legszebb, a még több III/III-as és most a legújabb szórakozás, a legjobb (legnagyobb?) könyv. És most már a második fázis: június 11-ig lehet szavazni a legjobb 12-re.

Tranzit

Tranzit

Irtástól irtásig (A nagybörzsönyi erdei vasút)

Mázlisták vagyunk, hiszen nincs ilyen, csak pár ezen a földgolyón, csak itt, meg Peruban meg Szlovákiában. Ami különlegessé teszi a kisvasutak amúgy önmagában is felette vonzó világában, az az úgynevezett "csúcsfordítós" közlekedési metódus, mellyel a viszonylag nagy szintkülönbség is játszva leküzdhető.

Lélek

Lélek

Depressziós, tud angolul (Albert Györgyi újságíró)

Ünnepelt és tehetséges műsorvezető volt, majd depressziós lett, hol kövér, hol sovány, aztán ivott is. Aggódva figyeltük azt is, hogyan szolgáltatja ki magát az általa egyébként jól ismert magyar médiának. Betegségével való többéves vívódásáról a héten könyv jelenik meg (Miért éppen én, Park Könyvkiadó).

Sport