Karikó Katalin és kutatótársai elnyerték az egyik legrangosabb orvostudományi díjat

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 21.

Élet + Mód

A díj eddigi 128 kitüntetettjéből 25-en a Nobel-díjat is megkapták.

Karikó Katalin és kutatótársai, a világhírű magyar tudóst alkalmazó német biotechnológiai cég, a BioNTech alapító-igazgatói kapják 2022-ben az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat - közölte kedden a díjról döntő Paul Ehrlich Alapítvány kuratóriuma.

Karikó Katalin, Özlem Türeci és Uğur Şahin a hírvivő RNS (mRNS) megelőző és terápiás célú kutatásáért és fejlesztéséért kapja a 120 ezer euróval (42 millió forint) járó nemzetközi tudományos díjat, amelyet 1952 óta ítélik oda minden évben olyan kutatóknak, akik különleges érdemeket szereztek az immunológia, a rákkutatás, a hematológia, a mikrobiológia és a kemoterápia területén.

 
 A díjat elnyerő Karikó Katalin, Özlem Türeci és Uğur Şahin.
https://www.uni-frankfurt.de/
 

 Az általuk létrehozott "technológiai platform paradigmaváltást indíthat el" az orvostudomány több területén. Munkájuk kiemelkedő sikere az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen rendkívüli hatékonysággal védő vakcina, amelynek döntő szerepe van a koronavírus-világjárvány megfékezésében - áll a közleményben.

Karikó Katalin az első magyar kutató a német orvostudományi kitüntetést elnyerők között. A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) biológusként diplomázó és biokémikusként doktoráló Karikó Katalin 8 éve dolgozik együtt alelnökként a biotechnológiai céget alapító és tulajdonló, németországi egyetemeken orvosként végzett kutató házaspárral, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal. Együttműködésük eredményeként válik az mRNS-alapú technológia az emberi betegségek elleni küzdelemben terápiás "csodafegyverré" - teszi hozzá a szegedi egyetem kitüntetésről szóló írása.

A díjról a Frankfurter Allgeimeine Zeitung megjegyzi, hogy az a világ egyik legnívósabb orvostudományi díjának számít, eddigi 128 kitüntetettjéből 25 a Nobel-díjat is megkapták.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk