kulthírek

  • .
  • 2008. április 17.

Trafik

kulthírek

KAFKA NYOMÁBAN Arnost Lustig cseh írónak ítélte a zsűri az idei Kafka-díjat- jelentették be Prágában. Számos írásának adtak témát a náci haláltáborok és a világháborút követő évek: 1926-ban született, Buchenwaldot és Auschwitzot túlélvén újságíróként és forgatókönyvíróként dolgozott. 1968-ban hagyta el Csehszlovákiát, jelenleg az USA-ban él.

ELÉGETT TEHENEK Feltehetően szándékos gyújtogatás során keletkezett tűz abban a XXII. kerületi raktárépületben, ahol a tavalyi és tavalyelőtti budapesti Cow Parade teheneit tárolták. Kiégett egy lakás, valamint az offline: ontheater színházi társulat által bérelt helyiség is. Ezzel az ő májusi bemutatójuk éppúgy veszélybe került, mint az idei Tehénparádé.

BERLINI BIENNÁLE Balázs Béla stúdiós vetítések is szerepelnek a június közepéig tartó 5. Berlini Képzőművészeti Biennále programján. Különböző helyszíneken kb. száz művész mutatkozik be (bővebben: berlinbiennale.de), a lengyel Adam Szymczyk és az amerikai Elena Filipovic kurátor irányította biennále mottója: When things cast no shadow - Wenn Dinge keine Schatten werfen.

A 250. BORS NÉNI Április 18-án, délelőtt 10-kor 250. alkalommal elevenedik meg Molnár Piroska alakításában Nemes Nagy Ágnes Bors nénije: a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház színpadán látható, Novák János rendezte verses-dalos előadás 30 éve Dajka Margit főszereplésével, az Egyetemi Színpadról indult hódító útjára, tévés mesejáték és hanglemez készült belőle, s országszerte játszották a színházak.

TITANIC: DÍJAZOTT JÉGHEGYEK Izlandi alkotások nyerték el az idei Titanic Filmfesztivál díjait: a háromtagú nemzetközi zsűri Vérvonal (Jar City) című krimijéért Baltasar Kormákurnak ítélte a 10 ezer euróval dotált Hullámtörők-díjat, a közönség pedig 4,78-os átlagpontszámmal a Sigur Rós: Heima című dokumentumfilmet szerette legjobban, ebben Dean DeBlois az izlandi zenekar 2006-os hazai turnéját örökíti meg.

PRITZKER-DÍJ: JEAN NOUVEL A legrangosabbnak tartott, 100 ezer dollárral járó építészeti elismerést odaítélő zsűri szerint munkásságát "kitartás, képzelőerő, termékenység és mindenekelőtt a kreatív kísérletezés mohó vágya" jellemzi, új gondolatok bátor keresésével, a bevett normák megkérdőjelezésével szakmája határait tágítja. Jean Nouvel az 1968-as diákmegmozdulások idején végezte tanulmányait. Nemzetközi hírnevét 1987-ben, a párizsi Institut du Monde Arabe acél-üveg épületével vívta ki. Projektjeinek száma 200 körül jár, épületeinek többségét Franciaországban emelték - Nimes: lakóház, Lyon: operaház, Nantes: bíróság, Párizs: kiállítási intézmények (Fondation Cartier pour l'art Contemporain, Musée du Quai Branly) -, de dolgozott Spanyolországban (képünkön Barcelona új jelképe, a kivilágított Agbar-torony), Svájcban, Tajvanon, Oroszországban, Mexikóban, Brazíliában, Izraelben, Csehországban, Marokkóban és a világ számos más pontján (nálunk nem). 140 főt foglalkoztató irodáját 1994-ben alapította (jeannouvel.com), jelenleg világszerte 40 projekten dolgoznak - másik képünkön ezek egyike, a New York-i Tour de Verre, a Museum of Modern Art mellett. A Pritzker-díjat júniusban, Washingtonban adják át a 62 éves francia építésznek.

OSLO OPERÁJA Szombaton megnyílt a norvég főváros első operaháza: a nemzeti opera- és balett-társulat eddig Oslo belvárosi színházaiban tartotta előadásait, így a fjordparton álló, 4 milliárd koronából készült fehér márvány épület a műfaj rajongóinak régi vágyát teljesíti be. Egy-egy 1350 és 400 személyes terem található a Snoehetta építésziroda tervezte épületben, melynek tetejére egy rámpa megmászásával szabad a feljárás. A termekben nincsenek páholyok, a királyi családot csak egész kis távolság választja el az egyszerű közönség zsöllyéitől (képek és program: operaen.no).

BBC-VILÁGZENE Két kategóriában is első lett a mali Bassekou Kouyate és Ngoni Ba nevű zenekara a BBC Radio 3 világzenei gálaestjén: Segu Blue című CD-jüket 2007 legjobb albumának, őket pedig Afrika legjobbjának értékelte a zsűri (képünkön Kouyate és lantszerű hangszere, a ngoni). Észak-Afrika és Közel-Kelet királya Rachid Taha lett (Diwan 2), Ázsia királynője a kínai Sa Dingding (Alive), Európában pedig a spanyol Son de la Frontera vitte haza a pálmát (Cal). Az amerikai kontinens legjobbjának a januárban elhunyt Andy Palaciót választották meg (Watina), az új felfedezettek közül Mayra Andrade, a zöld-foki-szigetekre való énekesnő aratta le a babért (Navega). A közönség május 8-ig szavazhat kedvenceire (bbc.co.uk/radio3/worldmusic/a4wm2008/audience_award.shtml), eredményt július 5-én hirdetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.