A koronavírus-kutatócsoport egy beteg székletében is kimutatta a vírust

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 8.

Tudomány

Figyelni kell az új terjedési útvonalra.

Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem virológiai munkacsoportjának szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából - tájékoztatta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője szerdán az MTI-t.

A vírus jelenlétét a székletben már több kutatócsoport is igazolta molekuláris módszerekkel, de a vírus izolálása Európában még senkinek nem sikerült. Jakab Ferenc szerint a Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi szakemberek felfedezése egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában is - mondta Jakab.

Bár a vírus terjedése legjelentősebb módjának még mindig a cseppfertőzést tartják, a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?