tévésmaci - Sülam-bulam

  • .
  • 2008. április 17.

Trafik

Valami Borges ez, mert elromlott a tévém. "Mindenekelőtt egy kép: Arizona földje, Arizona és Új-Mexikó, az aranyáról és ezüstjéről híres föld, a szédítő, éteri föld, a roppant fennsík és a törékeny színek földje, ahol fehéren ragyognak a madarak lecsupaszította csontvázak.

Valami Borges ez, mert elromlott a tévém. "Mindenekelőtt egy kép: Arizona földje, Arizona és Új-Mexikó, az aranyáról és ezüstjéről híres föld, a szédítő, éteri föld, a roppant fennsík és a törékeny színek földje, ahol fehéren ragyognak a madarak lecsupaszította csontvázak. És ezen a földön egy másik kép: Billy the Kid: lovas, aki úgy ül a nyeregben, mint a cövek, a fiú, akinek éles pisztolylövései feldúlják a sivatag nyugalmát, aki láthatatlan golyókat lövöldöz, amik messziről ölnek, mint a rontás. A telérek erezte, kopár és csillogó sivatag. A gyerekember, akinek huszonegy éves korában, amikor meghalt, huszonegy ember halála száradt a lelkén - nem számolva a mexikóiakat." Ezek után persze a leguánom kikövetelte, hogy hívjuk ki a szerelőt, mert amerikai-mexikói körutazást szeretne tenni. Hát tessék: Aki megnézte a múlt héten a Florida, a paradicsomot, most (péntek van, április 18.) továbbutazhat Jarmuschsal, John Lurie-val és Jay Hawkinsszal, ezúttal vonaton, Memphisbe, 21.50-kor indul az m2-n a Mystery train (1989). De ajánlhatok egy harminc évvel öregebbet is, 22.10-kor a Filmmúzeumon New York árnyai, Cassavetes, még szép.

Szombaton 16.15-kor A hét mesterlövésszel Ixcatlan faluba érkezünk az MGM-en, és maradunk is Mexikóban, mert aztán a Filmmúzeumon 22.00-kor kezdődik Bu–ueltől Az öldöklő angyal (1962). Mivel engedékenyek vagyunk, és úgy döntünk, hogy a spagettiwestern is western, 01.40-kor még elkezdjük nézni az MGM-en A jó, a rossz és a csúfot (párlá itáliánó? Il Buono, il brutto, il cattivo). Ha ön 3 másodpercnél tovább gondolkodik azon a kérdésen, hogy jó-e ez a sorrend: Lee van Cleef, Eli Wallach, Clint Eastwood, megnézheti magát.

Vasárnap a tv2-n 00.20-kor a Volt egyszer egy Amerika 2. része.

Hétfőn visszamegyünk egészen az 1600-as évek elejére, Pocahontas legendájáig, 21.00-kor az HBO-n, Az új világ - Colin Farrell is szerepel benne, meg Christian Bale is. 22.35-kor a leguánom halkan (vagy inkább kőrészegen) dudorászni kezdi, hogy "Igen, Lee Van Cleef, ő érkezik / így csak Lee Van Cleef lova lép / Hej, hej, hej, csak Lee lehet!", ezért aztán ismét átkapcsolunk az MGM-re, ahol az Isten veled, Sabata (Sabata visszatér)-t adják. És ha már így belejöttünk a búcsúzkodásba, kedden úgy folytatjuk, hogy megnézzük a Filmmúzeumon 21.00-kor a Kedvesem, Isten veled!-et is, melyben Philip Marlowe Los Angelesben egy bártáncosnő után nyomoz.

Szerdán végre a Film+ 19.30-kor leadja A vadnyugat fiait, igaz, hogy nem ez a legjobb Billy-the-Kid-film, hanem a Sam Peckinpah-féle, de azért ez is elég melankolikus. Utazásunk utolsó állomása pedig a Kőkemény Minnesota 02.20-kor az HBO-n, már ha ébren bírunk maradni addig. Szerintem nem.

Oké, kapnak némi alternatív programot is.

Csehszlovák szakosoknak: szombaton a Filmmúzeumon 20.00 órai kezdettel az Egy szöszi szerelme Formantól, vasárnap 21.00-kor a Panelsztori ugyanazon a csatornán, Chytilovától.

Ének-zene szakosoknak: vasárnap az MGM-en 01.05-kor Zenerajongók, angol film 1970-ből, melyben Richard Chamberlain alakítja Csajkovszkijt. De mondok jobbat. Hétfőn a Filmmúzeumon 17.20-kor Szombat esti máz, olasz zenés vígjáték 1979-ből. A helyszín egy szálloda, amelynek szakácsa John Travoltának öltözve szeretné meghódítani Staller Ilonát, a szép lemezlovast. Isten bizony! Még ez sem elég? Hát jó: kedden az M2-n 22.40-kor A zene szerelmese c. musical 1948-ból Benny Goodmannal és Louis Armstronggal személyesen, valamint az MGM-en 00.15-kor a Kábulat c. amerikai film 1968-ból, melyben Jack Nicholson egy pszichedelikus-instrumentális rockbanda gitárosaként látható, továbbá szerepel a filmben egy vak lány és némi LSD. Sznoboknak: vasárnap a Duna Tv-n 21.20-kor: Derszu Uzala Kuroszavától. Hétfőn a Filmmúzeumon 21.00-kor Gyilkos a tetőn, svéd krimi, rendezte Bo Widerberg, továbbá szerdán a Duna Tv-n 22.55-kor a Szerelem és düh c. szkeccsfilm 1969-ből, melyben felvonul többek között Bertolucci, Pasolini és Godard is. Még mindig szerdán éjjel, 01.10-kor a Tv2-n Michael Winterbottom: Lidércfény, Thomas Hardy regényéből. Végül pedig csütörtökről péntekre virradó éjjel 01.00-kor a Tv2-n Michael Apted filmje, a Gorillák a ködben - újabb bizonyságul arra, hogy a tévézés majomság.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?