kulthírek

  • Narancs
  • 2006. május 25.

Trafik

kulthírek

SIKER BÉCSBEN I. A pécsi Esclin Syndo a harmadik helyet érte el az idei Austrian Band Contest összetett versenyében, s a szakmai zsűri szerint egyenesen a magyar space rock zenekar volt a legjobb, de a közönségszavazatok hiánya miatt lecsúsztak a végső győzelemről, amelyet az acapella zenét játszó Mauf együttes nyert meg a nu-core stílust kultiváló Dystrust előtt.

AZ ÉV MÚZEUMA A debreceni Déri Múzeum lett a 2005-ös év múzeuma. A díjat szombaton, a múzeumi világnaphoz kapcsolódó "Múzeumok majálisa" alkalmából ítélte oda a Pulszky Társaság és a Magyar Múzeumi Egyesület.

SIKER BÉCSBEN II. 8:2 arányú győzelmet aratott a magyar íróválogatott Bécsben, a Wiener SC futballpályáján az osztrák írók csapata felett. A mérkőzés játékosának a tizenegyest is hárító Darvasi Lászlót választották, a magyar csapatban többek közt Balázs Attila, Hamvai Kornél, Garaczi László, Kukorelly Endre és Sajó László szerepelt, a csapatkapitány Zilahy Péter és osztrák kollégája, Robert Menasse pedig megállapodott, hogy jövőre nálunk rendezik a viszszavágót.

CANNES, FÉLIDÕ A helyszíni közönség és a kritikusok is lelkesen fogadták Pálfi György Taxidermia című alkotását, amelyet a cannes-i filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programjában mutattak be. A másik két érdekelt magyar rendező, Hajdú Szabolcs és Kocsis Ágnes munkáit lapzártánk után vetítik. Eredmény egy hét múlva.

A kínai illetékesek engedélye nélkül vitte el Cannes-ba versenyfilmjét Lou Ye, s ezzel a 40 éves kínai rendező ötéves munkatilalmat kockáztat otthon. A Summer Palace szerelmi történet, amelynek hátterét az 1989-ben vérbe fojtott Tienanmen téri diáklázadás előzményei és következményei adják.

MEGASZTÁR Rúzsa Magdolna nyerte a TV 2 harmadik - s egyben utolsó - Megasztár énekes-tehetségkutató versenyének döntőjét Varga Ferenc előtt.

SYLVIA PLACHY HAZATÉRÉSE Önarckép hazatérő tehenekkel címmel mutatja be hasonló című albumának anyagára alapuló kiállítását Sylvia Plachy a Budapest Galéria Kiállítóházában (III. ker., Lajos u. 158.). "Kísértetjárta fotói tökéletesek a maguk tökéletlenségében, mentesek a fölösleges súlytól, mindegyik az ő önarcképe - de valahogyan belülről kifelé" - írta az albumot ajánló soraiban Jim Jarmusch filmrendező. Sylvia Plachy szüleivel 1956-ban, 13 éves korában hagyta el Magyarországot. Többek között André Kertésztől tanult New Yorkban, ahol hosszú éveken át a Village Voice vezető fotográfusaként dolgozott. (Nyitva június 4-ig.)

DA VINCI-REKORD Bár a cannes-i nézők nem ájultak el a fesztivált nyitó Ron Howard-filmtől, ám a Tom Hanks főszereplésével forgatott vallási kalandfilm bemutatásának hétvégéjén az Egyesült Államokban 77 millió dollárt, világszerte pedig összesen 224 millió dollárt hozott. Idén ez a legnagyobb nyitó bevétel, s minden idők összesítésében csak a Star Wars: Episode III előzi meg a Da Vinci-kódot.

COOLHUNTERS Már csak május 28-ig tekinthető meg a mai fiatalok és a mediatizált világ viszonyát hat megközelítési pontból (test-tárgyak-divat; nyelv; erőszak; tér; idő; nemek) boncolgató, Coolhunters című kiállítás, mely a karlsruhei Zentrum für Kunst und Medientechnologie és a Műcsarnok együttműködésében valósult meg. Ugyancsak a Műcsarnokban, ugyanebben az időben zárul a Muntean/ Rosenblum osztrák művészpáros hasonló tematikával foglalkozó, de festői eszközökkel ható kiállítása.

REKORD KIESELBACHNáL Minden idők legsikeresebb magyar árveréseként értékeli tavaszi aukcióját Kieselbach Tamás: a jutalékkal együtt közel egymilliárd - az összleütést tekintve 746 millió - forintot produkáló aukció a galéria tulajdonosa szerint azt igazolja, hogy az általa művészettörténészként és gyűjtőként kijelölt irányvonalak a műtárgypiacon "élő folyamatként, fejlődésként, változásként jelentkeznek". Felértékelődtek a magyar fauve-ok, a Római Iskola és a két világháború közötti időszak egyes alkotói. A legmagasabb árat Szinyei Merse Pál itt látható, 'szi színek című, 1904-es képe érte el, ennek licitje 45 millióról indult, és 90 (jutalékkal 108) milliónál ért véget. Munkácsy Mihály Társalgás című festményét - amely 1999-ben 22 millióért cserélt gazdát - most 70 milliónál ütötték le. A rendkívüli érdeklődésre és a művek kvalitására jellemző, hogy Kolbe Mihály Art deco jelenet (Salome) (képünkön) című művének ára 3,5 millióról 31 (jutalékkal 37,2) millióra, Perlrott Csaba Vilmos Parkban című festményéé pedig 5 millióról 34 (jutalékkal 40,8) millióra emelkedett.

AZ ELSÕ FINN DIADAL "Itt a bizonyíték, hogy rockrajongók is nézik az Eurovíziót. Győzelmünk a nyitottság győzelme is. Az Eurovízió rajongói most már másfajta zenéket is elfogadnak a pop és a balladák mellett" - nyilatkozott a Lordi nevű finn zenekar vezetője, miután Hard Rock Hallelujah című számukkal megnyerték az idei Eurovíziós Dalfesztivál Athénben rendezett döntőjét. Így a verseny jövő évi házigazdája Finnország lesz. Magyar előadó idén nem jutott a 37-es döntőbe, ahol a nemzetközi közönség telefonos szavazatai alapján a 292 pontot elért Lordi mögött 248 ponttal az orosz Dima, 229 ponttal pedig a Bosznia-Hercegovinát képviselő Hari Mata Hari végzett. A Lappföldről származó Lordi 2002-ben kiadott, Get Heavy című bemutatkozó albuma rögtön platinalemez lett, de a többit is veszik, mint a vodkát: The Monsterican Dream (2004), The Arockalypse (2006), sőt már egy válogatást is megjelentettek: The Monster Show. "Osztjuk a horrorfilmek esztétikáját. Minél rémisztőbb a film, annál szórakoztatóbb. És a rockzenének is a szórakoztatásról kell szólnia." (Cikkünket lásd a 35. oldalon.)

Figyelmébe ajánljuk