Tartalom

Narancs XVIII. évf. 22. szám (2006-06-01)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Indirekt marketing

Két út van előttünk, melyiken induljunk? Az egyiken azt susogják a fák, hogy "báncsák szegény Pokornit", ráadásul az övéi, jaj-jaj! A másik azzal van kikövezve, hogy jó lesz vigyázni a Pokornival, még sokan megszeretik.

Publicisztika

Itt mindenki sportoló

Az elmúlt hetekben erőteljes munkálkodásba fogott a Budapesti Olimpia Mozgalom, a BOM, mely tucatnál is több magyarországi nagy céget, s száz, köztiszteletnek örvendő személyt állított maga mögé.

Majsai Tamás

Publicisztika

Ért-e Gábor György a skanzenekhez?

Az új kormány és az egyházpolitika

A PletykaNemzet megírta, hogy a pezsgősüveg kupakja még földet sem ért a Köztársaság téren, Gábor György vallásfilozófus máris ott türemkedett a nyelvatléták között, és sikerrel lihegte "a Fletó" mámoros orcájába, hogy akkor mostan ő bizony elkérné a leendő egyházügyi államtitkári posztot.

Belpol

Belpol

A közigazgatás átalakítása - Újraosztás

A közigazgatás, vagyis a központi államigazgatás és az önkormányzati rendszer megújításában koalíciós összhang és elszántság mutatkozik, de az ellenzék támogatására is szükség lesz. Ám az új állam-alapításként jellemzett folyamat csak elméletben egyértelmű.

Belpol

"A lényeg nem az elbocsátásokon van" - Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök

Vasárnap este Gyurcsány Ferenc közzétette az ún. államreformra vonatkozó kilencpontos törvényjavaslatát (lásd keretes anyagunkat), ám ez még mindig csak a kormányprogram egyik - jóllehet lényeges - területe. A kormányfő szerint hasonlóan lényegi változások várhatók valamennyi szférában. Az alábbi interjú egy hete, az első pártközi egyeztetés után készült. Gyurcsány akkori optimizmusát árnyalja a lapzártánk napján tartott újabb forduló (amelyen a Fidesz lényegtelennek látszó dologba, a miniszterhelyettesi poszt létrehozásába kötött bele).

Külpol

Külpol

Berlusconi politikai karrierje - Remulus bácsi meséi

Két hete megalakult Romano Prodi balközép kormánya. Ám roppant óvatlanság volna azt állítani, hogy a Forza Italia áprilisi választási vereségével búcsút inthetünk Silvio Berlusconinak. Pedig pofátlanabb és veszélyesebb figurát nem sokat hordott a hátán az Európai Unió.

Zene

Zene

Ötlet, roham - Shakespeare: Romeo és Júlia (színház)

Klasszikus művekkel sokszor előfordul, hogy bizonyos alternatív megoldások az előadásaikban úgyszólván kanonizálódnak - mert persze mindig kihívás, hogy a keresztül-kasul értett és értelmezett darabban milyen rejtett tartalékot lehet még föllelni.

Zene

Zárványban - Kondor Béla életmű-kiállítása (képzőművészet)

1977-ben, Kondor Béla halálának ötödik évfordulóján Kovács Tamás, a nagyszerű grafikus, aki sokakkal együtt a második világháború utáni magyar képzőművészet legnagyobbjának, következésképpen és egyúttal közvetlen mesterének tartotta Kondort, rézkarcot készített Ady társaságban címen, mely életművének talán legismertebb darabja lett.

Zene

Hiánypótlás - Volkmar Braunbehrens: Mozart. A bécsi évek (könyv)

A Mozart-évben sem csipkedte magát a magyar könyvkiadás. Az ájulás persze régi, hiszen hazánkban lassan, de biztosan kimúlt az egykor oly eleven Mozart-kultusz; az emberi világ egyik legnagyobb szellemi jelenségéről magyar szerző tollából származó komoly könyv nem jelent meg az elmúlt évtizedekben; a kivétel Fodor Géza 2002-es kötete (A Mozart-opera világképe), ám ez is a régi, 1974-es munka alig átdolgozott újrakiadása.

Trafik
Film
Tudomány

Tudomány

A párizsi Grévin Múzeum - Nincs bőr a képükön

Ha valaki a nemrégiben futott horrorfilm rövid életű, ám annál hírhedtebb nőcskéjének vonalaitól fellelkesülve viaszbábokat csodálna, nem csak Mme Tussaud-nál, Párizsban is megteheti. Amennyiben elkerülné a Hilton lányt, Monsieur Grévin intézményének hírességeivel bármikor randevúzhat.

Sport

Sport

Újabb doppingbotrány a kerékpársportban - Vérvád

A hétvégén Milánóban befejeződött a 89. Giro d'Italia, az országúti kerékpársport egyik legjelentősebb versenye, Magyarországon civilek és szakmabeliek küzdenek a nagy múltú biciklipálya, a Millenáris megmentéséért, ám ez mind eltörpül az éppen soros doppingbalhé mellett. A véres bilit ezúttal Spanyolországban rúgták föl.

Lokál

Lokál

Tiszaújváros 40 éves - Gyár és vakáció

Ha egy Borsod megyei lapban az a vezető hír, hogy a városi dísztavat leginkább a látványelemek bővítésével lehet fejleszteni, s a munkálatok már jövőre elkezdődhetnek, április elsejei tréfára vagy provokációra gyanakszunk. Csakhogy a Tiszaújvárosi Krónika legutóbbi címlapján kacsa legfeljebb a tóban úszkál, a tudósító minden szava igaz.