kulthírek

  • Narancs
  • 2006. június 1.

Trafik

kulthírek

ORTEGÁRÓL Május 31. és június 1. között nemzetközi konferenciát rendeznek a Budapesti Cervantes Intézetben José Ortega y Gasset (1883-1955) filozófus, történész, esszéíró, kritikus gondolatvilágáról. Részletek a www.cervantes.hu honlapon.

DZSINGISZ, A KÁN Jó férj, jó fiú és jó barát volt, s ilyen színben akartam ábrázolni, nem pedig könyörtelen világhódítóként - nyilatkozta Dojpalem Ganzorig, a Dzsingisz kánról szóló rockopera szövegírója. A műfaj első mongol darabját az ország alapításának 800. évfordulójához időzítve mutatták be Ulánbátorban, zenéjét Taraa szerezte.

KÖZÉPISKOLÁS VIDEÓK A makói Ferenczi János Dávid kisvárosi, külvárosi hangulatokat, életképeket bemutató Honvéd City, illetve a szegedi Formanek István A végzet című, Örkény-novellát feldolgozó munkája nyerte a II. Országos Középiskolai Videofilm Szemlét, melyet a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban rendeztek, a "Máskép(p)" mottó jegyében.

A DOWNBEAT A BMC-RőL A Downbeat című amerikai szaklap júniusi számában, az európai dzsessz színtereit végigjáró sorozatban ezúttal a Gőz László által tíz éve alapított BMC-t mutatják be. Peter Margasak cikke a magyar kortárs és improvizatív zene információs központjaként indult kiadó immár 120 kiadványt tartalmazó katalógusáról szólva külön is említi Gadó Gábor, Winand Gábor, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Kovács Ferenc, a Trio Yengibarian, a Dél-alföldi Szaxofon Együttes, Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós nevét, s szót ejt a 250 fős koncerttermet és dzsesszklubot is magában foglaló új BMC-központ megnyitásának jövő évi tervéről.

SIKER OBERHAUSENBEN Magyarósi Éva diplomafilmje, a Hanne nyerte az Oberhauseni Rövidfilmfesztivál 500 euró értékű díját. A filmhu értesülése szerint az öt és fél perces kollázsfilm alapjául szolgáló novellájával a rendező tavaly harmadik helyezést ért el a Fiatal Írók Szövetségének irodalmi pályázatán, és az megjelent a Prae című irodalmi folyóiratban.

HIRST GYÉMÁNTJAI Minden idők legköltségesebb műalkotásának létrehozására készül Damien Hirst: a 90-es években berobbant brit képzőművész sztár For The Love Of God címmel életnagyságú koponyát készít, ennek felszínét kb. 8500 gyémántdarab borítja majd. A mű költségét 8-10 millió fontra becsülik. "Az életet akarom ünnepelni azáltal, hogy azt mondom, pokolba a halállal. És tehetném-e ezt annál jobban, mint hogy a halál tökéletes szimbólumát a luxus, a vágy és a dekadencia tökéletes szimbólumával borítom?" - nyilatkozta a 40 éves művész, akinek legismertebb konceptuális alkotásai között formaldehiddel töltött üvegkádakba helyezett állattetemek (cápa, tehén) szerepelnek. Hirst a gyöngyös koponya látványtervét 2007-ig nem hozza nyilvánosságra - csak annyit közölt, hogy egyedül a fogak eredeti látványát hagyja meg a groteszk hatás kedvéért -, de már korábban is használta a koponya motívumot (illusztrációnk: The Skull Beneath The Skin, 2005). Hirst átfogó kiállítása augusztusig a mexikóvárosi Hilario Galguera Galeriában látható. Itt bemutatott 28 munkája közül 16-ot már nyitás előtt megvásároltak, köztük a cápa új verzióját, amiért a szöuli Samsung Museum 4 millió dollárt fizetett.

Hirst 10,5 méter magas, 13,5 tonnás, The Virgin Mother című bronzszobrát a napokban állították fel Londonban, a Royal Academy of Art előtt, a képtár 1768 óta immár 238. éve megrendezett Nyári Kiállítása alkalmából: a június 12-től augusztus 20-ig megtekinthető tárlatra idén a From Life témához kapcsolódva küldhették be munkáikat a művészek (a zsűri 8000 pályaműből 1200-at választott ki bemutatásra). Hirst a Degas kis táncosnőjére emlékeztető terhes nőt félig anatómiai tankönyv stílusban, magzatával együtt ábrázolja (képünkön a szobor New Yorkban felállított első példánya).

CANNES: A NYERTESEK Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje - az amerikai Sian Heder Mother című alkotásával megosztva - harmadik díjat nyert Cannes-ban, a Cinéfondation elnevezésű vizsgafilm-versenyen.

A nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát a brit Ken Loach nyerte: a The Wind That Shakes The Barley az angolok elleni ír függetlenségi harcról szól, bevallottan az iraki háború kritikájaként is. Második helyen a francia Bruno Dumont szintén háborús munkája, a Flanders végzett. A legjobb rendező díját a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu kapta a Babel elismeréseképpen, a legjobb forgatókönyv díját pedig a spanyol Pedro Almodóvar filmje, a Volver női szereplőgárdája (benne Penelope Cruz és Carmen Maura) érdemelte ki a legjobb női alakítás díját, ugyanezt a férfiaknál pedig Rachid Bouchareb műve, az Indigenes világháborús francia katonákat játszó színészei (köztük Jamel Debbouze, Samy Naceri és Sami Bouajila). A zsűri díját az elsőfilmes brit Andrea Arnold nyerte (Red Road), az Un Certain Regard szekcióban kínai győzelem született (Wang Chao: Luxury Car), a rövidfilmek között pedig norvég (Bobbie Peers: Sniffer). A Rendezők Kéthete szekció fődíját a román Corneliu Porumboiu nyerte 12:08 a l'Est de Bucharest című filmjével.

GYÁSZ 64 éves korában elhunyt Desmond Dekker. A jamaicai énekest, aki 1969-es slágere, az Israelites révén Bob Marleyt is megelőzve ért el nemzetközi sikert, angliai otthonában érte szívroham. Desmond Dacres néven született Kingstonban, első kislemezslágere 1963-ban jelent meg (Honor Your Mother and Father), a brit listára először 1966-ban került fel a 007 (Shanty Town) révén, mely aztán 1972-ben helyet kapott Jimmy Cliff The Harder They Come című filmjének zenéjében is. Pályájáról a You Can Get It If you Really Want című dupla CD ad összképet.

Figyelmébe ajánljuk