kulthírek

  • .
  • 2008. április 17.

Trafik

kulthírek

KAFKA NYOMÁBAN Arnost Lustig cseh írónak ítélte a zsűri az idei Kafka-díjat- jelentették be Prágában. Számos írásának adtak témát a náci haláltáborok és a világháborút követő évek: 1926-ban született, Buchenwaldot és Auschwitzot túlélvén újságíróként és forgatókönyvíróként dolgozott. 1968-ban hagyta el Csehszlovákiát, jelenleg az USA-ban él.

ELÉGETT TEHENEK Feltehetően szándékos gyújtogatás során keletkezett tűz abban a XXII. kerületi raktárépületben, ahol a tavalyi és tavalyelőtti budapesti Cow Parade teheneit tárolták. Kiégett egy lakás, valamint az offline: ontheater színházi társulat által bérelt helyiség is. Ezzel az ő májusi bemutatójuk éppúgy veszélybe került, mint az idei Tehénparádé.

BERLINI BIENNÁLE Balázs Béla stúdiós vetítések is szerepelnek a június közepéig tartó 5. Berlini Képzőművészeti Biennále programján. Különböző helyszíneken kb. száz művész mutatkozik be (bővebben: berlinbiennale.de), a lengyel Adam Szymczyk és az amerikai Elena Filipovic kurátor irányította biennále mottója: When things cast no shadow - Wenn Dinge keine Schatten werfen.

A 250. BORS NÉNI Április 18-án, délelőtt 10-kor 250. alkalommal elevenedik meg Molnár Piroska alakításában Nemes Nagy Ágnes Bors nénije: a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház színpadán látható, Novák János rendezte verses-dalos előadás 30 éve Dajka Margit főszereplésével, az Egyetemi Színpadról indult hódító útjára, tévés mesejáték és hanglemez készült belőle, s országszerte játszották a színházak.

TITANIC: DÍJAZOTT JÉGHEGYEK Izlandi alkotások nyerték el az idei Titanic Filmfesztivál díjait: a háromtagú nemzetközi zsűri Vérvonal (Jar City) című krimijéért Baltasar Kormákurnak ítélte a 10 ezer euróval dotált Hullámtörők-díjat, a közönség pedig 4,78-os átlagpontszámmal a Sigur Rós: Heima című dokumentumfilmet szerette legjobban, ebben Dean DeBlois az izlandi zenekar 2006-os hazai turnéját örökíti meg.

PRITZKER-DÍJ: JEAN NOUVEL A legrangosabbnak tartott, 100 ezer dollárral járó építészeti elismerést odaítélő zsűri szerint munkásságát "kitartás, képzelőerő, termékenység és mindenekelőtt a kreatív kísérletezés mohó vágya" jellemzi, új gondolatok bátor keresésével, a bevett normák megkérdőjelezésével szakmája határait tágítja. Jean Nouvel az 1968-as diákmegmozdulások idején végezte tanulmányait. Nemzetközi hírnevét 1987-ben, a párizsi Institut du Monde Arabe acél-üveg épületével vívta ki. Projektjeinek száma 200 körül jár, épületeinek többségét Franciaországban emelték - Nimes: lakóház, Lyon: operaház, Nantes: bíróság, Párizs: kiállítási intézmények (Fondation Cartier pour l'art Contemporain, Musée du Quai Branly) -, de dolgozott Spanyolországban (képünkön Barcelona új jelképe, a kivilágított Agbar-torony), Svájcban, Tajvanon, Oroszországban, Mexikóban, Brazíliában, Izraelben, Csehországban, Marokkóban és a világ számos más pontján (nálunk nem). 140 főt foglalkoztató irodáját 1994-ben alapította (jeannouvel.com), jelenleg világszerte 40 projekten dolgoznak - másik képünkön ezek egyike, a New York-i Tour de Verre, a Museum of Modern Art mellett. A Pritzker-díjat júniusban, Washingtonban adják át a 62 éves francia építésznek.

OSLO OPERÁJA Szombaton megnyílt a norvég főváros első operaháza: a nemzeti opera- és balett-társulat eddig Oslo belvárosi színházaiban tartotta előadásait, így a fjordparton álló, 4 milliárd koronából készült fehér márvány épület a műfaj rajongóinak régi vágyát teljesíti be. Egy-egy 1350 és 400 személyes terem található a Snoehetta építésziroda tervezte épületben, melynek tetejére egy rámpa megmászásával szabad a feljárás. A termekben nincsenek páholyok, a királyi családot csak egész kis távolság választja el az egyszerű közönség zsöllyéitől (képek és program: operaen.no).

BBC-VILÁGZENE Két kategóriában is első lett a mali Bassekou Kouyate és Ngoni Ba nevű zenekara a BBC Radio 3 világzenei gálaestjén: Segu Blue című CD-jüket 2007 legjobb albumának, őket pedig Afrika legjobbjának értékelte a zsűri (képünkön Kouyate és lantszerű hangszere, a ngoni). Észak-Afrika és Közel-Kelet királya Rachid Taha lett (Diwan 2), Ázsia királynője a kínai Sa Dingding (Alive), Európában pedig a spanyol Son de la Frontera vitte haza a pálmát (Cal). Az amerikai kontinens legjobbjának a januárban elhunyt Andy Palaciót választották meg (Watina), az új felfedezettek közül Mayra Andrade, a zöld-foki-szigetekre való énekesnő aratta le a babért (Navega). A közönség május 8-ig szavazhat kedvenceire (bbc.co.uk/radio3/worldmusic/a4wm2008/audience_award.shtml), eredményt július 5-én hirdetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.