A Pfizer nekimegy az influenzának is

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 28.

Tudomány

Megkezdték az mRNS-alapú influenzaoltás klinikai próbáit.

Az mRNS-alapú influenzaoltás klinikai próbáinak korai szakaszába több mint 600, 65-85 év közötti amerikait vonnak be - jelentette be az Pfizer gyógyszergyártó cég.

 A vakcina ugyanarra a technológiára épül, mint a BioNTech vállalattal közösen készített Covid-19 elleni oltás. A kutatással az influenzaoltások jelenlegi nemzedékén akarnak javítani, amely 40-60 százalékos hatékonysággal véd a betegségtől. Évente mintegy 650 ezer influenzamegbetegedést jegyeznek.

A Pfizer különösen azt akarja összehasonlítani, hogy milyen szintű és mennyire biztonságos az immunválasz egy, kettő vagy négykomponensű mRNS-oltóanyag esetén különböző adagokban szemben a hagyományos négykomponensű oltóanyagokkal.

A hagyományos influenza elleni vakcina több szempontból is nehezen előállítható: a vírust tyúktojásokban vagy emlőssejtekben tenyésztik, ezután inaktiválják és oltóanyaggá dolgozzák fel. A folyamatnak több buktatója van: nehéz olyan oltóanyagot előállítani, amely erős immunválaszt ad és lépést tart a vírustörzsek folyamatos változásával. 

Az mRNS-oltás technológiájához csupán a vírus vagy egy bizonyos részének genetikai szekvenálása szükséges, nincs szükség tyúktojásokban való tenyésztésre, ráadásul lehetővé teszi a gyors és jóval rugalmasabb oltáselőállítást.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk